Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“
Zdroj: Wikimedia Commons, Hermann Clemens Kosel - Österreichs Illustrierte Zeitung, Public Domain

„Tak nám zabili Ferdinanda…“ Věta známá z Haškova Švejka glosuje začátek první světové války a rozpad habsburské monarchie. Arcivévoda Ferdinand d´Este, následník rakouského trůnu, jehož život vyhasl v Sarajevu, byl i člověk, který si rád vychutnal dobré jídlo. A to ve společnosti manželky Žofie a jejich tří dětí.

Následník trůnu s manželkou zemřeli před obědem

Ráno a dopoledne 28. června 1914 byl v novorenesančním vládním paláci v Sarajevu čilý ruch. Připravoval se slavnostní oběd na počest rakouského následníka trůnu Ferdinanda a jeho manželky Žofie Chotkové. K bohatě protřené tabuli už ale neusedli. Zemřeli v autě během cesty Sarajevem na následky smrtelného zranění, způsobeného studentem Gavrilo Principem.

Co mělo být na talíři?

O Františku Ferdinandovi bylo známé, že miloval dobré jídlo a zámecká kuchyně na Konopišti připravovala jeho oblíbenou zvěřinu, ale i ovocné knedlíky plněné švestkami nebo meruňkami.

A co chystali sarajevští kuchaři? Rozhodně se chtěli před budoucím císařem vytáhnout, proto na jeho počest připravovali menu o deseti chodech. Zajímavé ale je, že zvěřinu zcela vynechali, zřejmě se domnívali, že té si užije do sytosti na Konopišti. Skladba jídelníčku nebyla nijak výjimečná, dalo by se říct, že dokonce trochu nudná a obyčejná. Lze předpokládat, že to měla vyvážit kvalita servírovaných pokrmů.

Trochu nudné menu

Nejprve se měl podávat hovězí vývar – a jak bylo tehdy zvykem, tak v šálku. Podle jídelního lístku byl poté v plánu předkrm, kterým bylo vejce v rosolu, tedy v aspiku.

Plánována byla tři hlavní teplá jídla. První byla ryba, v tomto případě pstruh lehce opečený na másle. Vařené hovězí maso na zelenině také není žádným mimořádným kulinárním zážitkem, záleží ovšem na tom, zda bylo dostatečně šťavnaté. 

Kuře la Villeroy

Kuře la Villeroy, které následovalo, bylo přece jen trochu nápaditějším pokrmem. Villeroy omáčka připomíná tu bešamelovou, je ale její trochu luxusnější verzí. Jde v  podstatě o vývar zahuštěný moukou, do kterého se vmíchají žloutky, máslo nebo smetana a extrakt z hub, ideálně z lanýžů. Omáčkou se na rozpálené pánvi z obou stran přelévaly kousky kuřecích prsou a smažily dozlatova. 

Morbidní název dezertu

Další dva plánované chody byly spíš pro chuť. Šlo o tzv. vol au vent (v překladu let ve větru, což symbolizuje nadýchanost), tenký koláček z listového těsta plněný sladkými nebo slanými náplněmi. Rýžový nákyp zní sice trochu všedně, ale i ten – tedy sladká rýže s kompotem – byl na programu.

Následoval samozřejmě výběr sýrů, mísy s ovocem a dezert. Je pravda, že v důsledku událostí je jeho název přinejmenším symbolický a kapku morbidní: Bombe à la Reine (v překladu bomba pro královnu). V podstatě to je vydatný pohár, který se připravuje se ze smetany, čokolády, zmrzliny a vajec.

Menu nakonec zůstalo nedotčené. Vlastně ani nevíme, co se s jídlem z bohaté hostiny nakonec stalo. Snědl ho personál?

Náš tip: Výborný Míša dezert ve skleničce, který by neudělal ostudu ani na císařském stole, si můžete připravit podle následujícího videoreceptu.

Zdroje informací:

idnes.cz: V Brně našli sarajevské menu z roku 1914, které mohlo změnit svět

breclavsky.denik.cz: Lidé dojí oběd po mrtvém Ferdinandovi d'Este. Při stoletém výročí

ct24.ceskatelevize.cz: Restaurace uvařila sarajevské menu. Na oběd už následník trůnu nedorazil

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více