Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí plátek s broskví a sýrem: Někdejší hitovka restaurací se vrací v plné parádě a chutná opět skvěle
Zdroj: Toprecepty

Vzpomínáte na kuřecí prsa s broskví a sýrem? Hit 90. let se zase vrací na scénu. Kombinace slaných a sladkých chutí a jemného kuřecího masa s ovocem dnes už málokoho překvapí. Vy naopak můžete svou rodinu překvapit touto porevoluční klasikou při obědě či večeři.

Kuřecí s broskví a sýrem

Kuřecímu s broskví a sýrem nemohou někteří kuchaři přijít na jméno. Pro spoustu strávníků je to ale oblíbené jídlo. Jednu dobu nechybělo alespoň jednou měsíčně na večeři nebo na víkendovém obědě. Možná si na něj vzpomínáte z restaurací 90. let nebo z rodinných oslav, kdy se střídalo s vepřovým na houbách či kuřetem na paprice. A i když se může zdát, že éra tohoto jídla je dávno pryč, pokud máme rádi výraznější kombinace chutí, s oblibou se k němu vracíme – a není divu.  

Toto netradiční spojení kuřecího masa, sladkých broskví a výrazného sýra  chutná velmi dobře, když přípravě věnujeme příslušnou péči. Sladké a slané prvky se tak příjemně prolnou.

Velmi jednoduchý recept nevyžaduje složité přípravy, a tak se vrací do hry, když se rozhodujeme, co uděláme k obědu či k večeři, když spěcháme. 

Osvědčený postup 

Základem pokrmu jsou šťavnaté kuřecí plátky. A tady nastává rozhodování, do které z variant ochucení se pustíme. Můžeme použít marinádu ze sójové omáčky a grilovacího koření tak, jako v níže uvedeném receptu, nebo ho poprášíme kari kořením a v dalším případě sáhneme jen po soli, pepři a oleji.

Kuřecí plátky opékáme. Zpravidla se používají kuřecí prsa, která však bývají sušší. Je proto třeba maso zprudka orestovat tak, aby získalo zlatavou barvu a křupavou kůrčičku a pak ho pozvolna dopéct, aby uvnitř zbělalo. Šťavnatějšího výsledku dosáhneme s kuřecími stehenními řízky

Sladkost broskví a aromatický sýr Niva s modrou plísní vytvoří chuťový kontrast, který v každém soustu ladí škádlením slaných, sladkých a hořkých chuťových pohárků. Sýr eidam celý pokrm zjemní a spojí. Sladké broskve dodají pokrmu svěžest, sýry žádanou chuť umami a kuřecí maso potřebnou sytost. Krátkým zapečením se chutě i vůně propojí a výsledkem je lahodné, hřejivé jídlo.

Pokud nemáme rádi výraznou chuť Nivy, lze ji nahradit jiným sýrem s modrou plísní nebo vynechat a použít více eidamu.

Broskve můžeme zvolit kompotované i čerstvé – záleží, které právě máme k dispozici. Hranolky můžeme nahradit opečenými bramborami, nebo zeleninovým salátem, pokud chceme pokrm odlehčit.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit kuřecí s broskví a sýrem

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky z kuřecích prsou, čerstvě mletý pepř, 10 lžic sladké sójové omáčky, 6 lžiček grilovacího koření (dle chuti), 2 lžíce rostlinného oleje, 50 g másla, 4 kompotované broskve (1 plechovka o objemu 410 ml), 150 g sýru Niva, 100 g eidamu a hranolky (k podávání). 
Jak na to

  1. Kuřecí plátky opepřete z obou stran. V misce smíchejte sójovou omáčku s grilovacím kořením, přidávejte ho postupně a ochutnávejte, aby marináda byla výrazná, ale ne přesolená. Pak každý plátek z obou stran potřete marinádou.
  2. Na pánvi nechte rozehřát olej s plátkem másla, a pak maso prudce osmažte dozlatova z obou stran.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Opečené maso přesuňte z pánve do pekáče. Na každý plátek nastrouhejte sýr Nivu, položte půlku broskve a na ni nastrouhejte eidam.
  4. Olej s máslem z pánve vlijte k masu a šťávou, která zbyla z broskví, zlehka přelijte všechny plátky.
  5. Zbylé máslo nakrájejte na tenké plátky a přidejte na maso.
  6. Pečte v předehřáté troubě zhruba 10–15 minut dozlatova.
  7. Jako přílohu usmažte hranolky nebo zvolte opečené brambory. 

Náš tip: Připravit si můžete také třeba výborné a rychlé zapečené šťavnaté kuřecí maso podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli