Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovací sezóna je období, kdy se setkáváme s přáteli, povídáme si a pochutnáváme si na grilované zelenině či masu. Vůně grilovacího koření dokáže vyvolat vzpomínky na tuto dobu a také zburcovat chuťové buňky.

Grilovací koření lze koupit, ale jelikož jeho spotřeba v létě strmě stoupá, vychází levněji si připravit své vlastní. Dle svého uvážení nebo momentální chuti ho můžete všelijak vylepšovat až k úplné dokonalosti tak, aby zachutnalo všem.

Jak na přípravu grilovacího koření

Je to rychlé, začít stačí chvíli před tím, než se sejdou přátelé.

  1. Smícháme jednu lžičku celého pepře, chilli papričky dle chuti a jednu lžičku kmínu.
  2. Vše prohřejeme na suché pánvi.
  3. Poté směs rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme.
  4. Přidáme lžičku sladké papriky, lžičku uzené papriky, lžičku sušeného česneku, dvě lžičky soli a promícháme.

Grilovací koření uchováváme mimo světlo.

Komentáře (1)

Nejlepší je grilovací koření bez soli, protože každý druh masa vyžaduje trochu jiné množství soli. Se slanou směsí bývá problém v tom, že buď potřebujete méně soli ale pak je zas nevýrazná chuť koření, nebo potřebujete hodně soli a pak může být koření až příliš a připaluje se. Vždycky je lepší napřed maso osolit a až pak nakořenit, případně namíchat sůl podle potřeby před použitím a nebo někdy je zase vhodné marinovat jen v koření a sůl přidávat až během nebo po tepelné úpravě.

Další tipy a triky