Babiččina čalamáda

Severinka Kuchařka: Severinka

Doba přípravy: 1-2 hodiny 2 třílitrové láhve Zavařeniny 16 názorů

Suroviny

1 kg cibule
1 kg zelených rajčat(pár červených pro oko)
1 kg oloupaných okurek (přerostlých nakladaček)
uvařený lák z 1 deka
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny nakrájíme na půlměsíčky a nacpeme do láhví.

  2. Zalijeme vlažným nálevem a povážeme celofánem.

  3. Musí se nechat alespoň 14 dní uležet. Pak už můžeme ochutnávat. Je příjemně pikantní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina čalamáda

  • Severinka Severinka(autorka receptu)

    prof.lub: ano Luboši, vydrží až do jara, pokud se tedy dřív nesní;-);-)

    Odpovědět

  • prof.lub prof.lub

    Ahoj lidi receptík se mi moc líbí,tak ho právě ted dělám,jen jsem se chtěl zeptat,jíst uleželý,jasně jako s utopencema,ale vydrží mi takto upravená čalamáda přes zimu?Díky,Luboš.

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Děkuju za vysvětlení, jak to s těmi rajčaty je, holky :-).

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-*Různé druhy čalamádek můžeme:-pa tahle je taky moc príma:yes:+8:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Klariska: zrejme máš na mysli solanín...čalamádu robíme desaťročia, odkedy si pamätám, a predtým ďalšie generácie...v živote nikomu nič nebolo. Na otravu by musel byť ten solanín koncentrovaný, čo v bežnej čalamáde nie je. Nedokážete zjesť naraz tak veľké množstvo. ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Klariska:u nás se odjakživa dělávala čalamáda ze zelených rajčat,přesně jak píše Severinka,néé z těch úplně brčálových,nemají se jísti to je pravda mají v sobě něco,co je ve větším množství jedovaté,ale pak to z nich vyprchá a proto se také čalamáda má nechat alespoň 14dní uležet,ono většinou se nechá i déle a pak je to v pohodě.Jedly jsme to už jako děti a nic se nám nestalo,dříve se i okurky dávaly pod celofán a nesterilovaly se ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Severinka: robot nemá na to vplyv ;-) Ja režem všetko na robote už 37. rok a ešte nikdy mi nič neskyslo :-D Lisujem drbné ovocie tiež na robote :-D;-)

    Odpovědět

  • Severinka Severinka(autorka receptu)

    Klariska:jo, to také vím,ale babička to od léta dělávala takhle a nikdy nikdo neměl žádné potíže;-);-)Oni to nejsou ta úplně nezralá a brčálově zelená, ale taková jakoby už trošku do běla:-D:-D Na fotce je to vidět;-);-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Mám za to, že zelená rajčata by se neměla jíst za syrova, měla by se tepelně opracovat (v tomto případě zavařit). Kdyžtak mě někdo opravte.

    Odpovědět

  • Severinka Severinka(autorka receptu)

    Jo a ještě něco Vám povím, 1x jsem si to chtěla urychlit, tak jsem vše nakrájela na robotu - nevím jestli to byla jen náhoda - ale vše zkejslo.:-O:-O:-O Od té doby krájím vše pěkně rúčo-fúčo a vše je OK:yes::yes::yes::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Severinko, ta je parádní a ta by se mi líbila-jó naše babičky:yes: Máš 4.bod:yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • maiva maiva

    Miru, pěkné;-)taky jsem dřív zavařovala.Toto je rychlovka určitě zkusím:-p:yes:+:yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohlee dělala moje babka taky, jen neměla deko, dělala vlastní nálev z koření :-O;-):-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    No,vypadá to moc hezky...:yes::yes::-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: čalamáda z okurek calamada ze zelenych rajcat calamada čalamada z rajčat paprik čalamáda recept calamada z rajcat a paprik čalamáda z rajčat lák na čalamadu zelena rajčata čalamada čalamáda z paprik a rajčat čalamáda z okurek a rajčat čálamáda se zelenými rajčaty čalamáda s rajčaty zelena rajcata-calamada čalamada se zelených rajčat čalamáda bez zavařování recept na čalamadu čalamáda z rajčat paprik okurek a cibule čalamáda zelená rajčata recept čalamáda