Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chodský toč báječně dochutí houby.
Zdroj: Toprecepty

Sezona houbových specialit je konečně tady. Pokud přemýšlíte, co dalšího z hub připravit než tradiční smaženici nebo houbovou omáčku, možná vás zaujme pokrm zvaný toč. Tato variace na bramborové placky nebo bramboráky pochází z Chodska a houby ji báječně dochutí. 

Bramborový koláč z Chodska

Toč je jedním z méně známých krajových pokrmů. Pochází původně z Chodska. Pod jinými názvy (např. báč, bác nebo bacán) se ale objevuje i v dalších koutech naší vlasti. Jde totiž o jakýsi bramborový koláč, který se peče na plechu, takže vypadá jako velká bramborová placka.

Vzhledem k tomu, že se dělá ze syrových brambor, chuťově spíš připomíná bramboráky a to i kořením, které se do něj používá. Předností tohoto bramboráku je, že se nesmaží na oleji nebo jiném tukem jako klasické bramboráky, ale peče se v troubě, takže jde o trochu dietnější pokrm. 

Různé varianty toče

Toč se připravuje podle různých receptů, záleží na tom, kde přesně jej ochutnáte. Často se jeho verze liší i jen v různých rodinách. Třeba v okolí Domažlic chutná trochu jinak než v jiných částech Chodska nebo na Šumavě.

Někde se dělá z kynutého těsta, jinde z jednoduššího litého. Jako tekutina se přidává většinou mléko, to lze ale nahradit kefírem nebo jiným kysaným mléčným výrobkem, který koláči dodá svěžest a vláčnost. 

Recept na toč s houbami

Toč je obvykle slaný, ale někde jej dělají nasladko. V minulosti se podával často s mlékem, do kterého se namáčel, nebo se švestkovou omáčkou. Těsto na toč může být jednoduché bramborové, existují ovšem i vylepšené verze třeba se škvarky, sušenými švestkami nebo právě s houbami.

A pokud chcete, aby tvar pokrmu odpovídal jeho názvu, můžete bramborový plát svinout do ruličky jako v následujícím receptu. A jak si tedy domažlický toč s houbami připravíte?  

Budete potřebovat: 750 g syrových oloupaných a nastrouhaných brambor, 2 vejce, 150 g podušených sušených hub, 70 g krupice, 2 lžičky soli, 1 lžíci majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého černého pepře a 250 ml kefíru či zakysané smetany naředěné mlékem. 

  1. Připravte si plech a na něj rozprostřete pečicí papír tak, aby zakrýval i stěny plechu. Troubu předehřejte na teplotu 200 °C.
  2. Nastrouhané syrové brambory dejte odstát do cedníku, přebytečnou tekutinu z nich pak slijte. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. 
  3. Brambory přendejte do mísy, přidejte k nim nadrobno nasekané podušené houby (pokud máte čerstvé, očistěte je, nakrájejte a poduste doměkka), krupici, žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Nakonec přilijte kefír a těsto na toč důkladně promíchejte.
  4. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Sníh pak opatrně zapracujte do těsta.
  5. Těsto nalijte na připravený plech a pomocí stěrky jej rozetřete po celé ploše plechu. Plech s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut. Povrch placky by měl zezlátnout. 
  6. Plech s upečeným těstem vyjměte z trouby. Povrch těsta zakryjte druhým archem papíru na pečení a na papír položte jiný plech dnem dolů. Oběma rukama držte spojené plechy a převraťte je o 180 stupňů. Z otočeného těsta opatrně sejměte papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí druhého papíru ho srolujte.
  7. Toč nechte v pečicím papíru téměř vychladnout a pak papír odstraňte. Toč nakrájejte na jednotlivé porce a můžete ho podávat samotný se salátem nebo třeba s polévkou.

Náš tip: Máte-li rádi klasické bramboráky, udělejte si je podle našeho videoreceptu. 

Zdroje informací: 
Hruška, J. F.: Dialektický slovník chodský
Regionchodsko.cz: Chodsko chutná

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli