Retro okénko: Expreso tea - čaj ve formě sirupu stával 5,50 Kčs a voněl rumem, i když byl bez alkoholu
16. 9. 2025 Historie a zajímavosti
Jedním z nejoblíbenějších nápojů v dobách socialismu byla voda se šťávou, hlavně mezi dětmi. Dospěláckou verzí byl čajový sirup s názvem Expreso tea. Stačilo jej jen zalít horkou vodou a čaj byl hotový i bez louhování.
Čaje ze sáčku nadvakrát
Čajová kultura nebyla v socialistickém Československu na příliš vysoké úrovni, jak dokládá tehdy nejpopulárnější Pigi čaj. Ačkoli byl tento první porcovaný čaj u nás velkým hitem, čajové lístky v sáčcích nepatřily k těm nejkvalitnějším, navíc se jeden sáček často zaléval na několikrát, což kvalitě výsledného nápoje příliš nepřispívalo. Chuť pak obvykle zachraňoval citron, med či cukr nebo ovocný sirup.
Mohlo by vás zajímat
Místo čaje sirup
Čaj ochucený ovocným sirupem byl tehdy běžným nápojem podobně jako voda se šťávou (tedy sirupem). Není proto divu, že se objevil i čajový sirup, který tuto kombinaci nabídl rovnou v jedné lahvi. „Instantní“ verze nápojů nebo pokrmů se tehdy ostatně těšily velké přízni – instantní řešení byla zkrátka v módě a lidé si díky nim rádi usnadňovali život.
Čajový sirup se prodával pod názvem Expreso tea, a přestože byl primárně určen spíš dospělým, v oblibě jej měly mnohé děti, z nichž mnozí dnes už dospělí na to rádi vzpomínají. „Vzpomínka na dětství, každou neděli jsme chodili k babi a dědovi a vždy mi to babi dělala,“ píše třeba v retro facebookové skupině Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989 pamětnice Hana.
Na horký i studený nápoj
Expreso tea obsahoval čajový extrakt a dal se využít pro přípravu teplého i studeného nápoje – stačilo ho jen zalít vodou a nápoj byl hotov. Není divu, že mu někteří říkali „fofr čaj“. Šlo o výborné řešení třeba na dovolených nebo někde na lyžáku, kde se jen voda ohřála ponorným vařičem, a takový sirup přišel vhod. Mnozí vzpomínají, že jej vždy pili na zimním stadionu, když chodili bruslit.
Dal se ale využít i na studenou „limču“, jak zase ve stejné FB skupině vzpomíná Pavlína: „To jsem milovala se studenou vodou jako kolu.“ Často se ale sirup pro zvýraznění chuti přidával i již do uvařeného čaje. Obsahoval totiž ještě rumovou či punčovou tresť, takže i obyčejný černý čaj s ním chutnal jako čaj s rumem a trochou citronu nebo jako grog či punč. Někteří jej využívali dokonce i jako polevu třeba na poháry.
Moderní balení v plastu
Expreso tea byl k dostání v klasické skleněné láhvi jako jiné ovocné sirupy, a to za 10 Kč. Velkou inovací bylo, když se sirup začal prodávat ve speciálních čtverhranných plastových lahvích (za 5,50 Kč), které na počátku sedmdesátých let minulého století začali vyrábět v závodě Technoplast v Chropyni.
Láhve byly výjimečné nejen tím, že výrobek nebyl tak těžký jako ten ve skle, ale hlavně jste k jeho otevření nepotřebovali žádný otvírák. Stačilo jen růžek láhve odstřihnout nůžkami. Jenže už pak ta láhev nešla uzavřít.
Zajímavostí bylo, že se ve stejné láhvi prodával i jar na nádobí, takže hrozilo riziko záměny. Naštěstí barva každého vždy vyvedla z omylu. Podobný sirup se vyrábí i dnes, ale už prý není tak hustý a ani ta chuť podle pamětníků není, co bývala, a po rumu jen lehce voní.
Náš tip: K čaji si můžete připravit třeba tento snadný moučník:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více