Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavý řízek a domácí bramborový salát potěší každého. Z vepřové krkovice v hořčičném obalu je perfektně šťavnatý.
Zdroj: Toprecepty

Hořčicové řízky z krkovice a bramborový salát jsou vynikající variantou, když chcete trochu obměnit tradiční nedělní oběd. Jemně pikantní jídlo potěší celou rodinu a získáte za něj oprávněnou pochvalu.

Řízky v české kuchyni

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům české kuchyně už po generace mlsných strávníků. Najdeme ho na jídelních lístcích restaurací a nesmí chybět ani v rodinných kuchařkách. Řízek je stálice nedělních obědů a slavnostních událostí.

Připravujeme ho z různých druhů masa – od tradičního vepřového a telecího až po varianty z kuřete, případně krůty. Klasická úprava zahrnuje křupavý trojobal z mouky, vejce a strouhanky, ale existují i lehčí varianty – například obalení jen v mouce, bylinkové krustě nebo v těstíčku z mouky a vody. A pak jsou tu recepty, které obal zcela vynechávají. Maso jen prudce opečeme, tedy ho připravujeme „na přírodní způsob“.

Pokud se chystáme na tradiční víkendový oběd, ale zároveň bychom si rádi dopřáli něco trochu jiného než obvyklý řízek v trojobalu, můžeme vyzkoušet hořčicové řízky z vepřové krkovice. Pikantní hořčice zvýrazní šťavnatost a chuť masa, což umocní křupavá strouhanka.

Tajemství skvělých hořčicových řízků

Vepřová krkovice je pro tento recept ideální – díky jemnému tukovému mramorování zůstane maso šťavnaté i po smažení. Hořčice, smetana nebo jogurt vytvoří v kombinaci s vejcem lehce pikantní obal, který maso ochutí. Díky tomu není potřeba přehánět to s kořením – stačí pepř, sůl a trochu sušeného česneku pro zvýraznění chuti.

Důležité je řízky smažit na střední teplotu, aby se propekly rovnoměrně a nespálily se. Sádlo dodá klasickou chuť, ale lze použít i řepkový či slunečnicový olej.

Bramborový salát, který nikdy nezklame

Salátové brambory varného typu A drží tvar a krásně ladí s krémovou majonézou a výrazným kořením. Tajemství vyvážené chuti spočívá nejen v dobré majonéze, ale i v kombinaci láku z okurek, octa a špetky cukru. Spařená cibule zjemní svou štiplavost a v salátu se projeví jen jemným cibulovým nádechem. Vařená zelenina (mrkev, celer) dodá barvu a svěžest. Šunka od kosti nebo jemně uzená verze se postará o masovou chuť, vejce pak o krémovou hebkost. Salát ideálně připravíme den předem – chutě se krásně propojí. 

Jak si vyrobit domácí majonézu

Domácí majonéza má úplně jinou chuť než kupovaná. Základem jsou kvalitní suroviny – čerstvý vaječný žloutek, olej s neutrální chutí (např. slunečnicový), špetka soli a trochu hořčice pro jemné dochucení. Všechny suroviny by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu, aby se majonéza při šlehání nezdrcla. 

Na přípravu domácí majonézy potřebujeme také dávku trpělivosti. Žloutky vyšleháme s hořčicí a špetkou soli a za stálého šlehání tyčovým mixérem nebo metlou začneme tenkým pramínkem přilévat olej. Jakmile směs začne houstnout, můžeme přilít olej rychleji. Na závěr majonézu dochutíme citronovou šťávou nebo octem podle chuti.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak na hořčicové řízky z krkovice a bramborový salát

Na salát budete potřebovat: 500 g salátových brambor typu A, 50 g cibule, 80 g mrkve, 70 g celeru bulvy, 60 g nakládaných okurek (typu Znojmia), 200 g majonézy domácí (koupené), 2–3 vejce vařené natvrdo, 150 g šunky od kosti (nebo uzené), 6 g soli (dle chuti), 1 lžíci láku z okurek, 2 lžičky hořčice, 1 lžičku octa, 1 špetka cukru a čerstvě mletý pepř. Na hořčicové řízky: 600 g (4 plátky) vepřové krkovice, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř, 1 lžičku sušeného česneku, 2 lžíce hladké mouky na obal, 1 velké vejce, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky smetany (nebo jogurtu), strouhanku z rohlíků na obalení a sádlo na smažení (nebo olej). K podávání: citron, petrželka. 

Jak na to? 

  1. Omyté brambory ve slupce uvařte doměkka a nechte vychladnout. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, na sítu ji spařte vroucí vodou, ihned prolijte studenou vodou a nechte okapat.
  2. Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky, nebo nastrouhejte nahrubo, uvařte doměkka a scezené nechte vychladnout. Udělejte domácí majonézu (třeba podle receptu v odkazu) nebo použijte koupenou.
  3. Sladkokyselé okurky nasekejte najemno nebo nastrouhejte nahrubo a dejte je do větší mísy na míchání salátu. Přidejte oloupaná, uvařená vejce nasekaná nadrobno a také šunku nakrájenou na malé kostičky. Pokud ji máte v celku, můžete ji nastrouhat.
  4. Vychladlé oloupané brambory protlačte přes salátovou mřížku (na malé kostičky) do mísy. Přidejte cibuli, zeleninu, hořčici, ocet, lák a majonézu.
  5. Osolte dle chuti, opepřete a špetkou cukru přislaďte. Dobře promíchejte, nejlépe rukou dobře omytou nebo použijte jednorázové rukavice. Salát nechte uležet v chladu (nejlépe do druhého dne).
  6. Plátky masa naklepejte přes potravinářskou fólii, z obou stran je lehce osolte, opepřete a posypejte sušeným česnekem, vše vmasírujte do masa. V mělké a široké misce prošlehejte vejce s hořčicí a smetanou nebo bílým jogurtem, mírně přisolte.
  7. Připravené plátky obalte v mouce, vaječné směsi a strouhance. Dobře ji přitiskněte a přebytečnou oklepejte. Smažte postupně na středním stupni dozlatova a osmažené řízky odkládejte na papírové utěrky, které odsají  přebytečný tuk.
  8. Salát vytáhněte předem z chladu a podávejte ho s čerstvě usmaženými řízky. Dle chuti si každý zakápněte citronem.

Náš tip: Připravte si vynikající nakládané vepřové řízky podle následujícího videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli