Jak na dokonalou drobenku na koláče: Poměr 2:1:1 funguje perfektně, ale vyplatí se znát ještě pár fíglů
7. 8. 2025 Vaření
Kam jinam v létě zapracovat úrodu ovoce než do koláčů? Ať už je upečete z kynutého, litého nebo třeba křehkého těsta, drobenkou je dotáhnete k úplné dokonalosti. Tento křupavý zázrak koláč nejen dosladí, ale ještě mu dodá úžasnou máslovou chuť a vůni a všemi milované křupnutí v každém soustě.
Proč dát na koláč drobenku?
Koláče patří mezi tradiční moučníky české kuchyně. V létě je pečeme s čerstvě natrhaným či nasbíraným ovocem, během roku s jablky nebo s tvarohem, mákem či ořechy. Každá rodina má své osvědčené a oblíbené recepty, zárukou všeobecné spokojenosti je však křupavá posypka – drobenka neboli žmolenka. Jemná vrstva z másla, mouky a cukru koláč nejen zdobí, ale dodá mu i sladkost a křupavost. A právě z těchto důvodů koláčům s drobenkou nikdo neodolá.
Mohlo by vás zajímat
Drobenka vylepší chuť každého koláče
Drobenkou se zdobí klasické kulaté koláče, lité koláče na plech, šátečky, svatební koláčky, někdy i záviny a třeba v anglickém dezertu crumble dokonce společně s ovocem tvoří základní stavební kameny celého moučníku, a ten se pak úplně obejde bez těsta vespod.
Na koláč se ostatně drobenka nedává jen tak pro nic za nic. Kromě toho, že přispívá k jeho sladkosti, což bývá potřeba hlavně u kyselejších druhů ovoce, na koláči vytváří křupavý element, navíc mu vylepšuje chuť díky máslu, které obsahuje, případně prostřednictvím dalších ingrediencí, jež lze do ní přidat.
Na co si dát pozor při přípravě?
Příprava drobenky je velmi snadná a stačí vám na ni pouhé tři ingredience, a to mouka, cukr a máslo. I v jejím případě je třeba si pár věcí ohlídat, aby měla tu správnou konzistenci, byla opravdu křupavá, máslová a na koláči se úplně nerozpustila.
- Tajemství skvělé drobenky se skrývá v poměru surovin. Ten je obvykle 2:1:1. To znamená, že na dva díly mouky se dává jeden díl cukru a jeden díl másla. Někdy se mouky ubírá jen na 1,5 dílu, což ale není vhodné u šťavnatějšího ovoce, které by pak mohlo drobenku rozmáčet. Záleží i na druhu těsta – pokud je sušší, je lepší mouku ubrat. V jiných receptech se naopak přidává cukr, což se hodí právě u kyselého ovoce.
- Konzistence drobenky závisí hlavně na druhu mouky. Křupavější bude, když použijete mouku hrubou, případně polohrubou. Drobenku lze připravit i z dětské krupičky (pak je víc sypká) nebo z hladké mouky. Z té bude drobenka kompaktnější, jemnější a trochu lepivá. Křupavost můžete podpořit přidáním rozdrcených sušenek nebo ovesných vloček.
- Klasická drobenka se připravuje z másla, které zajišťuje její typickou jemnou máslovou chuť. Přidávejte jej studené, aby se s ním lépe pracovalo a vytvořily se hrudky. Drobenka se ale dá připravit i z oleje – klasického rostlinného nebo kokosového. V tomto případě jej přidávejte postupně a hlídejte konzistenci, aby se drobenka na koláči neroztekla.
- Cukr je nejvhodnější krupice nebo krystal, které rovněž zajistí křupavost. Pokud zvolíte třtinový cukr, získáte i karamelový podtón. Možný je i moučkový cukr – s ním bude drobenka rovněž kompaktnější a jemnější a bude lépe držet na koláči. Místo cukru lze přidat i med, v tom případě je lepší dát víc mouky.
- Někteří do drobenky dávají i prášek do pečiva – s ním je drobenka nadýchanější a křehčí. Hutnější a kompaktnější drobenky dosáhnete vmícháním žloutku. Díky němu můžete tvarovat i větší hrudky.
- Drobenku je možné různými způsoby dochutit. Nejčastěji se přidává vanilka nebo vanilkový cukr, k některých druhům ovoce se báječně hodí skořice. Experimentovat ovšem můžete i s dalšími druhy koření, jako je badyán, hřebíček, kardamom, citronová kůra či perníkové koření. Krásnou vůni drobenky zajistí rum – na 100 g mouky stačí asi 5 ml.
- Všechny ingredience lehce promněte mezi prsty, až vznikne sypká směs, případně menší či větší hrudky. Drobenku lze vypracovat i s pomocí robota s hnětacími háky. Udělat ji můžete i na pánvi – tuk rozpustíte, přisypete mouku a cukr či med a promícháváte vařečkou, dokud nedosáhnete drobenkové konzistence. Pak nechte vychladnout a nasypejte na koláč.
- Drobenku je možné si uchovat i do zásoby. Pokud jí uděláte hodně, stačí ji jen uzavřít do sáčku či krabičky a uchovávat v lednici, kde vydrží asi tři dny. Déle ji lze skladovat v mrazáku – kde ji můžete mít až tři měsíce.
Náš tip: Vynikající drobenku si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více