Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová peče naprosto úžasné moučníky, drobenkový koláč mezi ně rozhodně patří také.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Máte chuť na něco dobrého, sladkého, s ovocem a křupavou krustičkou? Ideální je drobenkový koláč s tvarohem, který perfektně umí třeba populární moderátorka Laďka Něrgešová.

Moderátorka a pekařka

Laďka Něrgešová, která se v současnosti statečně pere se zdravotními komplikacemi, patří mezi vyhlášené odbornice na pečení. Dokazuje to především na sociálních sítích, kam i v době, kdy podstupovala náročnou léčbu, nezapomněla přidávat recepty.

Nyní, kdy se Laďka vrátila na televizní obrazovky, aby si dodala síly do dalšího uzdravování, jich určitě zase přibyde mnohem víc. Nás už dříve upoutal Laďčin recept, který nedá moc práce, ale zároveň nabízí spoustu skvělé chuti. Pojďme si dnes drobenkový koláč s tvarohem a ovocem znova připomenout.

Kouzlo tvarohové náplně

Tvaroh je neoddělitelnou součástí českého pečení. Jeho jemná chuť a krémová konzistence dělají z koláče lahodný moučník, který není příliš sladký, ale přesto nabízí perfektní chuť. Tvarohovou vrstvu v drobenkovém koláči můžete dochutit vanilkou, nebo vanilkovým cukrem, citronovou kůrou či vejcem, což dodá svěžest i jemnost. Výhodou je také vysoký obsah bílkovin, takže koláč může být i lehčí alternativou k máslovým zákuskům.

Výběr ovoce 

Drobenkový koláč s tvarohem se často doplňuje ovocem, které dodá šťavnatost a zvýrazní chuť. Zatímco na jaře se používají rebarbora nebo jahody, v létě borůvky, maliny či meruňky, na podzim vyzkoušejte švestky nebo jablka.

Díky tomu lze koláč přizpůsobit aktuálnímu období a využít čerstvé suroviny. Každé ovoce navíc přináší do koláče něco „svého“ – od sladkokyselé chuti rybízu po jemně nakyslou švestku. Využít se samozřejmě dá i ovoce mražené. 

Drobenka jako sladká tečka

Drobenka, směs mouky, másla a cukru, je na povrchu, stejně jako na jeho spodní části, koláče nezaměnitelná. V troubě se krásně rozpeče a vytvoří křupavou vrstvu, která se perfektně hodí k vláčnému tvarohu a ovoci.

Podle chuti lze drobenku obohatit o skořici, ořechy nebo vločky. Zvolit můžete i druh mouky, kterou použijete, pokud se rozhodnete pro hrubou, můžete počítat s tím, že drobenka bude víc křupat, a to na ní přeci máme tak rádi.

Drobenkový koláč podle Laďky Něrgešové

Na přípravu lahodného koláče budete potřebovat: 300 g polohrubé (hrubé) mouky, 150 g cukru krystal, 1/2 kypřícího prášku, 100 g másla, 500 g tučného tvarohu, 200 g zakysané smetany, vanilkový cukr, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový puding, 200 ml mléka a ovoce (zhruba 2-3 hrsti).

Jak na to?

  1. Do jedné mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a povolené máslo. Vytvořte sypkou drobenku
  2. Do druhé mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový a moučkový cukr, puding a mléko. Vše pořádně promíchejte, poté přidejte 2 hrsti ovoce a znovu zamíchejte. 
  3. Na dno velké dortové formy dejte pečící papír. Na něj nasypte 2/3 drobenky a mírně ji uhlaďte. Na drobenku nalijte tvarohovou směs s ovocem a navrch dejte zbytek drobenky
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 45 minut.
  5. Upečený koláč nechte zchladnout do vystydnutí a pak teprve podávejte.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si připravíte tu nejlepší drobenku.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli