Janovské těstoviny: Přidávají se do nich rané brambory a zelené fazolky, domácí bazalkové pesto je zárukou báječné lahodné chuti
9. 6. 2023 Vaření
Pokud patříte k milovníkům klasického bazalkového pesta, určitě vám tato italská specialita, někdy označovaná právě jako janovské těstoviny, zachutná. Je dostatečně sytá, neboť těstoviny v ní doplňují ještě brambory, pesto dodává svěžest a zelenou barvu podtrhují i fazolové lusky.
Těstoviny z Janova ve dvou verzích
Názvem pasta alla genovese neboli janovské těstoviny se ovšem v Itálii označuje ještě jeden pokrm, který se nápadně podobá boloňským špagetám. Jde totiž o těstoviny s omáčkou z mletého masa, ovšem bez rajčat, které jsou populární kolem Neapole v Kampánii na jihu Itálie. I když se jim říká genovese (janovské), v Ligurii na severozápadě Itálie, jejímž hlavním městem je právě Janov, vůbec nejsou známé. Naopak tam však mají v oblibě zelenou omáčku, jejíž hlavní ingrediencí je bazalka. Právě ta je po celém světě známá jako pesto neboli pesto alla genovese a pochází zrovna z této oblasti.
Mohlo by vás zajímat
Janovské podle pesta
Janovské pesto je aromatická bylinková omáčka, do níž kromě bazalky patří kvalitní olivový olej, česnek, sůl, piniové oříšky a sýr parmezán. Vše se společně rozmixuje nebo rozdrtí v hmoždíři, až vznikne hladká zelená pasta, kterou Italové s oblibou používají na různé druhy těstovin, ale i na opečený chléb, focacciu, pizzu, rizoto nebo k ochucení pokrmů z kuřecího či telecího masa. Právě z oblasti Ligurie pak pochází tradiční recept s pestem a těstovinami, v němž těstoviny doplňují ještě brambory.
Mohlo by vás zajímat
Brambory a těstoviny - dokonalá kombinace
Brambory nakrájené na kostičky nebo na plátky se uvaří společně s těstovinami a společně se zalijí pestem. Přidání brambor dodá tomuto pokrmu nečekanou strukturu, pesto je pak díky škrobu z brambor ještě krémovější. Z toho důvodu je právě dobré vybrat brambory, které obsahují větší množství škrobu, např. odrůdu russet. Originální těstoviny s pestem z Ligurie by měly kromě brambor obsahovat i zelené fazolky, které celý pokrm zjemní. Těstoviny si můžete připravit s pestem z obchodu, ještě lepší však bude tato specialita s domácím pestem. Teď v době, kdy jsou k dispozici čerstvé bylinky, je to ta nejlepší možnost. A jak si tedy janovské těstoviny uděláte?
Budete potřebovat: 2 šálky mladých lístků bazalky, ¼ šálku piniových oříšků, 1 lžičku soli, 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené plochou čepelí nože, ½ šálku extra panenského olivového oleje nebo více podle chuti, ½ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano Reggiano nebo více podle chuti, sůl dle chuti, 230 g malých brambor, oloupaných a nakrájených na plátky silné asi 0,5 cm, 230 g mladých zelených fazolek, nakrájených na 1 cm dlouhé kousky, 500 g těstovin (trenette nebo jiné dlouhé tenké těstoviny).
- Nejprve si připravte pesto. Do mísy kuchyňského robotu dejte bazalku, piniové oříšky, sůl a česnek. Pulzujte, dokud směs nebude hrubá a zrnitá. Při běžícím motoru přidávejte pomalým, plynulým proudem olej. Přidejte sýr a zpracujte jen tolik, aby se dobře promíchal. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte ještě trochu oleje. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více sýra nebo soli.
- Přiveďte k varu dostatečné množství vody (cca 5 l). Přidejte alespoň 2 lžíce soli a plátky brambor. Vařte asi 5 minut, nebo dokud brambory nezačnou měknout, ale nejsou uvařené. Přidejte zelené fazolky a vařte dalších 5 minut.
- Nakonec do vody vhoďte těstoviny a promíchejte. Těstoviny začněte zkoušet po 5 minutách. Když jsou těstoviny hotové a brambory a fazolky měkké, slijte vodu a těstoviny se zeleninou ihned obraťte do předehřáté mísy. Přidejte pesto a důkladně promíchejte. Ihned podávejte. Hotový pokrm můžete navíc na talíři posypat hoblinkami parmezánu.
Náš tip: Domácí pesto si můžete připravit také podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Cooking.nytimes.com: Pasta, Green Beans and Potatoes With Pesto
Electricbluefood.com: Pesto Pasta With Potatoes
Seriouseats.com: Pesto Pasta With Potatoes and Green Beans Recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Máte rádi boloňské špagety? Poznejte podivný příběh jídla, které vlastně ani není italské
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39