Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová buchta s ovocem rozhodně dokáže nadchnout svou chutí.
Zdroj: Pixabay, food_library

Cuketa není jen zelenina, kterou použijete do slaných jídel. Díky své neutrální chuti a šťavnatosti se skvěle hodí i na sladké pečení. Pomáhá vytvořit vláčné a jemné těsto. Třeba tato vynikající buchta s ovocem se klidně může stát tajným trumfem vaší kuchyně.

Proč zrovna cuketa

Cuketa je zelenina s velmi vysokým obsahem vody – až 95 %. Po nastrouhání a vmíchání do těsta působí jako přirozený zvlhčovač, díky kterému je výsledný moučník vláčný, nadýchaný a vydrží čerstvý delší dobu. Většinou se strouhá najemno, a protože nemá výraznou chuť, v těstě prakticky zmizí, zůstane jen zmiňovaný efekt.

Není třeba se obávat, že by buchta chutnala „zeleninově“. Naopak, její přirozená neutralita nechá vyniknout ostatním surovinám.

Cuketa tak může nahradit část másla nebo oleje. Zvlášť pokud se snažíte péct odlehčeně, může část tuku nahradit právě ona. Zachová vláčnost a nadýchanost bez zbytečných kalorií navíc.

Buchta, která nezklame

Velmi oblíbeným způsobem využití cukety ve „sladké kuchyni“ je jednoduchá buchta, které však existuje nespočetně verzí – s kakaem, čokoládou, oříšky, kokosem, ovocem nebo skořicí. Populární je zejména čokoládová cuketová buchta, v níž zelenina nejen dodá jemnost, ale pomůže zvýraznit chuť kakaa. Uvnitř vláčná, na povrchu lehce křupavá, s možností doplnění o čokoládovou polevu nebo posypku.

Základní těsto bývá jednoduché: vejce, cukr, olej, mouka, prášek do pečiva a nastrouhaná cuketa. Množství cukru můžete upravovat podle svého, protože cuketa sama o sobě přispívá k jemnější chuti. Výhodou je i to, že těsto není třeba dlouho šlehat ani zpracovávat, jde o typickou „míchanou buchtu“, kterou zvládne i začátečník.

Variace na klasiku

Pokud preferujete zdravější styl, použijte celozrnnou mouku nebo kombinaci s ovesnými vločkami. Část cukru můžete nahradit jablečným pyré nebo medem. Pro bezlepkovou variantu sáhněte po mandlové, rýžové nebo pohankové mouce.

Záleží i na druhu tuku – klasický olej lze nahradit rozpuštěným máslem pro plnější chuť. Někdo dokonce kombinuje cuketu s banánem nebo mrkví, čímž se ještě zvýší vláčnost a přirozená sladkost. Ořechy, hořká čokoláda nebo sušené ovoce také umí buchtu příjemně ozvláštnit.

Cuketová buchta může být i základ pro dort, pokud ji upečete ve formě a necháte vychladnout, snadno ji rozkrojíte a naplníte třeba mascarpone krémem, ovocem nebo marmeládou.

Tipy pro práci s cuketou

Pokud používáte mladé cukety s tenkou slupkou a jemnými semínky, není třeba je loupat ani vydlabávat. Stačí je omýt a nastrouhat najemno. U starších nebo větších plodů už může být slupka tvrdší a semena výraznější, proto je lepší je odstranit.

Při pečení není nutné cuketu předem vymačkávat, pokud recept výslovně neříká jinak. Její přirozená šťavnatost je žádoucí. Pokud ale máte pocit, že je těsto příliš řídké, můžete část vody opatrně vymačkat nebo přidat trochu mouky navíc.

Buchta z cukety se peče v klasickém plechu, formě na chlebíček nebo jako muffiny – v tomto případě zkraťte dobu pečení na cca 20–25 minut. Hotová buchta by měla být pružná na dotek a nelepivá. Upečenou ji nechte vychladnout ve formě, aby se nezlomila.

Jak na perfektní cuketovou buchtu ukázala na svém instagramovém profilu sladky_dotek Eliška Marie Cibulková. Recept mám od známé, peču ji roky a pořád se po ní zapráší. Skvělá na léto, jednoduchá, vláčná a nenápadně zeleninová,“ píše na sociální síti. 

Cuketová buchta s ovocem

Na přípravu jednoduché buchty budete potřebovat: zhruba 500 g čerstvých meruněk, 350–450 g cukety, 250 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 5 lžic oleje, 1 sáček vanilkového cukru, 350 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 sáček kypřicího prášku (prášek do pečiva) a 1 sáček vanilkového cukru.

Jak na to?

  1. Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
  2. Cuketu nastrouhejte najemno, pokud má semínka, vykrojte je.
  3. Všechny suroviny smíchejte do hladkého těsta.
  4. Těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji vyložte pečicím papírem).
  5. Navrch rozložte vypeckované meruňky.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35–40 minut.
  7. Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.

Náš tip: Z cukety a kefíru si můžete podle našeho videoreceptu připravit skvělé palačinky.

Zdroj informací:

epicurious.com - Why Everybody Should Add Zucchini to Their Chocolate Cakes, Always

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli