Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát a úskalí přípravy: Vyberte správné brambory, dobře vše promíchejte a nespěchejte
Zdroj: stockking / freepik

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí vánočního menu. Jeho příprava se může zdát jednoduchá, ale skrývá v sobě mnoho nástrah, které mohou ovlivnit konečnou chuť a texturu tohoto oblíbeného pokrmu.

Brambory jsou základ

Začněte s výběrem správného druhu brambor, což je základní krok, který ovlivní texturu a chuť salátu. Brambory, které jsou pevné a mají střední škrobovitost, jako jsou červené brambory nebo Yukon Gold, jsou ideální volbou. Slavné a na salát vynikající jsou i keřkovské rohlíčky, o kterých jsme podrobněji psali už dříve

Tyto brambory udrží svůj tvar po uvaření a nebudou se rozpadat, což je důležité pro dobrou strukturu salátu. A jak je tedy připravit?

Brambory důkladně omyjte a vařte je ve slupce v dostatečně osolené vodě do změknutí. Vařte je až do bodu, kdy jsou měkké, ale pevné, a dávejte pozor, abyste je nepřevařili. Že jsou správně uvařené poznáte pomocí testu nožem. Ten při zapíchnutí do brambor musí projít dovnitř lehce, ale stále s malým odporem. 

V tu chvíli brambory odstavte, vodu slijte a brambory nechte pod mírně odklopenou poklicí dojít. Doporučuje se také vařit brambory v den přípravy salátu, nikoli den předem, pak by mohly trochu zvodnatět.

Správně uvařená vajíčka 

Do bramborového salátu patří vejce uvařená natvrdo. Ta se vaří 9-10 minut ve vroucí osolené vodě s přídavkem octa. Právě ocet s dostatkem soli zajistí, aby vejce nepraskla. Podrobněji jsme o vaření vajec psali zde

Další suroviny 

Volba dalších surovin je na vás. Používá se jak vařená zelenina, tak sterilovaná, v ochuceném nálevu. Všechny suroviny by však měly být nakrájeny na stejně velké kostičky.

Když použijete kráječ na brambory a využijete jej i na vejce, mrkev a další zeleninu, je to ideální. Sterilovanou zeleninu často koupíte už nakrájenou, čímž si usnadníte práci. 

Dostatek majonézy

Majonéza je nejčastěji tím, co váš bramborový salát spojí. Kromě ní ovšem můžete experimentovat s lehčími variantami, jako je smetana, jogurt nebo zakysaná smetana.

Ochucení majonézy nebo její náhražky může být různorodé, třeba přidáním hořčice, česneku či worcesterské omáčky. Důležité je majonézu dobře promíchat s bramborami, aby byl každý kousek rovnoměrně pokrytý.

Množství majonézy v bramborovém salátu závisí na osobní preferenci a na tom, jakým způsobem chcete, aby byl salát bohatý a krémový. Obecně platí, že pro 4-6 středně velkých brambor se používá přibližně 1/2 až 3/4 hrnku majonézy. To je však pouze orientační hodnota a záleží na chuti každého strávníka.

Vždy je dobré majonézu přidávat postupně a průběžně ochutnávat. Salát můžete nechat odpočinout v chladničce, a pak před podáváním znovu ochutnat a případně doladit konzistenci. Nezapomeňte, že salát může po chlazení zhoustnout, takže je dobré ho před servírováním ještě jednou promíchat.

Nic neuspěchat

Poslední krok, chlazení a odpočinek, je velmi důležitý pro dosažení plné chuti. Nechání salátu odpočinout v lednici na několik hodin, ideálně přes noc, umožní chutím se spojit a salát ji pak bude mít bohatší. Před podáváním je dobré bramborový salát ještě jednou ochutnat a podle potřeby dochutit solí, pepřem nebo dalšími kořeními.

Náš tip: Máte rádi chlebíčky s bramborovým salátem? Připravte si ho podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

thekitchn.com - 5 Mistakes to Avoid When Making Potato Salad

eu.southernkitchen.com - Classically trained chef shares the secret to making the best potato salad ever

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více