Jak udělat domácí majonézu? Její příprava vyžaduje dávku trpělivosti
Majonéza je zastudena vyráběná hustá omáčka, která se nejčastěji využívá v lahůdkářství nebo do salátů. Základem je směs vody, oleje a také vaječného žloutku, díky kterému má majonéza typickou žlutou barvu. Poradíme, jak připravit domácí majonézu.
Majonézu často využíváme jako základ pro další studené omáčky, ochucující prostředek a také jako samostatnou omáčku ke grilovaným masům nebo do salátu, jako je například bramborový. Domácí majonézu bychom měli vždy spotřebovat co nejdříve.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí majonézu
Příprava majonézy si vyžaduje dávku trpělivosti a šlehání bychom neměli uspěchat. Stejně tak suroviny připravíme už 1–2 hodiny před přípravou, aby všechny měly stejnou teplotu.
Na tuto omáčku si připravíme: 80 g žloutků (cca 5 kusů), dále 300 ml oleje a 1 kávovou lžičku hořčice. Sůl a pepř dáme podle naší chuti.
- Do nádoby vložíme žloutky, lžičku hořčice a šleháme zhruba 1 minutu, aby se obě suroviny dokonale spojily.
- Nyní do směsi za stálého šlehání pomalu a po troškách přiléváme olej. Opravdu se vyplatí nespěchat, aby byla majonéza skvěle vyšlehaná se správnou konzistencí a nesrazila se.
Jak připravit rychle a snadno domácí majonézu napoví také následující videorecept. Báječně chutná ke grilovaným masům a je skvělá k ochucení zeleninového salátu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 29 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 14 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře