Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalmatské čufty podle ČSN: Šťavnaté masové kuličky v rajčatové omáčce, kterou zajímavě oživí hrášek i kyselá okurka
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi masové kuličky nebo různé karbanátky? K těm nejoblíbenějším patří ty v rajčatové omáčce. Připravují se na mnoho způsobů, pokud ovšem nemusíte klasickou rajskou, vyzkoušejte třeba dalmatské čufty, takové, jaké se dřív podávaly v českých restauracích a jídelnách. 

Masové kuličky v mnoha podobách

Masové kuličky jsou pokrmem, který je známý po celém světě a nějakou jejich verzi má snad každá kuchyně. Dělají se na mnoho způsobů - vařené v omáčce, pečené i grilované, mívají tvar pravidelných kuliček či menších karbanátků. Mají i různé názvy – na Balkáně, ve Středomoří a na Blízkém východě se jim ale říká kofty, köfte nebo také čufty.

Právě název čufty neboli ćufte je typický pro balkánské země a používá se často třeba i v Chorvatsku, jehož součástí je i Dalmácie. Právě jméno této historické oblasti v Chorvatsku najdete i v názvu pokrmu dalmatské čufty, který se často před revolucí objevoval na jídelních lístcích mnoha podniků a musel se tak připravovat tzv. podle normy neboli ČSN, aby byla jistota, že bude chutnat všude stejně. 

S rajčatovou omáčkou

Dalmatské čufty jsou obyčejné kuličky nebo silnější placičky z mletého masa (obvykle směsi hovězího a vepřového) a podávají se v rajčatové omáčce, která ovšem není nasládlá a vonící skořicí, ale trochu pikantnější. Většinou se do ní přidávají i jiné druhy zeleniny, třeba paprika, hrášek, kyselé okurky nebo i mrkev.

Samotné čufty i omáčka se dochucují bylinkami – bazalkou, oreganem, tymiánem nebo majoránkou, které dodávají pokrmu příjemnou vůni. Omáčka se navíc zjemňuje smetanou a mlékem. Pokrm se u nás podává většinou s rýží, vhodnou přílohou jsou i brambory nebo těstoviny

Čufty z Chorvatska

Pokud byste se ale vydali do Chorvatska, na jídlo pojmenované dalmatské čufty byste tam nejspíš nenarazili. Podobnou specialitu tam přesto mají, přičemž se jí říká buď jednoduše ćufte u paradajz sosu, tedy masové kuličky v rajčatové omáčce, ćufte na crveno (kuličky načerveno) nebo dalmatinske polpete

Příprava je podobná jako u nás, jen v Chorvatsku se k čuftám podává jednodušší rajčatová omáčka bez zeleniny navíc. Chcete-li si ovšem dalmatské čufty připravit tak, jak se obvykle dělávaly a někde stále dělají u nás, můžete si je uvařit třeba hned podle následujícího receptu uvedeného v publikaci Receptury teplých pokrmů z roku 1986. Jak na to? 

Budete potřebovat na kuličky: 500 g hovězího masa (přední nebo ořez), 500 g vepřové plece, 200 g žemlí nebo veky, 150 g vody na namáčení pečiva, 35 g soli, 100 g hladké mouky, 1 vejce (40 g), 1 g pepře, 2 g kmínu, 100 g margarínu (nebo oleje, na smažení)

Dále: 100 g oloupané cibule, 20 g mleté papriky, 100 g hladké mouky, 150 g rajčatového protlaku, 1200 g vody, 50 g citronu, 3 g divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list a tymián), 200 g kysané smetany, 100 g mléka, 30 g cukru, 200 g rajčat, 100 g nakládané okurky, 300 g paprikových lusků zelených, 100 g sterilovaného hrášku bez nálevu, 50 g margarínu (nebo oleje). 

  1. Opláchnuté hovězí a vepřové maso umelte nahrubo společně s žemlí namočenou ve vodě a pečlivě vymačkanou. Mírně osolte, přidejte prosátou hladkou mouku, vejce, mletý pepř a rozdrcený kmín, pečlivě promíchejte a rozdělte na 20 stejných dílků. Z jednotlivých dílků tvarujte silnější, kratší šišky – čufty. Rychle je opečte po obou stranách na horkém tuku a vyjměte. 
  2. Do zbylého tuku od opékání přidejte jemně nakrájenou cibuli, mírně ji osmahněte, přisypte prosátou hladkou mouku, krátce osmahněte, přimíchejte mletou papriku a nakonec rajčatový protlak. Hotovou cibulovou zásmažku s paprikou a rajčatovým protlakem zalijte vodou, pečlivě rozšlehejte, uveďte do varu a zvolna vařte za občasného prošlehávání nejméně ½ hodiny. 
  3. Po krátkém povaření přidejte do omáčky pečlivě opláchnutý a na plátky nakrájený citron a divoké koření. Ke konci varu omáčku zjemněte rozšlehanou kysanou smetanou a mlékem, přislaďte, podle potřeby přisolte a po krátkém povaření proceďte hustým cedníkem na opečené čufty.
  4. Na tuku osmahněte nejdříve opláchnuté, očištěné a na proužky nakrájené zelené paprikové lusky, pak přidejte na nudličky nakrájené okurky, hrášek a nakonec na menší kousky nakrájenou dužinu z rajčat (rajčata předtím po krátkém ponoření do vařící vody oloupejte a vnitřky vykrojte). Na tuku osmahnutou zeleninu vmíchejte do omáčky a spolu s čufty krátce poduste. 

Náš tip: Dalmatské čufty můžete udělat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Syrový, F., Nestával, A.: Receptury teplých pokrmů
Wikipedia.org: Masové koule, Dalmácie


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli