Jak na nejlepší náplň do pizza šneků: Zapomeňte na kečup a vsaďte na čerstvé suroviny. Perfektní chuť vám to vrátí
21. 9. 2025 Vaření
Pizza šneky patří mezi ty druhy pečiva, které dokážou okamžitě zaujmout svou jednoduchostí i výraznou chutí. Rádi je připravujeme na oslavy, jsou nedílnou součástí novoročních večírků. Díky snadné přípravě a nenáročnosti na suroviny je dokáže vytvořit i méně zkušený domácí kuchař. Navíc, jejich chuť se dá přizpůsobit přáním každého strávníka.
Druhy těsta
Základem domácích pizza šneků je často kynuté těsto, které se připravuje podobně jako těsto na pizzu. Nejčastěji se používá kombinace hladké mouky, droždí, vody, oleje a špetky soli. Výhodou je, že těsto lze připravit dopředu a nechat jej kynout v lednici, což usnadňuje plánování pečení.
Pro rychlejší variantu je však vhodnější zvolit listové těsto, které už v plátech seženete v každém supermarketu. Zkrátí přípravu a dodá šnekům jemně křupavost.
Mohlo by vás zajímat
Náplně podle chuti
Nejčastější variantou, čím šneky naplnit, je samozřejmě rajčatová omáčka nebo kečup, šunka a sýr – klasická kombinace, která lehce připomíná tradiční pizzu Margherita. Náplně ale mohou být mnohem pestřejší.
Velké oblibě se těší sýrové šneky se směsí mozzarelly a čedaru, vegetariánské verze se špenátem a sušenými rajčaty nebo pikantní varianty s feferonkami a salámem. Fantazii se meze nekladou a pizza šneky jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z lednice.
Jak ukázala na svém instagramovém profilu uživatelka s nickem mixuj.zivot, dá se vytvořit i skvělá směs ze šunky, ementálu, rajčat, cibule, papriky a čerstvého sýra. Stačí jen tyto suroviny „prohnat“ mixérem a máte hotovo.
Praktické občerstvení
Pizza šneky se pečou dozlatova, aby se spojila chuť těsta a náplně. Díky své velikosti se snadno servírují i konzumují – není potřeba je krájet, každý si vezme jeden kousek. To z nich dělá ideální občerstvení na party či pikniky, mohou se stát i součástí svačiny do školy. Oblíbené jsou i jako rychlá večeře, kterou doplníte třeba jednoduchým salátem.
Variace i na sladko
Šneky nemusí být pouze slané. Stejný princip rolovaného těsta se využívá také pro sladké verze. Například skořicové šneky, které se pečou z kynutého těsta s cukrem a skořicí, patří k oblíbeným dezertům. Šneky tak mohou mít i svou sladkou alternativu – třeba s tvarohem, ořechy nebo čokoládovou náplní.
Pizza šneky z listového těsta
Na opravdu velkou dávku, hodící se třeba na rodinnou oslavu, budete potřebovat: 4 role listového těsta, 200 g šunky (nebo měkkého salámu),150 g ementálu (nebo eidamu), 200 g rajčat, 120 g cibule, 140 g papriky, 2 lžičky koření na pizzu a 100 g čerstvého sýra (nebo zakysané smetany).
Jak na to?
- Všechny ingredience kromě těsta dejte do mixéru a mixujte zhruba 6 vteřin na rychlost 5.
- Náplň rozdělte na 4 balení listového těsta.
- Zaviňte, nakrájejte na šneky (cca 1,5 cm silné), položte na plech s pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20–25 minut do zlatova.
- Podávejte teplé, vlažné nebo i studené.
Náš tip: Výborné pizza šneky z listového těsta si můžete připravit i podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více