Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiří Krampol byl nejen stálicí českého filmu a dabingu, ale také člověkem, který měl ke kuchyni blíž, než by se mohlo zdát. Jeho vztah k jídlu a vaření stojí za zvláštní zmínku, protože nedávno zesnulý herec se nebál stoupnout si za plotnu a připravit něco dobrého k snědku. Některá jídla ovšem úplně nesnášel.

Polévka, která nikdy nezklamala

Jiří Krampol se odebral do hereckého nebe 26. července 2025. Za sebou však nezanechal pouze smutek z odchodu, ale také spoust úsměvných historek a životních situací, které si připomíná mnoho jeho kolegů. Někteří vzpomínají i na Jiřího vztah ke gastronomii.

Jeho kulinární vkus byl jasně daný a postupem času se moc neměnil. Nejvíc si pochvaloval poctivý oukrop – jednoduchý, voňavý a silný, takový, jaký se vaříval doma. „Miluju česnečku, to je základ,“ prohlásil v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas.

Opovržení ke kulajdě

Stejně jako měl jasno v tom, co miluje, byl nekompromisní i v tom, co na talíři nesnese. Na několik jídel měl herec, jehož hlasem v českém znění promlouval Jean-Paul Belmondo, vyloženě averzi.

Kukuřici nesnáším, stejně jako kulajdu. V žádném případě nemůžu nic z berana, ovce a kozy, řekl bez okolků v rozhovoru pro Radio Wave. Jeho chutě byly vyhraněné, jedl to, co mu lahodilo, a odmítal, co neměl rád. 

Během cest po světě s oblibou procházel místní trhy, zkoumal vůně koření a zajímal se, do jakých pokrmů se jednotlivé směsi používají. Přesto nedal dopustit na obyčejnou českou sekanou z řeznictví – jednoduchou, poctivou a s chutí, kterou dobře znal a měl ji rád.

Vaření měl v genech

Vaření nebylo pro oblíbeného herce a dabéra jen nutností, ale také odreagováním a radostí. V jeho rodině totiž kuchyně hrála klíčovou roli. Teta byla zámeckou kuchařkou a své umění předávala Krampolově mamince.

On sám pak říkával, že měl vaření doslova v krvi. „Pár jídel umím,“ poznamenal s typickým nadhledem, ale bylo jasné, že se nejednalo jen o občasné pokusy. Vždyť svůj um nejednou předvedl i v kulinářské show VIP Prostřeno!, kde v roce 2012 ještě společně s manželkou Hankou vařili jejich oblíbené zálesácké plněné brambory.

A právě tenhle pokrm si teď můžete podle hercova receptu připravit a zavzpomínat při tom třeba na jeho nejslavnější role. 

Zálesácké brambory podle J. Krampola 

Na přípravu oblíbeného receptu Jiřího Krampola budete potřebovat: 5 velkých brambor, 300 g šunky, 300 g tvrdého sýra, 300 g klobásy a uheráku, 3 sterilované okurky, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, trochu soli. Dle volby můžete přidat i česnek a mletou papriku.

Jak na to?

  1. Brambory omyjte a oloupejte. Do oloupaných brambor vydlabejte díry (brambory pak vypadají jako ementál).
  2. Do vydlabaných děr vložte nadrobno nakrájenou šunku a cibuli, nastrouhaný sýr, nakrájené okurky, klobásu a uherák. Jiří Krampol někdy přidával i sterilovaný hrášek, jindy vynechával okurky.
  3. Naplněné brambory dejte na alobal vytřený olejem a vysypaný mletou sladkou paprikou. Pokud chcete, můžete na závěr každou bramboru ještě vydatně posypat sýrem. Poté ji zabalte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 20 minut.

Na slavného herce můžete zavzpomínat také v naší fotogalerii

Fotogalerie - Jiří Krampol v průběhu let

Ukázat 5 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vynikající sekanou, kterou měl Jiří Krampol tak rád.

Zdroje informací:
wave.rozhlas.cz - Jiří Krampol: Nenávidím kukuřici
tyden.cz - Herec Jiří Krampol za plotnou. Vyzkoušejte jeho česnekové brambory!

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli