Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozinky v rumu jsou pro pečení velmi důležité. Jejich příprava není vůbec složitá.
Zdroj: Pixabay, alexei

Rozinky naložené v rumu jsou klasickým doplňkem dezertů i oblíbených moučníků. Využijete je do bábovek, štrúdlů, vánočky nebo třeba do zmrzliny, kde dodají nejen sladkost, ale i jemnou chuť alkoholu. Abyste však dosáhli ideální chuti i konzistence, vyplatí se vědět, jaký druh rozinek a rumu zvolit, jak dlouho je nechat macerovat a zda existují způsoby, jak proces urychlit.

Jak vybrat rozinky a rum

Základním předpokladem jsou kvalitní rozinky. Nejlépe poslouží velké, masité druhy, které po naložení nasáknou rumem a zůstanou šťavnaté. Dobrou volbou jsou tzv. jumbo rozinky nebo sultánky, které mají jemnou chuť a méně zrníček.

Čím kvalitnější rozinky použijete, tím výraznější a bohatší chuť výsledně získáte. Před samotným nakládáním je vhodné je opláchnout v teplé vodě, aby se zbavily případných nečistot a povrchového oleje, který se někdy používá pro lesk a prodloužení trvanlivosti.

Neméně důležitý je výběr rumu. Tradičně se používá tmavý rum, který dodá rozinkám plnější aroma a karamelové tóny. Oblíbený je tuzemák, který je cenově dostupný a má charakteristickou rumovou chuť, ale kdo preferuje jemnější variantu, může zvolit i pravý karibský rum s tóny vanilky, květin, dřeva, rozinek a mandlí. Rozdíl se projeví nejen v intenzitě vůně, ale také v tom, jak se rozinky později uplatní v receptech. Sladší a jemnější rumy se hodí spíše do dezertů, výraznější rumy do hutnějších koláčů nebo vánočky.

Jak dlouho rozinky macerovat

Proces nakládání závisí na tom, kdy a k čemu chcete rozinky použít. Pro rychlé využití stačí nechat je v rumu několik hodin, minimálně však přes noc. Pokud jim dopřejete více času, například několik dní, chuť se prohloubí a rozinky získají výraznější chuť a vůni.

Při delším louhování je vhodné rozinky uzavřít do sklenice a skladovat je v chladu a temnu. Nenasáknou tak jiné pachy. V uzavřené sklenici vydrží rozinky i několik týdnů a budou postupně absorbovat více rumu.

Urychlení procesu

Pokud potřebujete rozinky do receptu narychlo, lze celý proces zkrátit. Rozinky můžete předem krátce povařit v malém množství rumu – stačí pár minut na mírném stupni, aby změkly a nasákly tekutinu. Tento způsob je rychlý, ale rum se částečně odpaří, takže výsledná chuť nebude tak intenzivní.

Jinou možností je nahřát rozinky spolu s rumem v mikrovlnné troubě – postačí 20–30 sekund. Během chladnutí nasáknou rum a zčásti jeho chuť a vůni. Tento postup sice nezaručí tak výrazný výsledek jako pomalé louhování, ale pro okamžité použití je ideální.

Kam všude se rozinky v rumu hodí

Takto připravené rozinky mají široké uplatnění. Nejčastěji se přidávají do vánočního pečiva, jako jsou štoly, vánočky či mazance. Skvěle se hodí i do bábovek, perníků, císařského trhance nebo kynutých koláčů. V kombinaci s jablky a skořicí vytvoří klasickou náplň do závinů. Rozinky v rumu se ale uplatní také v moderní cukrařině, například v cheesecaku, muffinech nebo jako součást zmrzliny.

Méně tradiční, ale velmi zajímavé je jejich využití ve slané kuchyni. Přidávají se například do jehněčího nebo hovězího ragú, kde doplňují chuť koření. V kombinaci s ořechy a sýry dokáží také vytvořit perfektní spojení.

A pokud zbyde trocha rumu, ve kterém se rozinky louhovaly, rozhodně jej nevylévejte – tekutina je plná chuti a vůně a poslouží jako skvělý základ do sirupů či omáček k dezertům.

Náš tip: Rozinky skvěle využijete třeba v lahodném jahelníku, který si můžete připravit podle našeho videoreceptu.

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli