Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice představuje vítanou vzpruhu v sychravých dnech.
Zdroj: Toprecepty.cz

Kuře na paprice patří mezi oblíbené klasiky, které si s chutí dáme v hospodě i doma. Podle tohoto snadného postupu ho zvládne uvařit i začátečník a sklidí patřičnou pochvalu. Jídlo je jednoduché a vynikající, ať už ho připravíte s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Kuře na paprice

Kuře na paprice dnes zná skoro každý, ale původně se v českých domácnostech připravovala spíše slepice na paprice. Byla to praktická volba – slepice se na venkově chovaly běžně a když dosloužily, proměnily se v poctivý pokrm s hustou omáčkou, který zasytil celou rodinu. Slepice se ale připravuje déle.

Kuře se začalo prosazovat až později, když se objevily velkochovy kuřat, což zvýšilo dostupnost kuřecího masa. Díky snadné a rychlé přípravě, jemné chuti masa a jeho stravitelnosti se stalo natolik oblíbeným, že původní slepici na paprice téměř vytlačilo.

Chytré fígle nejen pro začátečníky 

Co je dobré vědět, pokud se do tohoto jídla pouštíme poprvé? Nepotřebujeme složitý postup ani dlouhý seznam surovin. Základem je cibule, sladká mletá paprika, kousek másla či oleje, vývar, smetana a maso.

Největší chybou začátečníků bývá spěch – cibule potřebuje chvíli času, aby se rozvoněla. Je třeba ji na tuku opékat pozvolna, pomalu a na střední teplotu, až zprůhlední a pak začne zlátnout a vonět. Pak se promění v základ syté a hladké omáčky, kterou můžeme podávat s knedlíkem či těstovinami.

Kuře je potřeba dobře zarestovat – tedy rychle a zprudka opéct na malém množství tuku. Tím se maso na povrchu zatáhne, uvnitř zůstane šťavnaté a pokrmu předá svou výraznou chuť. Můžeme zvolit celé kuře, které naporcujeme a skelet použijeme třeba na vývar, nebo sáhneme po stehenních řízkách či prsou, jejichž libové maso změkne rychleji. 

Mletou papriku přidáme do hrnce, zamícháme a hned zalijeme kuřecím vývarem, protože má tendenci se připalovat. A to my nechceme, protože by zhořkla a zkazila by tak celou omáčku.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak na nejjednodušší kuře na paprice

Pro čtyři strávníky potřebujete: 500 g kuřecího masa, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 velkou cibuli, zhruba 1 l kuřecího vývaru, 1–2 bobkové listy, 1–2 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 200 ml smetany na vaření (nebo smetany ke šlehání), sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje a 1 lžičku octa.
Jak na to? 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Maso nakrájejte na větší kousky, dejte ho do misky, osolte, opepřete a promněte, aby se koření dostalo všude.
  2. V hrnci rozehřejte olej, opečte cibuli a přidejte maso.
  3. Krátce zarestujte, aby se maso zatáhlo, poté poprašte sladkou paprikou, promíchejte a ihned podlijte kuřecím vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by).
  4. Do hrnce přidejte bobkový list a duste pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat.
  5. Maso vyjměte, do omáčky vlijte polovinu smetany a pokud je třeba, dolijte ještě trochu vývaru. Přiveďte k varu.
  6. Ve zbylé smetaně rozšlehejte mouku a za stálého míchání vlijte směs do vroucí omáčky. Metličkou prošlehejte, aby se netvořily hrudky, případně omáčku rozmixujte ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraňte).
  7. Dobře provařte, alespoň 15 minut, aby se ztratila chuť mouky. Do omáčky vraťte maso a prohřejte ho. Osolte a opepřete, případně můžete zakápnout lžičkou octa.
  8. Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny nebo dušená rýže.

Náš tip: Připravte si kuře na paprice podle následujícího videoreceptu. Zvládnou ho i začátečníci.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli