Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka báječně chutná na čerstvém chlebu, na topince i samotná.
Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, Petra Tajovský Pospěchová, se souhlasem Smart Press

Asi každý kraj má svou hospodskou chuťovku, která přijde vhod k pivu nebo vínu. Na Šumavě je to právě škvarková pomazánka – vydatná, voňavá a poctivá, taková, že vás zasytí i při dlouhém toulání lesem.

Tajuplný kraj 

Lesnatá Šumava se rozléhá na jihovýchodě Čech a právě podle hustých lesů dostala své jméno. Dříve bývaly tak neprostupné, že si lidé stavěli chaloupky a vesnice jen po jejich okrajích. Hustý les či hvozd se ve staré slovanštině nazýval šuma. A prales tu najdeme dodnes.

Dnes je však chráněn a vede kolem něj naučná stezka. Značené turistické trasy křižují celou Šumavu a rozbíhají se od Šumavské pěší magistrály. Šumava svou rozmanitou přírodou, nesmírným klidem, jistou zádumčivostí a tajuplností přímo vybízí k výletům, ať už pěším či na kole.

Mimo sezonu nemusíte hodiny nikoho potkat, užíváte si jen šumění lesa, ranní mlhy, rosu třpytící se na loukách nebo kvákání žab v bažinách. O to větší je radost, když se před vámi objeví chalupa a v ní hospoda s tradiční šumavskou kuchyní.

Borůvky, houbová omáčka a škvarkovka

Šumavská kuchyně je vydatná. Důvodem jsou přírodní podmínky, drsnost místního kraje i obvyklá řemesla – lidé se tu živili zpracováním dřeva, pálením dřevěného uhlí, sklářstvím a hospodářstvím. Na stole se proto často objevovalo vepřové maso, zvěřina, brambory, knedlíky, vydatné polévky.

Obrázek o šumavské kuchyni si můžete udělat v knize Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska od gastronomické novinářky a nadšené turistky Petry Tajovský Pospěchové. Popisuje v ní tradiční regionální jídla, která si tu dodnes dáte, a přidává své oblíbené tipy na výlety. Poznáte tak Šumavu z nového pohledu. A právě v Atlasu chutí se dočtete, že vydatná škvarková pomazánka je svačina, která k podzimnímu putování po horách patří stejně jako mlha a chladný vítr mezi stromy.

Recept na tuto pomazánku máme právě z již zmíněné kuchařské knihy s laskavým svolením autorky a nakladatelství Smart Press. 

Jak na šumavskou škvarkovou pomazánku 

Na 4 porce budete potřebovat: 1 kg vepřového sádla, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 svazek pažitky, 1 lžíci sušené majoránky, 50 g vlašských ořechů, sůl a mletý pepř. 

Jak na to? 

  1. Sádlo nakrájejte na větší kostky, přidejte 100 ml vody a pozvolna vyškvařte v hrnci (třeba podle našeho návodu). Škvařte na nejnižším možném stupni velmi pomalu a občas promíchejte. Hlídejte, aby se budoucí škvarky nepřipalovaly – při škvaření sádla se spěch opravdu nevyplácí.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, pažitku nasekejte najemno. Česnek utřete s trochou soli. Česnek a cibuli smíchejte.
  3. Trochu sádla ze škvaření odeberte a cibuli s česnekem na něm orestujte.
  4. Z vyškvařeného sádla vyberte škvarky do misky a osolte je, sádlo slijte do kameňáku nebo jiné vhodné nádoby.
  5. Škvarky rozemelte, smíchejte s orestovanou směsí cibule a česneku, ochuťte pepřem, přidejte nasekané ořechy, vmíchejte pažitku a nakonec ještě 4 lžíce sádla. Ochutnejte, dosolte či dopepřete podle potřeby.
  6. Nechte alespoň den uležet v chladu. Potom mažte na chleba.

Náš tip: Ke škvarkové pomazánce je nejlepší domácí chleba, upečte si ho podle našeho videoreceptu.

Zdroj: 
Petra Tajovský Pospěchová: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, nakladatelství Smart Press

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli