Rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě: Ideální polotovar na zimu, příprava je jednoduchá, rajčata jsou totiž jedinou ingrediencí
4. 9. 2023 Vaření
Rajčata, která jsme si sami vypěstovali, báječně chutnají a nádherně voní sluncem. Co ale s nimi, když máme velkou úrodu a lečo nebo rajská omáčka se nám už přejedly? Možností je rajčata zavařit.
Co s velkou úrodou rajčat
Domácí rajčata, to je jedna velká radost. Když se podaří a máme velkou úrodu, tak je dáváme do salátů, omáček, polévek, zapékáme... A co dál? Řešením je uchovat rajčata na zimu. Dají se usušit, zamrazit, můžete z nich připravit protlak či kečup, dají se také sterilovat. A to je výborné a rychlé řešení.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít sterilovaná rajčata
Rajčata v této podobě se hodí jako polotovar pro teplou kuchyni. Přidat je můžeme do zapékaných jídel, na omáčky, do polévek.
Mohlo by vás zajímat
Jaká rajčata se hodí na sterilování
Ideální odrůdy na sterilování jsou ty masité, ale můžeme sáhnout po jakékoliv odrůdě, včetně cherry rajčátek. Je důležité, aby plody byly hezky vyzrálé. Právě ke konci sezóny je rajčat hodně a mají i výbornou chuť.
Co je potřeba na sterilovaná rajčata
Na sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě nepotřebujete nic jiného než dobrá vyzrálá rajčata. Ani vodu nedoléváme, protože rajčata mají vody dostatek. Jediné, co můžeme udělat, je rajčata ve sklenici mírně osolit.
Jak připravit rajčata na sterilování
Jsou dvě možnosti, jak se dá postupovat. Rajčata v obou případech dobře omyjeme. Pokud chceme sterilovat rajčata se slupkou, jen je rozpůlíme (ta větší), malé odrůdy můžeme nechat vcelku.
V druhé variantě rajčata oloupeme. Pak je třeba postupovat takto: v hrnci uvařte vodu na spaření rajčat. Připravte si misku s ledovou vodou. Rajčatům shora nařízněte slupku do kříže a dejte je do vroucí vody. Stačí jen na jednu minutu. Pak je vyndejte a dejte do misky s ledovou vodou. Tím se var zastaví. Slupky se začnou rolovat a snadno je pomocí nožíku oloupete.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak připravit sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě
Připravte si dokonale čisté sklenice (uvnitř je nechte volně vyschnout, nevytírejte utěrkou) a víčka. Obojí musí být suché. Rajčata pečlivě omyjte. Pokud je budete chtít zbavit slupky, tak je spařte podle výše uvedeného postupu a oloupejte. Jde to snadno. Oloupaná rajčata nakrájejte na poloviny nebo menší kousky.
Pokud je nechcete loupat, pouze je dejte do sklenic a trochu stlačte, aby z nich vytekla šťáva a vytlačil se vzduch. Rajčata naskládejte do sklenice asi čtyři centimetry pod okraj. Po naplnění sklenice okraj otřete papírovou utěrkou a zavřete víčky.
Sklenice dejte do hrnce na zavařování, zalijte je teplou vodou, aby sahala asi dva centimetry nad sklenice, a sterilujte při teplotě alespoň 90 °C asi 30 minut.
Pak ještě horké sklenice vyndejte na podložku a obraťte je víčkem dolů. Tak se víčka zakonzervují. Nechte je vystydnout. Zkontrolujte, jestli víčka netečou (pokud ano, vemte si nové víčko a zavařovací proces zopakujte), a můžete je uskladnit do temna a chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou
Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to… Číst více
Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!
Borůvky jsou teď v kurzu. Kdo zatím neupekl koláč… Číst více
Pavézky neboli chudí rytíři: Sladká delikatesa ze starého chleba frčí dodnes a nejlepší je podle receptu Anuše Kejřové
Někdo jim říká chudí rytíři, další pavézky a jiní… Číst více
Jak na chlupaté knedlíky se zelím: Správné konzistenci pomůže rychlá práce a sádlo, radí prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová
Chlupaté knedlíky, zelí, případně kus masa… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Z kulinární historie: Čínská kuchyně má 18 tisíc let dlouho tradici, ale rajčata a pro ni typické chilli papričky přinesli až Evropané
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky
Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů