Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasná růžová sangria: Verze s grapefruitem a rozmarýnem vás nadchne! Takhle snadno se dělá
Zdroj: Pixabay, Candice Picard

K dlouhým teplým večerům, kterých bude, doufejme, přibývat, patří nějaký osvěžující drink. Pokud vás láká vyzkoušet nějakou novinku, namíchejte si trochu netradiční sangrii. Tu klasickou zná každý, co ale zkusit růžovou bez cukru, lehce nahořklou díky grapefruitu, jíž navíc dodává šarm rozmarýn.

Sangria – drink španělského léta

Sangria patří k nejoblíbenějším španělským nápojům. Již předpřipravený nápoj sangria koupíte nejen ve Španělsku, ale i u nás v každém obchodě, stačí jej jen přelít do džbánku a přidat nakrájené ovoce. Pravá sangria se ale míchá z vína (nejčastěji červeného odrůdy Tempranillo, ale i z bílého, růžového, šumivého nebo dezertního), ovocné šťávy, sodovky či limonády a ještě nějakého tvrdého alkoholu (brandy, vodky, ginu) či likéru (např. Grand Marnier).

Nápoj se obvykle ještě sladí cukrem, což znásobí účinky alkoholu. Podává se navíc s ovocem nakrájeným na kousky, dalo by se o ní říct, že je vlastně takovou verzí amerického studeného punče.

Romantická růžová sangria

Pokud bychom měli jmenovat víno, které v sangrii vypadá nejefektněji, je to růžové. Jeho předností je, že je již samo o sobě lehké a svěží, navíc drinku dodá překrásnou barvu. Jen do ní raději volte sušší vína, než ta sladká. Nesnažte se odbýt sangrii nekvalitním vínem s tím, že stejně vše přibije ovoce. I do sangrie patří kvalitní vína, která byste vypili i samotná. Do růžové sangrie se hodí přidat maliny, brusinky nebo broskve. Růžové víno se také výborně snoubí s grapefruitem, limetkou a jahodami. Chcete-li připravit lehčí a dietnější nápoj, raději volte sušší růžová vína.

Jak na sangrii s vůní rozmarýnu

Pokud vám u sangrie vadí, že je příliš kalorická a smažíte se omezovat cukr ve stravě, můžete si ji připravit v odlehčenější růžové verzi se sodovkou, v níž sladkost dodává nápoji pouze ovoce.

Co na růžovou sangrii budete potřebovat: 750ml láhev suchého růžového vína, 1 šálek vodky, 1 šálek tence nakrájených jahod, 2 střední limetky nakrájené na tenká kolečka, další na ozdobu, 2 střední grapefruity nakrájené na tenká kolečka, snítku čerstvého rozmarýnu ´+ další na ozdobu a 1 a 1/2 šálku vychlazené perlivé vody.

Postup: Do džbánu přidejte víno, vodku, jahody, plátky limetky a grapefruitu a snítku rozmarýnu. Dobře promíchejte a spojte. Přikryjte a dejte přes noc do chladničky. Těsně před podáváním přidejte vychlazenou perlivou vodu. Nalijte do sklenic (případně na led) a každou sklenici ozdobte plátky jahod a limetky, plátky grapefruitu v drinku nechte. Ozdobte kolečkem limetky a snítkou rozmarýnu a podávejte.

Do sangrie se hodí i koňak nebo rum

Sangrii je nejlepší nechat vychladnout, aby se chutě spojily. Můžete ji připravit 24 hodin předem a nechat ji odležet přes noc. Pokud máte málo času, i dvě hodiny budou stačit. Pokud máte rádi suché bílé víno, můžete místo růžového zkusit udělat i bílý drink. Pokud vám hořkost grapefruitů vadí, vyměňte je za pomeranče či citrony. Jahody lze nahradit i jiným bobulovým ovocem, zejména malinami. Zajímavější chuť dodáte drinku pomocí ochucené vodky. Místo vodky můžete použít světlý rum  či brandy, což pak dělá o něco tmavší drink. Co do obsahu alkohol se sangria s vodkou se díky naředění sodou vyrovná běžnému vínu.

Recepty k tomuto článku