Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře bezesporu patří mezi jedno z nejobvyklejších jídel v českých domácnostech. Díky své oblibě a dostupnosti se dostalo i do Československých státních norem. Maminčino kuře nabízí zajímavou kombinaci několika surovin, která chutná skvěle i dnes.

Výběr surovin a příprava

Úspěch pečeného kuřete začíná už u výběru masa, stejně jako kdysi maminka pečlivě vybírala kuře na rodinný oběd. Čerstvé kuře z kvalitního chovu je základem pro šťavnaté maso a lahodnou chuť. Menší kuře vystačí pro čtyři osoby, větší uspokojí i početnější rodinu. 

Zásadní roli hraje i koření, ať už je to klasicky sůl, kmín a máslo, nebo česnek, tymián či rozmarýn. Maso je vhodné potřít máslem nebo olejem, aby se při pečení vytvořila křupavá kůrka, která uzavře šťávu v mase. 

Pečení krok za krokem

Tradiční pečení kuřete je jednoduché, ale vyžaduje trpělivost. Kuře stačí vložit do pekáče, podlít trochou vody či vývaru a péct při 180–190 °C dozlatova. Pravidelné přelévání výpekem zaručuje šťavnaté maso a jeho intenzivní chuť. Pečení trvá přibližně hodinu a půl.

Pro křupavou kůrku lze kuře dopéci krátce při vyšší teplotě. Pečení na horkovzduch zaručí rovnoměrné prohřívání masa a jeho pozvolné zlátnutí. Při spodním a horním pečení občas hrozí vysušení masa. Zabrání tomu jeho zakrytí poklicí či alobalem. Na posledních pár minut ho odkryjeme a dopečeme při vyšší teplotě dozlatova. Maso bude měkké a šťavnaté s křupavou kůrkou

Kuře s játry

Podle Československých státních norem však do kvalitního pečeného kuřete, dříve nazývaného „maminčino kuře“, patřilo i několik dalších ingrediencí, které dnes možná mohou překvapit.

K pečenému kuřeti se totiž podle norem přidávaly těstoviny smíchané s vepřovými játry a žampiony. De facto se tak jednalo o pokrm z jednoho pekáčku, ke kterému nebylo třeba připravovat přílohu.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie představovaly soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš. Jejich součástí totiž byly i recepty na jídla, která se objevovala ve veřejném stravování. 

Maminčino kuře podle ČSN

Na přípravu kuřete podle norem budete potřebovat: 1 kuře, 20 g soli (na 1 kg kuřete), 40 g slaniny, 40 g másla, asi 70 ml vody, 80 g cibule, 80 g žampionů, 120 g vepřových jater, 60 g sádla a 320 g širokých nudlí.

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 190 °C, na funkci horkovzduch. 
  2. Očištěné kuře osolte na povrchu i uvnitř a vložte ho do pekáče.
  3. Slaninu nakrájejte na kostičky a společně s máslem ji přidejte ke kuřeti do pekáče. Podlijte trochou vody. Za průběžného přelévání výpekem upečte kuře dozlatova.
  4. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, žampiony nakrájejte na plátky, očištěná játra na kostičky.
  5. Na pánvi nechte rozehřát sádlo a zpěňte na něm cibuli. Přidejte játra a krátce je opečte, poté přidejte žampiony. Celou směs orestujte.
  6. V osolené vodě uvařte těstoviny, poté je sceďte a nechte pořádně okapat.
  7. Hotové kuře vyjměte z pekáče. Vsypte do něj scezené nudle a promíchejte je s výpekem. Přidejte směs jater a žampionů a znovu promíchejte.
  8. Upečené kuře rozdělte na jednotlivé porce a vraťte je do pekáče s těstovinami. Krátce zapečte, stačí 10 minut.
  9. Na talíře rozdělte těstoviny a na ně položte porce kuřete. Ihned podávejte. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli