Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivý voňavý vývar s drožďovými knedlíčky: Voní česnekem a bylinkami a hodí se klidně i na slavnostní tabuli
Zdroj: Toprecepty.cz

Když se z kuchyně line vůně vývaru, přiláká to všechny členy rodiny. Poctivý silný vývar není jen jídlem, je to lék, který zažene chmury, dodá tekutiny i bílkoviny a ještě parádně chutná. S dobrými knedlíčky udělá navíc dobrou službu hned dvakrát!

Polévka s drožďovými knedlíčky

Droždí máme většinou spojené s pečením, ale už po generace ho používáme i jinde v kuchyni, třeba jako základ pomazánky nebo do polévky. Existují různé způsoby, jak ho do polévky přidat. Jedním z nich jsou jemné, lehké a přitom syté drožďové knedlíčky. Pokud je zkombinujeme s poctivým, voňavým domácím vývarem, získáme luxusní polévku, kterou můžeme přichystat i na svátečnější příležitosti.

Vývar je základ, a proto se vyplatí dopřát mu časdlouhé tažení kostí a masa spolu se zeleninou vytvoří plnou chuť, která podtrhne jemnost knedlíčků. Ty připravíme ze směsi rozpuštěného droždí, másla, vejce a strouhanky. Přidáním špetky muškátového květu a čerstvých bylinek vznikne lahodná vložka do polévky. 

Jak nejlépe ochutit drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky tradičně dáváme hlavně do čirých vývarů (hovězí, kuřecí, zeleninový). Vyniknou, když je dochutíme jednoduše a s citem. Základem bývá špetka soli, bílý pepř a muškátový květ či muškátový oříšek, který jim dodá jemně kořeněnou chuť. Případně můžeme místo muškátu využít česnek. 

Neobejdou se ale ani bez čerstvé zelené petrželky. Ta jim poskytne barvu a svěží vůni. Někdy se používá i pažitka nebo libeček, které polévku krásně provoní. Díky těmto drobným doplňkům získají knedlíčky typickou chuť, jakou si pamatujeme z tradičních českých kuchyní.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit polévku s drožďovými knedlíčky

Na polévku pro 4 osoby potřebujete: Na vývar: 2 kg hovězích kostí (nebo kuřecí skelet), 1 cibuli, 2 mrkve, 2 petržele, 1 celer, sůl, mletý pepř, petrželku nebo libeček. Na knedlíčky: 1 lžíci másla nebo oleje, 1 menší nadrobno nakrájenou cibuli, 100 g droždí, asi 2-3 lžíce strouhanky, 1 vejce, sůl, 1 špetku muškátového květu (nebo 1 stroužek utřeného česneku, dle chuti) a petrželovou nať (nebo pažitku, nemusí být).
Jak na to? 

  1. Kosti omyjte, dejte do hrnce a přidejte oloupanou a rozkrojenou cibuli, oloupanou 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru. Zalijte studenou vodou, přidejte sůl a na mírném plameni nechte 2-3 hodiny táhnout. Ke konci přidejte pro chuť bylinky. Tak vznikne silný vývar. 
  2. Hotový vývar sceďte. Poté oloupejte a nastrouhejte čerstvou mrkev, petržel a celer (nebo vše nakrájejte najemno) a vložte do hotového vývaru. Dochuťte solí a pepřem a krátce povařte.
  3. Připravte knedlíčky. V malém kastrůlku rozpusťte lžíci másla nebo oleje, přidejte cibuli a pomalu orestujte dosklovita. Přidejte rozdrobenou kostičku droždí a míchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí. Pozor, nesmí se připálit!
  4. Kastrůlek sundejte z plynu, droždí zamíchejte a nechte vychladnout. Pak trochu osolte, přidejte špetku muškátového květu (nebo místo něj utřený česnek) a jedno celé vejce. Strouhankou zahustěte tak, aby se daly vytvářet knedlíčky. Raději dejte nejdříve strouhanky méně a nechte těstíčko 15 minut odpočinout, a pak zvažte, zda je nutné je ještě zahustit. 
  5. Na zkoušku udělejte 1 knedlíček, vložte jej do vroucí osolené vody a vařte asi 5 minut. Pak knedlíček vyndejte, rozkrojte a pokud se uvnitř nelepí a nerozvařil se, je konzistence v pořádku.
  6. Stejným způsobem uvařte knedlíčky ze zbylého těstíčka a poté je servírujte spolu s vývarem. Na talíři ozdobte polévku čerstvou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Náš tip: Drožďové knedlíčky si můžete připravit i podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli