Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nechat doma dozrát zelená rajčata? Pomůže banán, jablko i trik zahrádkářů s utrženým keříkem
Zdroj: Profimedia

Rajčatová sezona se chýlí ke konci. Vzhledem k hezkému počasí ale rajčata pořád dozrávají, nicméně některá stále zůstávají zelená a hrozí, že se to již nezmění. Taková je lepší utrhnout a nechat dozrát doma. Díky jednoduchým trikům se ještě krásně zbarví dočervena.

Kdy sklízet rajčata?

Rajčata mají tři stádia zrání – drobná matně zelená jsou ještě nedorostlá a nezralá. Když rajčata dorostou konečné velikosti, jsou již zralá, nicméně stále zůstávají zelená. Taková rajčata ještě nejsou vhodná ke konzumaci, neboť obsahují solanin a tomatin - látky, které mohou být při konzumaci syrových rajčat a hlavně ve větším množství toxické (způsobují nevolnost, křeče, průjem). 

Nejlepší čas ke sklizni rajčat je proto tehdy, kdy se začnou vybarvovat do požadovaného odstínu. V tu chvíli jsou nejlepší, nejšťavnatější a můžeme si užívat jejich sladkou a výrazně rajčatovou chuť. Jen je třeba tento čas nepromeškat – pokud by byla rajčata na keříku příliš dlouho, začala by měknout a praskat.

Když jsou rajčata stále zelená

Co ale dělat s těmi, která stále zůstávají zelená? Rajská jablíčka dozrávají podle odrůdy až do října. Sklízet se totiž dají, když jim věnujete náležitou péči, až do prvních mrazů. Pokud je hezké a slunečné počasí, je ještě šance, že vám zčervenají na keříku. Ve chvíli, kdy předpověď již nevypadá dobře, je třeba rajčata sklidit. Chlad a déšť totiž zpomalují růst a podporují plísně, proto je nutné sklizeň uspíšit

Jak nechat rajčata dozrát doma?

Ani zelené plody ale nemusíte vyhazovat. Pokud jsou dostatečně velké, jen nejsou vybarvené, můžete je nechat dozrát doma, stačí jen vyzkoušet následující finty. Navíc, pokud sklidíte už narostlá, ale ještě zelená rajčata včas a s větvičkou, vydrží déle než ta, která necháte v tomto období na keříku. 

  • Rajčata dejte na nějaké teplé místo bez přímého slunce, nejlépe dozrávají při pokojové teplotě kolem 18–22 °C.

  • Rajčata by neměla být na přímém slunci – na okenním parapetu se spíš svraští než dozrají. Mohla by se také zapařit a zkazit. Lepší je suché, dobře větrané místo.  

  • Zelená rajčata rozložte do jedné vrstvy do kartonové krabice nebo je vložte do papírového sáčku. Můžete je také rozložit na plech a pak přikrýt pečicím papírem. 

  • K rajčatům je dobré přidat zralé jablko, banán nebo avokádo, které uvolňují etylen a urychlují tak proces dozrávání.

  • Rajčata kontrolujte každý den a přebírejte. Některá začnou červenat dřív, jiná mohou nahnívat. Poškozené kusy je lepší hned vyhodit, aby nenakazily ostatní.

  • Pokud byste chtěli proces dozrávání zpomalit, můžete rajčata uložit do chladnější místnosti (12–15 °C). Správně dozrálá rajčata mohou vydržet i několik týdnů.

  • Rajčata můžete nechat dozrát i na celém keříku utrženém s kořeny. Stačí je zavěsit kořeny vzhůru do suchého, dobře větraného, tmavého prostoru, kde není příliš velká zima (stodola, sklep, garáž, kůlna). Rajčata na keříku postupně čerpají zbytky živin ze stonku a začnou se pomalu vybarvovat. Dozrají přirozeněji a mají ještě lepší chuť. Takové dozrávání je pomalejší, takže se plody nesklidí najednou a déle vydrží.

Náš tip: Domácí rajčata můžete použít třeba na přípravu salátu s hermelínem a šunkou podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku