Poctivý voňavý vývar s drožďovými knedlíčky: Voní česnekem a bylinkami a hodí se klidně i na slavnostní tabuli
4. 9. 2025 Vaření
Když se z kuchyně line vůně vývaru, přiláká to všechny členy rodiny. Poctivý silný vývar není jen jídlem, je to lék, který zažene chmury, dodá tekutiny i bílkoviny a ještě parádně chutná. S dobrými knedlíčky udělá navíc dobrou službu hned dvakrát!
Polévka s drožďovými knedlíčky
Droždí máme většinou spojené s pečením, ale už po generace ho používáme i jinde v kuchyni, třeba jako základ pomazánky nebo do polévky. Existují různé způsoby, jak ho do polévky přidat. Jedním z nich jsou jemné, lehké a přitom syté drožďové knedlíčky. Pokud je zkombinujeme s poctivým, voňavým domácím vývarem, získáme luxusní polévku, kterou můžeme přichystat i na svátečnější příležitosti.
Vývar je základ, a proto se vyplatí dopřát mu čas – dlouhé tažení kostí a masa spolu se zeleninou vytvoří plnou chuť, která podtrhne jemnost knedlíčků. Ty připravíme ze směsi rozpuštěného droždí, másla, vejce a strouhanky. Přidáním špetky muškátového květu a čerstvých bylinek vznikne lahodná vložka do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe ochutit drožďové knedlíčky
Drožďové knedlíčky tradičně dáváme hlavně do čirých vývarů (hovězí, kuřecí, zeleninový). Vyniknou, když je dochutíme jednoduše a s citem. Základem bývá špetka soli, bílý pepř a muškátový květ či muškátový oříšek, který jim dodá jemně kořeněnou chuť. Případně můžeme místo muškátu využít česnek.
Neobejdou se ale ani bez čerstvé zelené petrželky. Ta jim poskytne barvu a svěží vůni. Někdy se používá i pažitka nebo libeček, které polévku krásně provoní. Díky těmto drobným doplňkům získají knedlíčky typickou chuť, jakou si pamatujeme z tradičních českých kuchyní.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit polévku s drožďovými knedlíčky
Na polévku pro 4 osoby potřebujete: Na vývar: 2 kg hovězích kostí (nebo kuřecí skelet), 1 cibuli, 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer, sůl, mletý pepř, petrželku nebo libeček. Na knedlíčky: 1 lžíci másla nebo oleje, 1 menší nadrobno nakrájenou cibuli, 100 g droždí, asi 2-3 lžíce strouhanky, 1 vejce, sůl, 1 špetku muškátového květu (nebo 1 stroužek utřeného česneku, dle chuti) a petrželovou nať (nebo pažitku, nemusí být).
Jak na to?
- Kosti omyjte, dejte do hrnce a přidejte oloupanou a rozkrojenou cibuli, oloupanou 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru. Zalijte studenou vodou, přidejte sůl a na mírném plameni nechte 2-3 hodiny táhnout. Ke konci přidejte pro chuť bylinky. Tak vznikne silný vývar.
- Hotový vývar sceďte. Poté oloupejte a nastrouhejte čerstvou mrkev, petržel a celer (nebo vše nakrájejte najemno) a vložte do hotového vývaru. Dochuťte solí a pepřem a krátce povařte.
- Připravte knedlíčky. V malém kastrůlku rozpusťte lžíci másla nebo oleje, přidejte cibuli a pomalu orestujte dosklovita. Přidejte rozdrobenou kostičku droždí a míchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí. Pozor, nesmí se připálit!
- Kastrůlek sundejte z plynu, droždí zamíchejte a nechte vychladnout. Pak trochu osolte, přidejte špetku muškátového květu (nebo místo něj utřený česnek) a jedno celé vejce. Strouhankou zahustěte tak, aby se daly vytvářet knedlíčky. Raději dejte nejdříve strouhanky méně a nechte těstíčko 15 minut odpočinout, a pak zvažte, zda je nutné je ještě zahustit.
- Na zkoušku udělejte 1 knedlíček, vložte jej do vroucí osolené vody a vařte asi 5 minut. Pak knedlíček vyndejte, rozkrojte a pokud se uvnitř nelepí a nerozvařil se, je konzistence v pořádku.
- Stejným způsobem uvařte knedlíčky ze zbylého těstíčka a poté je servírujte spolu s vývarem. Na talíři ozdobte polévku čerstvou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Náš tip: Drožďové knedlíčky si můžete připravit i podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více