Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský spolu měli 16 dětí, dospělosti se jich dožilo deset.
Zdroj: Wikimedia Commons, Martin van Meytens, Public Domain

První a jediná žena na habsburském trůně to neměla jednoduché. Evropští panovníci 18. století ji odmítali akceptovat. Marie Terezie ale měla štěstí v lásce. Františka Lotrinského milovala a galantní Francouz ji respektoval. Ve výběru pokrmů na císařský stůl se ovšem neshodli.

Marie Terezie, František Lontrinský a jejich rodina

Císařovna Marie Terezie se narodila 13. května 1717 ve Vídni. Její budoucí manžel František Štěpán Lotrinský 8. prosince 1708 v lotrinském Nancy na východě Francie. Jak tehdy bylo zvykem, jejich domluvený sňatek byl politickou záležitostí. Marii Terezii to nevadilo, protože do o devět let staršího pohledného Francouze byla zamilovaná od šesti let, kdy ho viděla poprvé. Vzali se v roce 1736 a v průběhu dvaadvaceti let se jim narodilo 16 dětí, dospělosti se jich dožilo 10. Marie Terezie vlastně téměř permanentně vládla těhotná.

V jídle se neshodli

Už samotná místa narození manželů ukazují na rozdíly v jídelních zvyklostech. Přestože si na dobré jídlo potrpěli oba, jejich původ je rozděloval. Marie Terezie se vlastenecky rozhodla podporovat rakouskou regionální kuchyni. 

To se Františkovi moc nelíbilo, protože z rodné Francie byl zvyklý na trochu jiné lahůdky. Dýňová polévka nebo kaštanový krém s lanýži jako předkrm, po kterém následoval například zaječí guláš nebo pečený bažant, to vše zapíjené kvalitním francouzským vínem. Jemné moučníky se podávaly s kakaem nebo s horkou čokoládou.

Základy rakouské špičkové gastronomie

Bylo by ale chybou myslet si, že císařovna nechávala servírovat pokrmy bez chuti. Marie Terezie totiž ráda a dobře jedla. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že se zasloužila o rozvoj špičkové rakouské gastronomie

A protože císařovně nejvíc chutnala domácí rakouská jídla, pozvala do paláce majitelku a šéfkuchařku proslulého „Gasthaus zum Wilden Mann“ na Kärntner Straße. Eva Mühlbauerová dostala za úkol připravit panovnici menu, které se bude skládat pouze z rakouské regionální kuchyně.

Co měla početná rodina běžně na talíři?

Často se podávala hrachová polévka s kousky uzené ryby, z dalších předkrmů například slané šneky z kynutého těsta plněné masem z raků nebo janovské paštičky, tedy v listovém těstě zabalená pikantní směs z telecího masa, cibule a česneku.

Kromě postních dní, kdy byly na stole ryby, se každý den připravovalo maso. Císařovna milovala jemné a šťavnaté maso drůbeže, jejím favoritem bylo kuře à la zajíc s vydatnou smetanovou omáčkou a houskovými knedlíky. Sladké tečky rozhodně nechyběly, nějaký ten dortík byl na stole každý den. K němu si Marie Terezie vychutnávala silnou černou kávu, nápoj, který v té době ještě nebyl obvyklý.

Společně tloustli

František si na oblíbená jídla občas rád zajel do Francie nebo do různých hotelů mimo Vídeň, kde si vybral podle chuti. Většinou si s sebou bral různý „dámský doprovod“, což se ovšem jeho manželka téměř pokaždé dozvěděla, protože ho nechávala špehovat.

Ačkoli každý z manželů preferoval jinou kuchyni, společně sdíleli vášeň pro dobré a kvalitní jídlo. To se samozřejmě postupně projevilo i na jejich postavách a zdraví. Není divu, že František Lotrinský 18. srpna 1765 zemřel náhle na infarkt. Bylo mu teprve 56 let.

Marie Terezie se s jeho smrtí do konce života nevyrovnala a smutek řešila jídlem. Přes těžkou obezitu manžela přežila o 15 let. Zemřela ve třiašedesáti letech 29. listopadu 1780 na zápal plic poté, co se nachladila na lovu bažantů.

Zdroje: habsburger.net, servus.com, wikimeat.at, news.at

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli