Cukety na sladko: Upečte si cuketové řezy s mákem, biskupský chlebíček nebo mini dortíčky s krémem

22. 7. 2021 13:08

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, recepty73 Zdroj: Toprecepty, recepty73
Cuketa je levná, dostupná, zdravá a dobrá zelenina, kterou lze v kuchyni využít takřka univerzálně. Mimo jiné i pro pečení sladkých dobrot. Připravili jsme vám dnes proto přehlídku nejzajímavějších cuketových moučníků. Dáte si dort, řezy, perník nebo šťavnaté brownies?

Mlsání bez výčitek

Cuketa a cukr, to na první dobrou zní možná zvláštně, ale zkušené hospodyňky vědí, že cuketové moučníky patří mezi nejoblíbenější. Není divu. Cuketa má totiž neutrální chuť a zároveň obsahuje hodně vody. Obě tyto vlastnosti z ní dělají skvělou cukrářskou přísadu. Moučníky z této zeleniny jsou vláčné a šťavnaté, mají více vlákniny a zároveň také nějaké vitaminy a minerály. Je to tedy zdravější pochoutka, navíc jednoduchá na přípravu. Malou cuketu stačí jen omýt a nastrouhat, velkou omýt, oloupat a nastrouhat, a pak už ji lze využít do mnoha těst, kde byste třeba jinak dali strouhané jablko. Máte-li cukety na zahrádce, je to, kromě mnoha klasických slaných receptů, ideální příležitost, jak je zužitkovat. Nechte se inspirovat následujícími recepty!

Perníkové variace  

Rychlovka na plech, se kterou vám mohou doma pomoci i děti. Cuketový perník se dá připravit v nespočtu variací. Klasické ochucení je perníkovým kořením, oříšky, čokoládou, kakaem nebo rozinkami. Suroviny stačí obvykle jen smíchat a těsto vylít na plech vyložený pečicím papírem, případně vymazaný tukem a vysypaný moukou. Zkuste si pustit náš videonávod na základní perník na plech. 

Anebo udělejte podle dalšího receptu cuketový perník s ovocem. Vláčnost těstu dodá jak cuketa, tak právě použité ovoce. Jaké vyberete, je už jen na vás. Lze je zamíchat jak do těsta samotného, tak je přidat na závěr, když už je těsto na plechu nebo ve formě. Pro slavnostnější verzi vlijte těsto do dortové formy a upečený perník po vychladnutí ještě okrasně pocukrujte. 

 
Kdo ze zdravotních nebo jiných důvodů vyhledává moučníky bez lepku, toho jistě potěší recept na veganský cuketový perník, v němž je místo mouky pšeničné použitá rýžová. Sladkost a vláčnost těstu navíc dodává banán. 
 

Cuketové brownies

Hutné čokoládové brownies patří mezi celosvětově oblíbené čokoládové moučníky, které už se dávno zabydlely i u nás. Není to totiž jen obyčejná kakaová buchta, není to ani čokoládový koláč. Je to vlastně něco jako roztavená a znovu upečená čokoláda, vlhká a vláčná uvnitř a jemně křupavá na povrchu. Nejdůležitější je ale samozřejmě extrémně bohatá chuť čokolády, kterou jinde nenajdete. A dobrou zprávou je, že pro přípravu téhle delikatesy lze také použít cuketu. Zkuste třeba brownies bez mouky s arašídovým máslem a cuketou. Ačkoliv v něm mouka není, nepoznáte, že by dezertu něco "chybělo", tuhle dobrotu si doma vychutnají úplně všichni! 
 

Cuketové řezy

Patříte-li mezi milovníky máku, určitě vyzkoušejte nadýchané a vláčné cuketové řezy s mákem. Příprava je mimořádně snadná, suroviny, podobně jako u perníků na plech, zkrátka jenom smícháte a upečete korpus, který se pak krájí na řezy. Makovo-cuketovým řezům sluší citronová poleva, anebo poleva z bílé čokolády, která s mákem také skvěle chuťově ladí. 

Další netradiční lahůdkou je biskupský chlebíček, respektive cuketový řez à la biskupský chlebíček. Kdo má rád tento moučník, tak ví, že byť je plný kandovaného ovoce, citronové kůry a rozinek a do těsta se přidává hodně másla, jde přesto spíše o "suchou buchtu". To ovšem neplatí, když přidáte cuketu! Samozřejmě ctíme klasické recepty na biskupský chlebíček, ale popravě musíme říct, že verze cuketová nás nadchla. Ostatně, přesvědčte se sami.

Dorty a dortíčky

Piškotový, třený, čokoládový... receptů na dortové korpusty jsou spousty. Zkuste si do své sbírky zařadit i cuketový, který dokonce ani nepotřebuje promazávat krémem, protože je sám o sobě vláčný. Ale pochopitelně, že mu nějaký skutečně dobrý krém neuškodí. V nejjednodušší verzi ale stačí cuketový dort pouze posypat cukem, nebo dozdobit šlehačkou a ovocem

 
A na závěr si necháváme opravdovou lahůdku. Cuketové dortíčky s ořechy a kávovým krémem. Vláčnost těsta kromě cukety podpoří ještě podmáslí a chuť "vytuní" ořechy a skořice. Kávový krém na závěr zajistí dokonalou tečku. 
 

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 128 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!

Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!

Dnes je mezinárodní den cheesecaku, dortu, který se proslavil po celém světě a milují jej malí i…
K táboráku patří špekáček: Víte, jak poznáte kvalitní a jak ho nařezat, aby se dokonale opekl?

K táboráku patří špekáček: Víte, jak poznáte kvalitní a jak ho nařezat, aby se dokonale opekl?

Bez buřtíků opečených na ohni by to snad ani nebyly ty pravé prázdniny. Víte ale, že není buřt jako…
Borůvkový koláč jako od babičky: Jak to udělat, aby se povedl na jedničku?

Borůvkový koláč jako od babičky: Jak to udělat, aby se povedl na jedničku?

Borůvkové koláče milujeme asi všichni. Ale nejlépe je vždycky uměly péct babičky. Po takových…
Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením

Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením

Pomalé pečení určitě znáte, už jste ale zkusili pomalu grilovat? Nebojte, nebudete muset stát u…
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!

Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!

Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a teď je jejich sezona. Využijte toho a oslaďte si…
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?

Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?

Lidé je často zaměňují, balkánský sýr je ale vlastně jen napodobeninou řeckého sýra feta. Pokud se…
Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?

Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?

Vzhledem k jeho svěží ovocné chuti má lemon curd blíž k marmeládě, konzistencí se spíš podobá jemné…
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…