Vaříme podle ČSN: Fazolové lusky na kyselo jsou vynikající díky smetanové omáčce a báječně voní koprem
11. 9. 2025 Vaření
Fazolové lusky jsou jedním z tradičních jídel školních a závodních jídelen. Někteří je moc nemuseli, jiní ale na ně nedali dopustit. Pokud patříte do druhé skupiny, můžete si je připravit tak, jak se dělávaly kdysi v restauracích a dalších stravovacích provozech, zkrátka podle normy.
Zelené fazolky - dokonalá příloha
Fazolové lusky jsou oblíbenou zeleninovou přílohou. Stačí je jen osmahnout na pánvi se slaninou a hned máte vynikající zeleninový doplněk třeba ke steaku. Báječně se ovšem hodí i do různých salátů nebo do polévek.
V minulosti se ovšem nejčastěji připravovaly tzv. na kyselo, tedy ve smetanové omáčce a pak se podávaly obvykle s bramborem a natvrdo vařeným vajíčkem nebo s volským okem, případně s masem a houskovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé nebo mražené?
Zelené fazolky si obvykle kupujeme mražené nebo sterilované. Poměrně snadno se ale dají udělat i ty čerstvé, jejichž vrcholná sezona je v průběhu léta, nicméně některé se dají sklízet podle počasí a odrůdy i v září nebo v říjnu, někdy až do prvních mrazíků.
Fazolové lusky je nejlepší sbírat, když dorostou potřebné velikosti, ale jsou ještě mladé, křehké a semínka uvnitř jsou ještě malá a měkká. Tehdy mají jemnou, lehce nasládlou chuť a dají se skvěle použít do salátů, polévek i jako příloha. Pokud se nechají na rostlině příliš dlouho, semena uvnitř začnou dorůstat, lusky dřevnatí, ztrácejí křehkost. Z nich se pak už používají semena uvnitř, tedy klasické fazole.
Jak zpracovat čerstvé lusky?
Úprava čerstvých fazolových lusků není nijak složitá, stačí je jen omýt a odstranit konce (špičky a případně vlákna po stranách). Důležité je, aby vždy prošly tepelnou úpravou, třeba ve formě oblíbených fazolek na kyselo. I do tohoto pokrmu lze ale použít lusky sterilované nebo mražené.
S nimi je práce i jednodušší, neboť je nemusíte čistit. Pokud byste ale použili čerstvé fazolky, je lepší je povařit zvlášť v osolené vodě. Stačí jen krátce, cca 5 minut, poté je ihned zchlaďte studenou vodou, aby si uchovaly svou krásnou svěží zelenou barvu. Do omáčky je vmíchejte až nakonec.
Mohlo by vás zajímat
Recept na fazolky na smetaně podle ČSN
Fazolky na kyselo jsou jedním z nejlepších způsobů, jak fazolové lusky zpracovat. Nakyslá smetanová omáčka podtrhne jemnost fazolek a zároveň jim dodá šmrnc, takže se z obyčejné přílohy stává lahodné hlavní jídlo.
Jen při přidávání smetany nezapomeňte na to, že byste ji neměli přilévat do pánve úplně studenou hned po vyndání z lednice. Omáčka by se pak srazila. Je proto dobré ji nechat chvíli stát venku, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Omáčku navíc báječně oživí ocet, který dodá fazolkám příjemnou nakyslou chuť.
Budete potřebovat: 600 g fazolových lusků (mražených nebo sterilovaných bez nálevu), 80 g vody, 60 g másla, 16 g hladké mouky, 120 g smetany ke šlehání, 16 g sterilovaného kopru bez nálevu, 16 g cukru, 16 g octa a sůl podle chuti.
- Fazolové lusky dejte do velké pánve a zalijte teplou vodou a částečně poduste. V případě sterilovaných lusků je stačí podusit opravdu jen chvíli, aby se nerozpadly.
- Na pánvi rozehřejte 30 g másla, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Tu zalijte smetanou, důkladně promíchejte a vlijte k fazolovým luskům.
- Osolte a za občasného promíchání duste fazolové lusky téměř doměkka. Ke konci dušení přidejte najemno nakrájený sterilovaný kopr bez nálevu.
- Pokrm dochuťte cukrem a octem, nechte krátce přejít varem a nakonec zjemněte druhou polovinou másla.
- Fazolové lusky na kyselo podávejte s vejcem uvařeným natvrdo a vařenými bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více