Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka se stává v českých domácnostech klasikou. Každá chutná jinak a přitom vždy skvěle.
Zdroj: Toprecepty

Na dýňové polévce je skvělé, že nikdy není úplně stejná. Záleží na odrůdě dýně, síle vývaru, koření i na tom, jakou formu doladění zvolíte. Každý talíř tak může nabídnout trochu jiný zážitek. Hodí se jako lehký oběd, elegantní předkrm k večeři i jako sytá polévka během pomalu se blížících chladných podzimních večerů.

Jakou dýni vybrat

Na polévku se nejčastěji používá dýně hokkaido, která má hned několik výhod. Má přirozeně sladkou chuť, výraznou oranžovou barvu a na rozdíl od jiných druhů dýní se nemusí loupat – stačí ji důkladně omýt a zbavit semínek. Její dužina je pevná, ale zároveň se po uvaření snadno rozmixuje do krémové konzistence.

Pokud byste chtěli experimentovat, můžete sáhnout i po máslové dýni, která má jemnější chuť, nebo po muškátové, nabízející lehce oříškový nádech. Každý druh polévce dodá trochu jiný charakter, ale právě hokkaido bývá nejspolehlivější volbou.

Dochucení a koření

Základní verze dýňové polévky je velmi jednoduchá a nechává prostor pro různé úpravy. Koření hraje klíčovou roli – někdo sází na výrazný zázvor, jiný na jemnou chuť kari nebo kurkumy. Pokud chcete polévku trochu sladší, hodí se špetka muškátového oříšku či mleté skořice. Naopak milovníci pikantních chutí mohou přidat trochu chilli nebo například chipotle papričku.

Velmi zajímavou kombinaci vytvoří dýně také s kokosovým mlékem. Stačí část vývaru nahradit právě jím a polévka získá „asijskou“ příchuť, která vynikne zejména v kombinaci s limetovou šťávou a koriandrem. Pokud preferujete spíše sytější chuť, můžete polévku zjemnit smetanou a ozdobit opraženými semínky – dýňovými, slunečnicovými či sezamovými.

Další zelenina pro pestřejší chuť

Kromě samotné dýně se do polévky skvěle hodí i další druhy zeleniny. Zahustí ji, dodají na objemu a projeví se i v chuti.

Velmi oblíbená je mrkev, která podtrhne sladkost dýně a dodá polévce ještě sytější barvu. Brambory polévku zjemní a pomohou vytvořit ještě krémovější konzistenci. Celer nebo petržel přidají lehce kořeněnou chuť, o kouřový nádech se postará kousek pečené papriky, o sytou barvu a jemnou kyselost rajčata.

Jak dosáhnout hladkého krému 

Velkou předností dýňové polévky je její přirozená krémová konzistence. Díky vysokému obsahu vlákniny a škrobu v dýni není třeba přidávat mouku ani jiné zahušťovadlo. Stačí polévku rozmixovat a výsledkem je jemný krém, který je hustý a jemný i bez smetany. Pokud byste ale polévku chtěli ještě sametovější, můžete na závěr přilít trochu mléka nebo smetany na vaření.

S podáváním si vyhrajte. Polévka je sice výborná sama o sobě, ale něco navíc jí dodá nádech luxusu. Skvěle fungují krutony opečené na másle nebo olivovém oleji, případně plátky opečené bagety. Oblíbené jsou i kombinace se sýrem – jemný kozí sýr nebo parmazán dodají polévce speciální chuť. Vizuálně atraktivně vypadají opražená semínka, kapky dýňového oleje a čerstvé bylinky. 

Dýňová polévka

Na přípravu vynikající syté polévky pro 4 osoby budete potřebovat

Jak na to?

  1. Dýni omyjte a vydlabejte semínka. Na polévku použijte zhruba 750 g dužiny (včetně slupky), rozkrájejte ji na kostky. 
  2. Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj nakrájenou dýni a vařte do změknutí. Chvíli před koncem vaření přidejte oloupané a prolisované stroužky česneku.
  3. Polévku rozmixujte. Zázvor vymačkejte, nejlépe lisem na česnek a šťávu přidejte do polévky. Osolte a opepřete.
  4. Při podávání na talíři ozdobte zakysanou smetanou.

Náš tip: Perfektní polévku z dýně hokkaido si připravíte podle našeho videoreceptu.

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli