Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chlupaté knedlíky, moravský vrabec, zelí
Zdroj: Toprecepty, jollka

Knedlíky z bramborového těsta jsou v našich krajích velmi oblíbené a existuje jich několik druhů Připravte si chlupaté knedlíky. Podle našich tipů to bude hračka.

Co jsou chlupaté knedlíky

Ačkoliv někdo připravuje chlupaté knedlíky pouze ze syrových brambor, správně se připravují ze syrových i vařených, obvykle v poměru 1:1. Mezi další volitelné ingredience patří hrubá mouka, vejce a sůl. Chlupaté knedlíky většinou bývají ve společnosti pečeného masa, kysaného nebo dušeného zelí. Receptů na knedlíky existuje spousta a každá rodina má ten svůj vyzkoušený, někdo nedává vůbec vejce, někdo volí jiný typ mouky, než je hrubá, ale jsou pravidla, která by měli dodržovat všichni. 

Co byste měli vědět před přípravou chlupatých knedlíků

Protože jde o bramborové těsto, je třeba pracovat ryhle, jinak těsto řídne. Na tyto knedlíky se nejlépe hodí brambory varného typu C a B. Knedlíky z hrubé mouky mívají nadýchanější konzistenci a bývají měkčí. Někdy se ale mají sklon rozvářet. Když se rozhodnete pro hladkou mouku, budou tužší. Pokud si nejste jisti, jak výsledek dopadne, uvařte jeden knedlík na zkoušku. Tvrdý knedlík zjemníte tak, že do těsta přidáte trochu nastrouhaných syrových brambor. Aby hotové knedlíky neokoraly, polijte je rozpuštěným sádlem.

Jak na chlupaté knedlíky

Na přípravu chlupatých knedlíků budete potřebovat: 250 g syrových brambor, 250 g vařených brambor, 2 větší vejce, 300 g hrubé mouky, máslo (sádlo) na polití a sůl. Jak na to? V hrnci nechte vařit větší množství vody. Oškrábejte brambory. Když se začne voda vařit, vložte do ní brambory a uvařte je tak, aby nebyly rozvařené a nerozpadaly se. Nechte je vystydnout.

Dejte vařit velký hrnec vody na knedlíky. Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno do velké mísy. Pak je nechte odstát a co nejlépe vytlačte zbývající tekutinu a vylijte ji (případně použijte do polévky). Zbylý usazený škrob využijete do těsta.

Vystydlé brambory nastrouhejte nahrubo a přidejte je k syrovým bramborám. Osolte zhruba necelou lžičkou soli, rozklepněte vejce do misky a přidejte je do mísy. Nasypte mouku dle potřeby a vytvořte husté těsto, které drží pohromadě. Pomocí dvou polévkových lžic tvořte knedlíky (postup uvidíte ve videu níže), zhruba ve tvaru blumy. Vařící se vodu v hrnci osolte, plamen ztlumte, a knedlíky do ní postupně po částech skládejte. Případně zase zvyšte plamen. Po zhruba dvou minutách jemně odšťouchněte knedlíky ode dna, pokud nebudou už plavat samy. Vždy uvařte část knedlíků, vyjměte je a pak vařet další.

Nechte vařit zhruba 6- 10 minut podle velikosti knedlíků. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Vyndejte je z hrnce pomocí děrované naběračky a polijte je sádlem a promíchejte. Knedlíky se díky tomu neslepí.

Náš tip: Připravte si chlupaté knedlíky podle tohoto videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více