Výpečky na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu jsou luxusní sladko-pikantní variantou staré dobré klasiky
25. 7. 2025 Vaření
Výpečky na smažené cibuli s hrubozrnnou hořčicí a medem slibují neobyčejně bohatý chuťový zážitek. Sladko-pikantní kombinace dodá masu šťavnatost a zmírní jeho tučnost a skvěle si rozumí s bramborami, knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
Výpečky trochu jinak
Výpečky patří mezi stálice české kuchyně – sázíme na ně, když chceme pořádný, poctivý oběd nebo vydatnou večeři. Tradičně se připravují z vepřového masa, které se pomalu peče dozlatova, až je krásně křehké, šťavnaté a plné chuti.
Typická je pro ně výrazná, intenzivní chuť, která vzniká kombinací masa, cibule, česneku a voňavého koření.
Výpečky jsou nejen lahodné, ale i univerzální – výborně si rozumí s bramborem, houskovým nebo chlupatým knedlíkem, ale i s křupavým čerstvým chlebem.
Pokud máte rádi lehce netradiční kombinace, tahle varianta se smaženou cibulí, hrubozrnnou hořčicí a medem vás nadchne. Sladko-pikantní tóny dodají masu šťavnatost a zároveň zmírní jeho tučnost, při pomalém pečení se mohou projevit naplno. Nečekané chuťové spojení příjemně překvapí všechny u stolu.
Mohlo by vás zajímat
Jak si vychutnat výpečky
Co dělá výpečky výpečky? Kromě samotného bůčku, který tvoří jejich základ, je klíčová správná úprava cibule a pomalé pečení – právě to totiž masu zaručí šťavnatost a krásně zlatavou kůrku.
V tradiční podobě jde o jednoduché jídlo, které staví na základních surovinách a osvědčeném postupu. My vám ale na konci článku nabízíme recept, který posouvá výpečky o krok dál – díky kombinaci hrubozrnné a dijonské hořčice, medu a smažené cibule získáte chuťový zážitek, který překvapí i znalce klasiky.
Uzená paprika dodá masu kouřový tón, med zjemní ostrost hořčice a vše se krásně propojí s dozlatova opečenou cibulkou. Výsledek? Výpečky, které mají šmrnc – a přitom si zachovávají to nejlepší z tradice.
Co si pohlídat při přípravě
Základem úspěchu je správná teplota v troubě, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké, nepečeme ho prudce, ale pozvolna a dlouho. Hlídáme také čas, aby se maso nepřipálilo.
Pokud se tak stane, je potřeba udělat zeleninový základ znovu. Mírnou pachuť spáleniny případně odstraníme krajícem chleba, pomohou i syrové brambory nebo třeba kolečka mrkve. Vložíme je do omáčky, krátce povaříme a pak vyjmeme.
Nezapomeneme také maso pravidelně podlévat výpekem, aby nevyschlo.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit výpečky na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu
Na 5 porcí výpečků potřebujete: 800 g bůčku, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 hrsti sušené cibule, sůl, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce oleje, 1–2 lžíce medu, 1 lžičku mleté uzené papriky a vývar (dle potřeby).
Jak na to?
- Maso nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše dejte do pekáčku, posypte sušenou cibulí, osolte a promíchejte.
- Smíchejte obě hořčice, olej, med a mletou papriku. Přelijte přes směs v pekáčku a pořádně promíchejte.
- Zalijte vývarem zhruba do poloviny masa a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C na 10 minut.
- Potom maso promíchejte, přiklopte a zmírněte teplotu na 180 °C. Pečte 55–60 minut. Maso občas promíchejte a podle potřeby podlévejte.
- Po hodině pečení vyzkoušejte, jestli je maso měkké a popřípadě dopečte doměkka. Na závěr pekáč odkryjte a maso dopečte dozlatova.
Náš tip: Připravit si můžete i klasické vepřové výpečky podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více