Jak připravit maminčino kuře podle ČSN: Chuť doladí orestovaná játra a žampiony, vyhlášený pokrm není vůbec složitý
25. 9. 2025 Vaření
Pečené kuře bezesporu patří mezi jedno z nejobvyklejších jídel v českých domácnostech. Díky své oblibě a dostupnosti se dostalo i do Československých státních norem. Maminčino kuře nabízí zajímavou kombinaci několika surovin, která chutná skvěle i dnes.
Výběr surovin a příprava
Úspěch pečeného kuřete začíná už u výběru masa, stejně jako kdysi maminka pečlivě vybírala kuře na rodinný oběd. Čerstvé kuře z kvalitního chovu je základem pro šťavnaté maso a lahodnou chuť. Menší kuře vystačí pro čtyři osoby, větší uspokojí i početnější rodinu.
Zásadní roli hraje i koření, ať už je to klasicky sůl, kmín a máslo, nebo česnek, tymián či rozmarýn. Maso je vhodné potřít máslem nebo olejem, aby se při pečení vytvořila křupavá kůrka, která uzavře šťávu v mase.
Mohlo by vás zajímat
Pečení krok za krokem
Tradiční pečení kuřete je jednoduché, ale vyžaduje trpělivost. Kuře stačí vložit do pekáče, podlít trochou vody či vývaru a péct při 180–190 °C dozlatova. Pravidelné přelévání výpekem zaručuje šťavnaté maso a jeho intenzivní chuť. Pečení trvá přibližně hodinu a půl.
Pro křupavou kůrku lze kuře dopéci krátce při vyšší teplotě. Pečení na horkovzduch zaručí rovnoměrné prohřívání masa a jeho pozvolné zlátnutí. Při spodním a horním pečení občas hrozí vysušení masa. Zabrání tomu jeho zakrytí poklicí či alobalem. Na posledních pár minut ho odkryjeme a dopečeme při vyšší teplotě dozlatova. Maso bude měkké a šťavnaté s křupavou kůrkou.
Kuře s játry
Podle Československých státních norem však do kvalitního pečeného kuřete, dříve nazývaného „maminčino kuře“, patřilo i několik dalších ingrediencí, které dnes možná mohou překvapit.
K pečenému kuřeti se totiž podle norem přidávaly těstoviny smíchané s vepřovými játry a žampiony. De facto se tak jednalo o pokrm z jednoho pekáčku, ke kterému nebylo třeba připravovat přílohu.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie představovaly soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš. Jejich součástí totiž byly i recepty na jídla, která se objevovala ve veřejném stravování.
Maminčino kuře podle ČSN
Na přípravu kuřete podle norem budete potřebovat: 1 kuře, 20 g soli (na 1 kg kuřete), 40 g slaniny, 40 g másla, asi 70 ml vody, 80 g cibule, 80 g žampionů, 120 g vepřových jater, 60 g sádla a 320 g širokých nudlí.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 190 °C, na funkci horkovzduch.
- Očištěné kuře osolte na povrchu i uvnitř a vložte ho do pekáče.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a společně s máslem ji přidejte ke kuřeti do pekáče. Podlijte trochou vody. Za průběžného přelévání výpekem upečte kuře dozlatova.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, žampiony nakrájejte na plátky, očištěná játra na kostičky.
- Na pánvi nechte rozehřát sádlo a zpěňte na něm cibuli. Přidejte játra a krátce je opečte, poté přidejte žampiony. Celou směs orestujte.
- V osolené vodě uvařte těstoviny, poté je sceďte a nechte pořádně okapat.
- Hotové kuře vyjměte z pekáče. Vsypte do něj scezené nudle a promíchejte je s výpekem. Přidejte směs jater a žampionů a znovu promíchejte.
- Upečené kuře rozdělte na jednotlivé porce a vraťte je do pekáče s těstovinami. Krátce zapečte, stačí 10 minut.
- Na talíře rozdělte těstoviny a na ně položte porce kuřete. Ihned podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více