Domažlický toč: Západočeská variace bramboráků chutná s houbami skvěle
8. 8. 2025 Vaření
Sezona houbových specialit je konečně tady. Pokud přemýšlíte, co dalšího z hub připravit než tradiční smaženici nebo houbovou omáčku, možná vás zaujme pokrm zvaný toč. Tato variace na bramborové placky nebo bramboráky pochází z Chodska a houby ji báječně dochutí.
Bramborový koláč z Chodska
Toč je jedním z méně známých krajových pokrmů. Pochází původně z Chodska. Pod jinými názvy (např. báč, bác nebo bacán) se ale objevuje i v dalších koutech naší vlasti. Jde totiž o jakýsi bramborový koláč, který se peče na plechu, takže vypadá jako velká bramborová placka.
Vzhledem k tomu, že se dělá ze syrových brambor, chuťově spíš připomíná bramboráky a to i kořením, které se do něj používá. Předností tohoto bramboráku je, že se nesmaží na oleji nebo jiném tukem jako klasické bramboráky, ale peče se v troubě, takže jde o trochu dietnější pokrm.
Mohlo by vás zajímat
Různé varianty toče
Toč se připravuje podle různých receptů, záleží na tom, kde přesně jej ochutnáte. Často se jeho verze liší i jen v různých rodinách. Třeba v okolí Domažlic chutná trochu jinak než v jiných částech Chodska nebo na Šumavě.
Někde se dělá z kynutého těsta, jinde z jednoduššího litého. Jako tekutina se přidává většinou mléko, to lze ale nahradit kefírem nebo jiným kysaným mléčným výrobkem, který koláči dodá svěžest a vláčnost.
Recept na toč s houbami
Toč je obvykle slaný, ale někde jej dělají nasladko. V minulosti se podával často s mlékem, do kterého se namáčel, nebo se švestkovou omáčkou. Těsto na toč může být jednoduché bramborové, existují ovšem i vylepšené verze třeba se škvarky, sušenými švestkami nebo právě s houbami.
A pokud chcete, aby tvar pokrmu odpovídal jeho názvu, můžete bramborový plát svinout do ruličky jako v následujícím receptu. A jak si tedy domažlický toč s houbami připravíte?
Budete potřebovat: 750 g syrových oloupaných a nastrouhaných brambor, 2 vejce, 150 g podušených sušených hub, 70 g krupice, 2 lžičky soli, 1 lžíci majoránky, 1/2 kávové lžičky mletého černého pepře a 250 ml kefíru či zakysané smetany naředěné mlékem.
- Připravte si plech a na něj rozprostřete pečicí papír tak, aby zakrýval i stěny plechu. Troubu předehřejte na teplotu 200 °C.
- Nastrouhané syrové brambory dejte odstát do cedníku, přebytečnou tekutinu z nich pak slijte. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků.
- Brambory přendejte do mísy, přidejte k nim nadrobno nasekané podušené houby (pokud máte čerstvé, očistěte je, nakrájejte a poduste doměkka), krupici, žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Nakonec přilijte kefír a těsto na toč důkladně promíchejte.
- Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Sníh pak opatrně zapracujte do těsta.
- Těsto nalijte na připravený plech a pomocí stěrky jej rozetřete po celé ploše plechu. Plech s těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut. Povrch placky by měl zezlátnout.
- Plech s upečeným těstem vyjměte z trouby. Povrch těsta zakryjte druhým archem papíru na pečení a na papír položte jiný plech dnem dolů. Oběma rukama držte spojené plechy a převraťte je o 180 stupňů. Z otočeného těsta opatrně sejměte papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí druhého papíru ho srolujte.
- Toč nechte v pečicím papíru téměř vychladnout a pak papír odstraňte. Toč nakrájejte na jednotlivé porce a můžete ho podávat samotný se salátem nebo třeba s polévkou.
Náš tip: Máte-li rádi klasické bramboráky, udělejte si je podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Hruška, J. F.: Dialektický slovník chodský
Regionchodsko.cz: Chodsko chutná
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Které univerzální těsto je vhodné Asi nejznámější je tvarohové těsto ze stejného poměru tvarohu, tuku a mouky. Těsto se nemusí nechat odležet,… Číst více
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Na těsto potřebujeme moučné brambory - varná skupina C. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je částečné zchladnout, oloupeme a prolisujeme ještě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více