Jak na nejsnazší houbovou polévku se zeleninou: Voní lesem a kmínem a přípravu zvládne i kuchař amatér
20. 9. 2025 Vaření
Houby o sobě začínají dávat vědět, proto je čas si připravit skvělou polévku z těchto darů lesa. Vůně hub, jemně zahuštěný základ a kombinace bylinek totiž dokážou vytvořit jídlo, které v sobě spojuje radost z nalezených hub a skvělou chuť. Té navíc dosáhnete i s minimem ingrediencí a s velmi jednoduchým receptem.
Jaké houby jsou ideální
Nejčastěji se používají hřibovité houby – pravé hřiby, křemenáče nebo kozáci. Mají pevnou strukturu, bohatou chuť a polévce dodají charakteristickou vůni lesa. Velmi oblíbené jsou také lišky, které mají jemně kořeněnou chuť, nebo bedly, jejichž klobouky se dají nakrájet na tenké proužky.
Když není houbařská sezóna, můžete sáhnout i po žampionech. Nejsou sice chuťově tak výrazné, ale polévce poskytnou pevný základ a lze je dobře kombinovat se sušenými houbami, které chuti výrazně pomohou. Sušené houby se ostatně hodí do každé verze houbové polévky – stačí je předem namočit a použít jak samotné, tak i vodu z nich, která dodá vývaru výraznou barvu a vůni.
Mohlo by vás zajímat
Kterým houbám se raději vyhnout
Do polévky rozhodně nepatří houby, u kterých si nejsme jisti jejich možnou konzumací. Především muchomůrky, holubinky či čirůvky mohou být zrádné – některé druhy jsou jedlé, jiné nebezpečné.
Základní pravidlo zní: pokud nemáme stoprocentní jistotu, raději houby do polévky nedáváme. Nevhodné jsou také přestárlé houby, které jsou houbovitě rozbředlé nebo červivé. Chuť polévky zkazí a mohou být i zdravotně rizikové.
Co všechno se dá přidat
Vedle hub je možné kombinovat řadu dalších surovin. Tradiční základ tvoří cibule, kmín a česnek, ale často se přidávají také brambory, kořenová zelenina nebo majoránka. Smetana zjemní chuť a vytvoří sametovější strukturu.
Někdy se do polévky přidává i vejce – buď v podobě rozšlehaného vajíčka vlitého do vroucí polévky, nebo jako ztracené vejce, které promění polévku v ještě sytější pokrm. Kdo má rád výraznější chutě, může přidat trochu sušeného koření, například nové koření či bobkový list.
Jak polévku zahustit
Existuje hned několik způsobů, jak dosáhnout požadované konzistence. Klasikou je jíška z másla a mouky, která se postupně vmíchá do základu a dodá polévce jemnost. Modernější a lehčí variantou je zahuštění bramborami – stačí je nakrájet na kostičky, uvařit přímo v polévce a částečně rozmačkat. Polévka tak získá přirozenou hustotu i lehce nasládlou chuť.
V některých krajích se používají i strouhané nudle nebo krupice, které polévku zahustí a zároveň jí dodají další texturu. Pokud dáváme přednost jemně krémovým polévkám, lze část hub rozmixovat a vrátit zpět do vývaru.
Houbová polévka se zeleninou
Na přípravu rychlé a velmi chutné polévky budete potřebovat:
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky, mražené nejprve nechte povolit. Mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na půlkolečka.
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla a orestujte na něm všechnu zeleninu kromě brambor.
- Přidejte houby a pokračujte v restování. Zalijte vývarem (nebo vodou), osolte, opepřete, přidejte kmín a nechte vařit.
- V pánvi rozpusťte zbylé máslo, zaprašte ho hladkou moukou a usmažte zlatavou jíšku.
- Jíšku přidejte do vroucí polévky, přisypte brambory a vařte vše společně zhruba 30-40 minut. Dochuťte podle sebe a podávejte.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vynikající houbovou polévku se strouháním.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více