Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Zdroj: Wikimedia Commons, Carl Pietzner - Österreichische Nationalbibliothek, Public Domain

Krásná císařovna, jejíž osud se několikrát dostal na filmová plátna a televizní obrazovky, musela ustát smrt dvou ze čtyř dětí. Manželství s rakousko-uherským císařem šťastné nebylo, striktní pravidla vídeňského dvora ji svazovala a ona propadla touze po vlastní dokonalosti. Vše včetně jídelníčku podřídila perfektní postavě.

V manželství nebyla šťastná

Jako šestnáctiletá dívka byla Alžběta Bavorská, které se říkalo Sisi, provdána za svého o sedm let staršího bratrance, rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Byrokraticky založený František své ženě ale nerozuměl a tchyně ji neustále peskovala. Mladá císařovna milovala pohyb a sport, zajímala ji péče o svou postavu, pleť a vlasy. Když „splnila“ své poslání a porodila manželovi čtyři děti, začala se věnovat jen sama sobě.

Chtěla být nejkrásnější na světě

Formálně se s císařem sice nerozešli, to ostatně ani nebylo tehdy možné, ale Sisi žila vlastním životem. Podle jejího prapravnuka Leopolda Altenburga měla Sisi až patologický vztah k vlastnímu tělu.

„Byla opravdu krásná,“ vysvětloval Sisiin pravnuk, „jenže jí to nestačilo, chtěla být nejkrásnější ženou na světě.“ I proto císařovna propadla těžké anorexii.

V císařském paláci se servírovaly opravdové lahůdky, ať už šlo o různě připravená masa a ryby, chutné omáčky, spoustu syrové i dušené zeleniny. Večeře někdy měly i víc než deset chodů včetně velkého výběru dezertů a ovoce. Pokud se Sisi musela účastnit oficiálních večeří, maximálně jen uždibovala a především pila vodu.

Podivná dieta

Na tehdejší dobu poměrně vysoká žena (měřila 172 cm) vážila pouhých 46 kilogramů a v pase měřila 50 centimetrů! Váhu si udržovala pomocí pomerančové, vaječné nebo mléčné diety – to znamená, že celý den třeba pila jen mléko nebo zase jen pomerančový džus. K obědu jí stačil jen osolený syrový vaječný bílek.

Svérázný nutriční program jí pomáhala sestavit její osobní kadeřnice Fanny Angererová. Doporučovala Sisi již zmíněné „diety“ i popíjení šťávy vylisované z hovězího masa.

Fialkový sorbet jako jediný rozmar

Jediným jídelním rozmarem krásné císařovny asi byla fialková zmrzlina, tedy sorbet z vymačkané šťávy z čerstvých fialek, vody, trošky cukru a šampaňského. K tomu císařovna cvičila do úmoru, při pobytech u moře hodně plavala.

Pouze před jízdou na koni se posilnila silnou polévkou z hovězího, kuřecího, srnčího nebo koroptvího masa a vypila dvě sklenky vína. S sebou na vyjížďky si brala dózičku s kousky vařeného masa.

Posedlost sportem

Sisi denně trénovala nad své fyzické limity a podrobovala se nejpřísnějším dietám. Není tedy divu, že výsledkem byly zdravotní problémy. Dnes je jasné, že trpěla poruchou příjmu potravy, anorexií.

Navíc měla extrémně špatný chrup, a to už od dětství, svérázná strava bez dostatečného množství potřebných živin problémy se zuby ještě umocnila. Později nosila zubní protézu. Možná i proto si na veřejnosti vždy zakrývala vějířem tvář a naposledy se nechala vyfotit ve věku třiceti let. A protože tehdy neexistovali paparazzi, zachovala se jen její mladá a krásná tvář.

Poté, co spáchal sebevraždu její syn a následník trůnu Rudolf, propadla do těžkých depresí. Společnost jí dělaly cigarety a kokain. Její život ukončil v září 1898 v Ženevě italský anarchista Luigi Lucheni. Císařovně bylo 60 let.

Náš tip: U vídeňského císařského dvora se servírovaly různé dobroty, určitě nechyběl ani populární Sacher dort, ale ani ten Sisi nejedla. Sladký symbol mocnářství si můžete upéct podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

nau.ch: Kaiserin Sisi litt an einer Essstörung

grandferdinand.com: Das Lieblingseis der Kaiserin Sisi

morgenpost.de: Kaputte Zähne, bizarre Ernährung: Wie „Sissi“ wirklich war

fuenfseenland.de: Diätwahnsinn und Flucht - Elisabeth ist süchtig nach Sport und Fitness

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více