Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z pečených paprik báječně chutná, je snadná na přípravu a kromě paprik potřebujete jen pár ingrediencí
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Papriky dozrávají a nemusíme je dávat jen do salátu. Skvělé jsou i grilované či pečené. Lahodná je také polévka z pečených paprik, která je příjemnou změnou. Připravte si ji k obědu nebo večeři.

Co připravit z paprik

Když nám na zahradě nebo balkoně vyrostly papriky, nebo jsme si nějaké přinesli domů, přemýšlíme, co dobrého z nich vytvořit. Z paprik nemusíme vždy připravovat jen klasiku, jako jsou šopský salát, plněné papriky, nebo třeba lečo. Všechno jsou to skvělá jídla, která si můžeme připravit k obědu, ale co si trochu zaexperimentovat a přichystat si polévku z pečených paprik? 

Jak upéct papriky

Než se pustíme do samotné polévky, je třeba papriky upéct. Pečenou papriku můžeme využít na pečivo, ale i jako přílohu k masu. A samozřejmě do polévky z této zeleniny. 

Na pečené papriky je nutně potřebujeme pouze papriky. Dají se totiž péct pokapané olejem, ale také nasucho. Jak postupovat? Omyjte je a můžete je péct nasucho při 200 °C, případně grilovat. Pečou se asi zhruba 40 minut. Může se stát, že jejich slupka bude trochu spálená, což přispěje k chuti. 

Pokud se chcete zbavit slupky, dejte na půl hodiny teplé papriky do mikrotenového sáčku a nechte je zapařit. Pak půjdou velmi snadno loupat. Pečené papriky oloupejte, rozpulte a vyndejte semeník. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit polévku z pečených paprik

Na přípravu této polévky si přichystejte: 500 g červených masitých paprik, 3 brambory, 1 l vývaru, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 33% smetanu, 5-6 stroužků česneku, pepř a sůl.

Jak na to? Nejdříve si připravte papriky. Upečte je v troubě, jak je popsáno výše, a to na 200 °C. Upečené papriky dejte na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šla odstranit slupka. Sloupněte ji, papriku rozpulte a dejte pryč semínka.

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte je na kostky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno. Tři česneky oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Na pánvičce rozehřejte máslo. Dejte zpěnit cibulku a nakrájený česnek. Přidejte nakrájené brambory a papriky, orestujte je a zalijte vývarem. Polévku opepřete, osolte a chvíli vařte. Pak polévku přelijte do mixeru a rozmixujte ji dohladka. Nakonec polévku zalijte smetanou. Zbylý česnek nakrájejte na plátky, opečte ho na pánvičce. Polévku nalijte na talíř, nandejte do ní česnek a můžete ji ozdobit třeba sedmikráskami. 

Náš tip: Pokud byste si ale rádi připravili plněné papriky, můžete se inspirovat tímto videem: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více