Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sangria s ovocem osvěží i bez alkoholu.
Zdroj: Freepik, freepik

K létu patří svěží drinky, které dokáží zchladit v horkých dnech, ale užijete si je i v dešti. Existuje jich spousta, jedním z nich je třeba sangria – symbol španělského léta. Ta originální je alkoholická, snadno si ale namícháte i její nealko verzi, kterou můžete popíjet bez omezení a hlavně bez rizika bolehlavu. 

Sangria - drink na oslavy

Sangria je jedním z nejznámějších a i nejslavnějších španělských nápojů. I u nás o ní víme již pěknou řádku let, ve Španělsku je neodmyslitelnou součástí dlouhých letních večerů a hlavně v turistických oblastech ji mají v nabídce snad v každé restauraci.

Španělé ji připravují zejména na různé večírky, oslavy nebo párty. Ostatně sangria je nápoj, který vypadá opravdu efektně a je na různé slavnostní příležitosti jako dělaný.  

Víno s limonádou a ovocem

Sangria se míchá z vína, nejčastěji červeného (obvykle se volí mladší a levnější), s ovocnou šťávou nebo limonádou. Jako základ lze ale použít i bílé nebo růžové víno či dokonce portské. Často je poměrně silná, neboť se do ní ještě přidává nějaký tvrdý alkohol (brandy, vodka, gin či pomerančový likér).

Ve španělských obchodech se běžně prodává v plastové láhvi stejně jako limonáda již předpřipravená sangria. Ta obvykle obsahuje alkoholu méně a stačí ji jen nalít do džbánu a přidat led a ovoce. Kousky ovoce jsou pro sangrii typické, a díky nim připomíná americké punče, které se připravují do velkých mís, z nichž se nabírají naběračkou. Z ovoce se do sangrie volí většinou citrusy (pomeranče a citrony), jablka nakrájená na kousky, broskve nebo bobulovité ovoce

Bezpečná nealko verze

Vzhledem k tomu, že se sangria často ještě doslazuje cukrem a při jejím popíjení snadno nabudete dojmu, že pijete jen limonádu, dokáže pěkně zamotat hlavu. To vám ale nehrozí u její nealkoholické verze, kterou lze rovněž ve Španělsku koupit již hotovou v lahvích.

U nás si ji můžete bez problémů připravit smícháním různých ovocných šťáv a ovoce. Získáte vynikající svěží letní drink, který skvěle vypadá a můžete jej podávat klidně i na dětské narozeninové oslavě

S bublinkami víc osvěží

Víno v sangrii snadno nahradíte hroznovým džusem nebo moštem, který se prodává rovněž v červené i bílé verzi. Použít můžete i nealkoholické víno, podobné barvy nápoje docílíte i pomocí brusinkového džusu. Vinný mošt či jiný nápoj pak stačí nakombinovat s pomerančovou či jinou citrusovou šťávou, svěžest nápoje podpoří nějaká perlivá citrusová limonáda typu Sprite či 7Up.

Zajímavým doplňkem je rovněž zázvorová limonáda nebo limonáda ginger beer, chcete-li trochu dietnější nápoj, sáhněte po obyčejné perlivé vodě. Pokud byste potřebovali nápoj trochu dosladit, dobře místo cukru funguje i javorový sirup. A jak tedy nealko sangrii neboli sangria mocktail, jak se nealkoholickým koktejlům říká, připravíte? 

Na sangrii budete potřebovat: 1 pomeranč, 1 citron, 35 ml javorového sirupu, 1 zelené jablko, 150 ml pomerančového džusu, 750 ml hroznového džusu nebo moštu, 500 ml sodovky nebo citronové limonády. 

  1. Pomeranč a citron pečlivě omyjte a i s kůrou je nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do velkého skleněného džbánu, zakápněte javorovým sirupem a promačkejte kvedlačkou, abyste z ovoce dostali trochu šťávy. 
  2. Jablko omyjte, vykrojte z něj jádřinec a nakrájejte ho na plátky. Přidejte ho k citrusům, přilijte pomerančovou šťávu a hroznový džus nebo nealko víno. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Vložte do chladničky alespoň na 1 hodinu, ideální jsou 3–4 hodiny. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte ještě sirup nebo cukr. 
  3. Těsně před podáváním přilijte do nápoje limonádu nebo sodovku. Jemně promíchejte. Podávejte s dlouhou lžící a případně s ledem. 

Náš tip: Vynikajícím svěžím nealko drinkem pro letní dny je i americká limonáda. Tu si můžete připravit podle našeho videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku