Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vepřové na houbách
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Vepřové na houbách je takovou nestárnoucí klasikou. Co v ní nesmí chybět? Zjistěte, jak si jídlo připravit, abyste si ho mohli vychutnat v co nejlepší podobě, plné chutí a vůní.

Jak se vypořádat s košíkem hub

Poslední dny jsou příjemné hlavně díky záplavě hub. Když se na ně vydáte, budete mít během chvilky košík plný. Některé tvrdší houby se vyplatí usušit, některé zavařit. Vepřové na houbách je jednou z výborných možností, jak se s touto příjemnou nadílkou alespoň z části vypořádat. 

Jaká část masa se hodí na vepřové na houbách

Na tento pokrm je důležité správně zvolit maso. Na vepřové na houbách se hodí plecko, případně krkovička. Z masa můžete připravit plátky, nebo kostky. I když můžete kostky i plátky nakrájet z obou mas, na plátky je lepší plecko, na kostky krkovička. Sáhněte po loupané pleci, která se výborně hodí na dušení. Krkovička by měla být hezky prorostlá a šťavnatá, ale neměla by obsahovat příliš tuku.

Náš tip: Připravte si vepřové na houbách podle tohoto videoreceptu.

Jaké se hodí houby

V tomto pokrmu jsou dobré i žampiony, ale byl by to hřích nevyužít poklady z lesa, obzvlášť když jich je tolik. Základ mohou tvořit hříbky a klouzci, tato kombinace je obzvlášť lahodná. Vůbec ale neuškodí, když je doplníte i o jiné druhy hub.

Co budete potřebovat

Vepřové na houbách není nijak komplikované. Kromě hub a masa je důležitý hlavně dostatek cibule. Připravte 4 plátky vepřového masa, velký hrnek na na kostky nebo plátky pokrájených hub, 1 velkou cibuli, 100 g slaniny, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci mouky, olej, plátek másla, pepř a sůl. Budete potřebovat tekutinu na podlití. Stačí voda, ale s hrnkem vývaru bude omáčka mnohem lepší.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak na přípravu vepřového na houbách

Slaninu nakrájejte kostičky a ve větším kastrolu ji nechte zezlátnout na lžíci oleje a kousku másla. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit. Vepřové maso nakrájejte na kostky nebo na plátky a prudce ho orestujte. Maso osolte, opepřete, zasypte paprikou, přidejte na kostky nakrájené houby a kmín. Někdo také v tento moment přidává malé balení rajského protlaku, který je třeba dobře promíchat se směsí. Podlijte vodou/vývarem a duste doměkka pod pokličkou. Pak maso vyndejte. Do hrnku s malým množstvím vody dejte mouku a rozmíchejte ji. Pak tekutinu vlijte do omáčky a dobře promíchejte. Vařte asi 20 minut. Pak maso vraťte do kastrolu a nechte ho prohřát.

Jako příloha se nejčastěji používá rýže, můžete ale zvolit i knedlík, třeba bramborový. Někdo dokonce zase nedá dopustit na bramborovou kaši.

Recepty k tomuto článku