Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
7. 11. 2023 Vaření
Dostali jste chuť na něco dobrého k odpolední kávě? Hrnkové koláče nikdy nezklamou protože jsou jednoduché na přípravu. Hrnkový drobenkový koláč s určitě potěší vaše chuťové buňky.
Hrnkové koláče
Pečení sladkých dezertů vyžaduje přesnost. Ti zkušení už vědí, že jde především o vzájemné poměry surovin. Proto je možné péct i podle hrníčkových receptů. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené. Kdo by se chtěl zbytečně odvažovat s ingrediencemi, když to jde mnohem snáz? Stačí hrnek (obvykle 250ml), velká lžíce a malá lžička.
Mohlo by vás zajímat
Drobenkové koláče
Drobenka je podobně oblíbená jako hrníčkové recepty. Její popularita spočívá nejen v jednoduché přípravě, možné proměnlivosti surovin, ale hlavně ve výborné chuti. Tady z drobenky máme dokonce celý koláč, který určitě rychle zmizí z talíře!
Drobenkový koláč má náplň. Většinou to bývá tvarohová, ale můžeme si ji přichystat makovou nebo povidlovou. Drobenka v níže uvedeném receptu není jen z mouky, cukru a másla, ale ještě v ní jsou žloutky a navíc voní skořicí.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Na přípravu tohoto drobenkového koláče si připravte: na těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, ¾ hrnku cukru moučka, 250 g másla nebo Hery, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a ½ lžičky mleté skořice. Dále: 2 lžíce mandlových lupínků. Na náplň: 500 g povidel, cukr, vanilkový cukr, mletá skořice a 1 lžíce rumu.
Jak na to? Tuk nakrájejte na menší kostky. Do mísy nasypte obě mouky, cukry, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte, přidejte tuk, žloutky a vytvořte drobenku. Jednu třetiny z připravené drobenky dejte stranou a přimíchejte do ní mandle.
Troubu předehřejte na 190-200 °C. Plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem, nasypejte na něj dvě třetiny drobenkové směsi a upěchujte ji (třeba válečkem). Povidla dejte do mističky, promíchejte je se skořicí, rumem a oběma cukry. Ochucená povidla dejte na drobenkové těsto a rovnoměrně rozetřete. Na to dejte zbytek drobenky ochucené mandlemi, plech vložte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba půl hodiny. Koláč je třeba nechat úplně vychladnout. Je totiž hodně křehký a rozpadal by se.
Náš tip: Připravte si hrnkový koláč (třeba s ovocem) podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Banana split
Přidáno před 17 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře