Cuketové matjesy: Křupavá pochoutka překvapí lahodnou chutí typickou pro pravé matjesy a jednoduchou přípravou
16. 8. 2025 Vaření
Cuketa neodmyslitelně patří k českému létu. Přitom se u nás zabydlela relativně nedávno, zhruba v polovině 80. let. A protože se jí u nás dobře daří a protože její pěstování zvládnou i nezkušení zahrádkáři, každé léto si pokládáme nerudovskou otázku: Kam s ní?
Cesta cukety z Ameriky do českých kuchyní
Stejně jako melouny, okurky či dýně je cuketa druh tykve a botanicky jde o ovoce. Pochází z Ameriky, kde se tykve podobné cuketám pěstovaly v různých částech tohoto kontinentu před více než sedmi tisíci lety. Do Evropy přišly po objevení Ameriky. Na jejich šlechtění a pěstování se zaměřili především zemědělci v okolí italského Milána.
České kuchyně dobyla cuketa až v polovině 80. let minulého století. Zahrady napadala okurková plíseň a místo okurek se na záhony dostaly právě cukety, které byly vůči plísni odolné.
Mohlo by vás zajímat
Co víme o matjesech?
Matjesy jsou sledi nebo jejich filety nakládané do solného roztoku, které mají jemné maso, ale tuhé kostičky. Pravé matjesy musí být připravené z tzv. nevytřených sleďů. To znamená, že ještě nemají vyvinuté jikry a mlíčí. Tito sledi se loví většinou od poloviny května do konce června.
Často se setkáváme s výrobky à la matjes, tedy s filety z jiných ryb, které jsou naloženy do slaného nálevu.
Mohlo by vás zajímat
Jaké cukety jsou vhodné na „matjesy“?
Rozhodně ty mladé! Jsou ještě krásně křehké a šťavnaté, nemají vyvinutý jádřinec a semena. Stačí je jen nakrájet na tenká kolečka nebo škrabkou na zeleninu z nich vytvořit dokonale tenké proužky.
Starší (a větší) cukety už nejsou tak křehké, je lepší je oloupat a odstranit jádřinec a teprve pak krájet na tenká půlkolečka.
Před zpracováním pokaždé cuketu nejprve ochutnejte, jestli není hořká. Z každé strany odřízněte špičku a z vnitřní strany ochutnejte malý kousek. Jakmile je hořký, vyplivněte ho a cuketu ihned vyhoďte, jinak se vystavujete možné otravě.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa à la matjesy
Pokud už máte dost cuketových karbanátků, bramboráků, zapečených cuketových lodiček i různých cuketových buchet, perníků nebo dokonce lívanců, vyzkoušejte cuketové matjesy.
A co budete potřebovat? 3 malé cukety, 1 velkou cibuli a sůl. Na zálivku: 2 lžíce octa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžičku cukru, mletý pepř, nové koření a bobkový list.
- Cukety omyjte. Starší cukety je lepší oloupat. Pokud máte větší cuketu, vyřízněte střed a vydlabejte semínka. Cukety nakrájejte na kolečka nebo na půlkolečka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, vydatně je posolte, vše promíchejte a nechte asi dvě hodiny odležet. Občas promíchávejte.
- Suroviny na zálivku prošlehejte a promíchejte s odleželou zeleninou, případně dosolte. Opět nechte rozležet, tentokrát asi půl dne.
- Cukety uložte do čistých, dobře vymytých a vysterilovaných sklenic a uchovávejte v chladu a temnu. Odleželé (a připravené ke konzumaci) budou zhruba za týden. V chladu vydrží několik týdnů.
- Hotové matjesy lze podávat samotné, například k masu nebo jako chuťovku k pivu, ale můžete je i smíchat s pravými matjesy – získáte tak vynikající lahůdku.
Náš tip: Pokud se vám urodilo víc cuket, připravte si z nich podle našeho videoreceptu cuketové zelí a zavařte ho na zimu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více