Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jsou skvělou surovinou pro vaření i pečení, stačí jen vědět, kam kterou použít.
Zdroj: Freepik, freepik

Dýně patří k nejuniverzálnějším plodinám podzimu. Najdou své místo v kuchyni i ve výzdobě a díky rozmanitým odrůdám dokážou překvapit v polévkách, hlavních chodech i sladkých dezertech. Každá má své specifické využití a právě proto jsme připravili tematický kvíz, ve kterém si můžete ověřit, jak dobře se v jednotlivých druzích dýní vyznáte.

Původ a rozšíření

Dýně pocházejí z Ameriky, kde se pěstovaly už před tisíci lety. Do Evropy se dostaly až po objevení Nového světa a postupně se zabydlely i v českých zahradách. Tradičně se u nás využívaly spíše na sladká jídla a do kompotů, ale současná gastronomie s nimi zachází daleko odvážněji a inspiruje se i zahraničními kuchyněmi.

Výživové hodnoty a využití

Jak dokazuje studie z roku 2011, dýně jsou nízkokalorické, obsahují hodně vody a vlákniny. Přinášejí cenné vitaminy A a C, draslík a antioxidanty, které posilují imunitu a prospívají očím. Díky obsahu vlákniny podporují trávení a zasytí bez zbytečné zátěže. Významná jsou i dýňová semínka, bohatá na zdravé tuky, hořčík a zinek.

Způsobů přípravy dýně existuje nespočet. Pečení zvýrazňuje její přirozenou sladkost a vytváří jemnou strukturu dužiny, která se dá snadno rozmixovat na pyré. V moderní kuchyni se dýně používají v krémových polévkách, omáčkách, v těstovinách, na pizze nebo v orientálních kari. Nasladko se dýně využívá třeba v bábovkách, muffinech či podzimních nápojích. Semínka se hodí k pražení a lisovaný olej dodá pokrmům výraznou zemitě-oříškovou chuť.

Dýně jako symbol

Dýně nejsou jen potravinou, ale také kulturním symbolem. V mnoha zemích totiž představují hojnost a plodnost. Nejznámější roli mají při Halloweenu, kdy se vydlabané plody proměňují v lucerny se svíčkou uvnitř. Ať už je vnímáme jako dekoraci nebo ingredienci, jejich rozmanitost stojí za to prozkoumat.

Pokud si chcete ověřit, jak dobře se vyznáte v jednotlivých druzích dýní a jejich využití v kuchyni, vyzkoušejte náš kvíz – prověří vaše znalosti a zároveň snad i trochu pobaví.

Zdroj informací: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli