Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicové šneky jsou naprosto skvělým dezertem.
Zdroj: freepik / freepik

Skořicové šneky jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. U nás si pochopitelně své místo našly také a dokonce jsme vymysleli, jak jejich přípravu zjednodušit a ušetřit si tak práci. Podle originálního receptu jsou však přeci jen o něco lepší.

Skandinávský původ

Skořicové šneky, známé ve světě také jako cinnamon rolls, nejspíš pocházejí ze Skandinávie, konkrétně ze Švédska. O původu se však vedou vášnivé debaty. Ve Švédsku je každopádně je tento dezert, zvaný „kanelbulle“, tak oblíbený, že má dokonce svůj vlastní svátek - Den skořicových šneků (Kanelbullens dag), který se slaví 4. října. 

Ideální do předvánoční doby

Tato sladkost ze zamotaného těsta a náplně ze skořice a cukru je někdy ozvláštněna také mletým hřebíčkem nebo kardamomem. Hotové šneky se často potírají máslem a sypou cukrem, nebo je na ně připravovaná cukrová poleva. U nás jsme často zvyklí moučník připravovat z listového těsta, ale originál je jen a pouze z těsta kynutého.

Proslavil je obchod s nábytkem

Přestože se skořicové šneky staly celosvětově populární díky řetězci obchodů s nábytkem IKEA, který je nabízí ve svých restauracích, jejich původ sahá až do 18. století. V té době totiž došlo ke zvýšenému dovozu koření do Evropy z Orientu, včetně skořice.

Švédové začali experimentovat s různými recepty, a tak vznikly i skořicové šneky, které jsou vynikající teplé i studené a skvěle se hodí k šálku kávy nebo čaje.

Guinessova kniha rekordů

Pekařství Wolferman's v Medfordu v americkém Oregonu překonalo v roce 2018 Guinnessův rekord za vytvoření největšího skořicového šneku, vážil neuvěřitelných 521,5 kg.

Skořicové šneky s arašídovým máslem

Na přípravu skvělého švédského dezertu budete potřebovat:

  1.  

Zdroj informací:

thesussexkitchen.com - A few facts about cinnamon buns

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete šneky připravit i na slano a z listového těsta:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více