Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Zdroj: Wikimedia Commons, Attributed to Martin van Meytens, Public Domain

Kdyby koncem 18. století existoval bulvár, Marii Antoinettu by si určitě vychutnal. Mladá krásná a rozmařilá královna nebyla ve Francii šťastná a poddaní ji nenáviděli. Přitom známou větu: „Tak ať jedí koláče,“ kterou reagovala na zprávy, že lidé nemají na chleba, zřejmě vůbec nevyslovila.

Neoblíbená a nešťastná královna

O tomto "koláčovém" výroku se totiž poprvé psalo až půl století po popravě Marie Antoinetty. To jen dokazuje, jak moc Francouzi neměli rádi Rakušanku, která se stala obětí politických šachů a byla provdána za dědice a později krále francouzského trůnu Ludvíka XVI.

Pravdou je, že Marie Antoinetta si tak trochu žila ve svém vlastním světě a osudy nové vlasti ji moc nezajímaly. Pořádala okázalé večírky ve Versailles, kde se stoly prohýbaly jídlem a pitím, ona však jedla střídmě. Vždyť obvod jejího pasu prý byl pouhých 58 cm!  

V duchu tzv. francouzského paradoxu

Zdá se, že královna byla vlastně symbolem tzv. francouzského paradoxu – tedy jedla sice kaloricky bohatá a tučná jídla, přesto zůstávala štíhlá. Intuitivně si dokázala správně načasovat pořadí jídel.  

Dávala přednost servírování jídel v soukromí, ve společnosti se prý jídla ani nedotkla. Údajně proto, že byla povýšená a pohrdala ostatními. Ve skutečnosti šlo zřejmě o druh sociální fóbie. A kromě toho Marie Antoinetta byla v jídle dost konzervativní a extravagantní pokrmy, které se na hostinách podávaly, nijak nevyhledávala.

Horká čokoláda a croissant musely být

Den začínala horkou čokoládou (tu nade vše milovala), ke které přikusovala croissanty. Ty totiž přes zcela francouzský název pocházejí z Vídně, kde se jim říkalo gipferl.

Nejdůležitějším jídlem dne byl pro Marii Antoinettu oběd. Ten byl ukázkou tehdejší palácové rozmařilosti. Jako předkrm s podávaly různé druhy paštik, ústřice či humr. Následovaly mušle nebo jiné mořské plody a foie gras. Hlavním jídlem byl pak losos, vařená či pečená drůbež nebo zvěřina, přílohou většinou zelenina. Oblíbila si mj. dušené zelí.

Voda se dovážela z Ville-d'Avray

Alkohol, tedy víno a šampaňské, pila jen výjimečně. Oběd zapíjela vodou z Ville-d'Avray (dnešní předměstí Paříže), kterou si nechala dovážet v cínových nádobách. Jinou vodu nepila.  Někdy si do ní dávala květy z pomerančů, údajně to pomáhalo na nervy.

Po obědě si Marie Antoinetta dopřála zákusek. Ačkoli se často vypráví, že se doslova přejídala dorty, zřejmě tomu tak nebylo. Sladkému dezertu se nevyhýbala, ale pečlivě si vybírala a rozhodně si dávala jen jednu porci.

Odpolední svačiny francouzské královny nebyly zrovna malé. Kromě vajec a různých druhů sýrů si odpoledne pochutnala i na makarónech nebo zelenině vařené ve smetaně.

Lehká večeře

Večeři měla královna vždy jen lehkou. Většinou kuchařům poručila, aby jí připravili jen hovězí či  drůbeží vývar, někdy také vývar z perliček či jiných menších ptáků se zeleninou a kousky masa.

Její manžel Ludvík XVI. si na rozdíl od své ženy jídlo neodpíral. Ani on se ale nezajímal o politickou situaci ve své zemi, bezstarostně utrácel a užíval si života. Velká francouzská revoluce pak zpečetila jejich osud. Životy královského páru vyhasly v říjnu 1793 pod gilotinou.  

Náš tip: Doslova „královský“ luxusní kuřecí vývar si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

frenchglimpses.com: What was Marie Antoinette’s favorite food?

thedailybeast.com: The Marie Antoinette Diet 

soyummy.com: Interesting Food Habits Marie Antoinette Had When She Was Queen

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více