Početná rodina Marie Terezie musela jíst jen rakouská jídla, manžel František Lotrinský jezdil za pochoutkami do Francie
7. 9. 2025 Historie a zajímavosti
První a jediná žena na habsburském trůně to neměla jednoduché. Evropští panovníci 18. století ji odmítali akceptovat. Marie Terezie ale měla štěstí v lásce. Františka Lotrinského milovala a galantní Francouz ji respektoval. Ve výběru pokrmů na císařský stůl se ovšem neshodli.
Marie Terezie, František Lontrinský a jejich rodina
Císařovna Marie Terezie se narodila 13. května 1717 ve Vídni. Její budoucí manžel František Štěpán Lotrinský 8. prosince 1708 v lotrinském Nancy na východě Francie. Jak tehdy bylo zvykem, jejich domluvený sňatek byl politickou záležitostí. Marii Terezii to nevadilo, protože do o devět let staršího pohledného Francouze byla zamilovaná od šesti let, kdy ho viděla poprvé. Vzali se v roce 1736 a v průběhu dvaadvaceti let se jim narodilo 16 dětí, dospělosti se jich dožilo 10. Marie Terezie vlastně téměř permanentně vládla těhotná.
Mohlo by vás zajímat
V jídle se neshodli
Už samotná místa narození manželů ukazují na rozdíly v jídelních zvyklostech. Přestože si na dobré jídlo potrpěli oba, jejich původ je rozděloval. Marie Terezie se vlastenecky rozhodla podporovat rakouskou regionální kuchyni.
To se Františkovi moc nelíbilo, protože z rodné Francie byl zvyklý na trochu jiné lahůdky. Dýňová polévka nebo kaštanový krém s lanýži jako předkrm, po kterém následoval například zaječí guláš nebo pečený bažant, to vše zapíjené kvalitním francouzským vínem. Jemné moučníky se podávaly s kakaem nebo s horkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Základy rakouské špičkové gastronomie
Bylo by ale chybou myslet si, že císařovna nechávala servírovat pokrmy bez chuti. Marie Terezie totiž ráda a dobře jedla. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že se zasloužila o rozvoj špičkové rakouské gastronomie.
A protože císařovně nejvíc chutnala domácí rakouská jídla, pozvala do paláce majitelku a šéfkuchařku proslulého „Gasthaus zum Wilden Mann“ na Kärntner Straße. Eva Mühlbauerová dostala za úkol připravit panovnici menu, které se bude skládat pouze z rakouské regionální kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Co měla početná rodina běžně na talíři?
Často se podávala hrachová polévka s kousky uzené ryby, z dalších předkrmů například slané šneky z kynutého těsta plněné masem z raků nebo janovské paštičky, tedy v listovém těstě zabalená pikantní směs z telecího masa, cibule a česneku.
Kromě postních dní, kdy byly na stole ryby, se každý den připravovalo maso. Císařovna milovala jemné a šťavnaté maso drůbeže, jejím favoritem bylo kuře à la zajíc s vydatnou smetanovou omáčkou a houskovými knedlíky. Sladké tečky rozhodně nechyběly, nějaký ten dortík byl na stole každý den. K němu si Marie Terezie vychutnávala silnou černou kávu, nápoj, který v té době ještě nebyl obvyklý.
Mohlo by vás zajímat
Společně tloustli
František si na oblíbená jídla občas rád zajel do Francie nebo do různých hotelů mimo Vídeň, kde si vybral podle chuti. Většinou si s sebou bral různý „dámský doprovod“, což se ovšem jeho manželka téměř pokaždé dozvěděla, protože ho nechávala špehovat.
Ačkoli každý z manželů preferoval jinou kuchyni, společně sdíleli vášeň pro dobré a kvalitní jídlo. To se samozřejmě postupně projevilo i na jejich postavách a zdraví. Není divu, že František Lotrinský 18. srpna 1765 zemřel náhle na infarkt. Bylo mu teprve 56 let.
Marie Terezie se s jeho smrtí do konce života nevyrovnala a smutek řešila jídlem. Přes těžkou obezitu manžela přežila o 15 let. Zemřela ve třiašedesáti letech 29. listopadu 1780 na zápal plic poté, co se nachladila na lovu bažantů.
Zdroje: habsburger.net, servus.com, wikimeat.at, news.at
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více