Jak na šneky se zelím podle Josefa Maršálka? Nesmí chybět sádlo se škvarky a k naprosté dokonalosti je dovede trik s černým pivem

Sledujete pořad Buchty po ránu a také byste již po přehršli různých moučníků ocenili něco slaného? Co třeba vynikající šneky plněné zelnou náplní s uzeným masem? Právě takové připravil v posledním díle pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek. A vy je můžete podle jeho receptu rovnou vyzkoušet.
Šneky jsou výborné z kynutého těsta
Slavný cukrář Josef Maršálek sice připravuje vynikající dorty a další moučníky, sám si ale moc rád pochutná na nějakém slaném pečivu. Slaných chuťovek, které můžete podávat třeba k pivu či k vínu nebo jen tak na svačinku, existuje celá řada. Poměrně oblíbené jsou šneky s různými slanými náplněmi. Obvykle se na ně používá již hotové listové těsto, Josef Maršálek ale zvolil variantu s těstem kynutým, které je krásně nadýchané i křehké. Těsto navíc vylepšil škvarky, jež se báječně hodí k náplni ze zelí a uzeného masa. Černé pivo pak celou tuto úžasnou klasickou českou kombinaci báječně doplňuje.
Článek z magazínu
Jak postupovat při přípravě šneků?
Pro přípravu slaných šneků použil Josef Maršálek celozrnnou mouku, která se na slané pečivo výborně hodí. Kombinuje ji však s hladkou, jak říká: „Jen z celozrnné mouky by těsto bylo hodně hutné“.
- Protože je těsto kynuté, „měly by mít všechny ingredience pokojovou teplotu. Aby těsto správně nakynulo, potřebuje teplo,“ upozorňuje Josef Maršálek. Čerstvé droždí je možné vyměnit za sušené, v tom případě podle známého cukráře stačí třetina množství. „Tučné součásti se dávají do těsta až na konec,“ doplňuje ještě k přípravě těsta Josef Maršálek.
- A protože je těsto na šneky se sádlem, sádlo se použije i do náplně, konkrétně se na něm připraví zelí s moravským uzeným masem. Josef Maršálek doporučuje, že místo uzeného lze použít i špek, případně škvarky stejně jako do těsta. Do náplně se navíc přidává brambora, která směs krásně zahustí.
- Vykynuté těsto se vyválí na plát o velikosti přibližně stejné, jako je plech na pečení. Při vyvalování těsta doporučuje Josef Maršálek „těstem trochu pohnout a přesvědčit se, že není nikde přilepené k žádné ploše. Podstatné je, aby ve všech místech bylo těsto stejně vysoké.“
- Posledním krokem je rolování šneků. „My chceme, aby tam bylo co nejvíce záhybů, aby měl šnek co nejvíce vrstev těsta a zelí. Předtím, než začnete rolovat, natáhněte vždy těsto od sebe a teprve pak překlopte. Tím vznikne hodně závitů, navíc to těsto tzv. přetužujeme, což pomůže nejen při krájení, ale i při pečení,“ radí Josef Maršálek a dodává: „U rantlíku těsto natáhněte prsty doztracena, díky tomu se konec nalepí na zbytek rolády.“
Kynuté šneky se škvarky a zelnou náplní
Pokud vás šneky s touto slanou náplní zaujaly, můžete si je rovnou upéct podle následujícího receptu Josefa Maršálka. Jak na to?
Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 100 g hrubě sekaných škvarků, 230 g tmavého piva, 20 g droždí, 1 vejce M, 10 g soli, kmín, majoránku a 100 g sádla. Na náplň si připravte: 2 menší cibule, 300 g kysaného zelí, 1 bramboru, 50 g vody, sůl, pepř, majoránku, 25 g sádla a 100 g moravského uzeného, pivo na potření šneku a maldonskou sůl na posypání.
- Oba druhy mouky nasypejte do mísy a přidejte droždí a všechny ostatní ingredience kromě škvarků a sádla. Jde o těsto na záraz, což znamená, že se těsto krátce zamíchá v robotu (stačí půl minuty) a teprve pak se přidá sádlo a škvarky. Vše pak prohněťte asi 10 minut. Těsto se nesmí lepit na mísu ani na hák. Těsto pak zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout do dvojnásobného objemu.
- Na náplň nakrájejte cibuli nadrobno, uzené maso na kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, dejte na něj cibulku a orestujte si dosklovata. Pak přidejte uzené maso a lehce osolte.
- Mezitím si nastrouhejte oloupanou syrovou bramboru najemno. Na pánev přidejte zelí, majoránku, pepř a sůl a trochu vody. Duste doměkka asi 10 minut. Pak přidejte bramboru a krátce povařte. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto přeneste na lehce pomoučenou plochu a vyválejte je do tvaru obdélníku o rozměrech 30 x 40 cm. Pak těsto potřete náplní po celé ploše, na konci si nechte volný dvoucentimetrový pruh.
- Pak těsto zarolujte a nakrájejte na 11 až 12 stejně velkých kousků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Šneky pak celé potřete černým pivem, díky němuž při pečení na povrchu krásně zkaramelizují, a posypejte maldonskou solí. Nechte krátce dokynout, stačí 10-15 minut.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C na horkovzduch 15-18 minut pěkně dozlatova.
HOTOVO Šneky se zelím podle Josefa Maršálka: K dokonalosti je dovede jeden malý trik s černým pivem
Témata: šneky, kysané zelí, uzené maso, kynuté těsto, pivo, škvarky, Buchty po ránu, Josef Maršálek
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 17 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 17 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 20 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.