Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečený jablečný dezert potěší v sychravém počasí a příprava je velmi snadná.
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Slavný dánský jablečný koláč æblekage ani není koláčem v pravém slova smyslu, spíš připomíná nákyp. Dánové ho naprosto zbožňují a má pro ně nádech nostalgie. Snad každá rodina si ho dělá tak trochu po svém, v žádném ale nesmí chybět hodně jablek, strouhanka a šlehačka. 

Dokonalý podzimní koláč

Dánský koláč æblekage je doslova ztělesněním podzimu a podzimní pohody. Představuje ideální koláč do sychravého počasí. Nádherně provoní domov vůní šťavnatých jablek a másla, je trochu křupavý, tak akorát sladký a umí báječně uklidnit. Není divu, že ho mají Dánové v takové oblibě. Spojení rozvařených jablek, dokřupava osmažené strouhanky a ušlehané smetany prostě nelze odolat. 

Koláč bez pečení

Æblekage znamená v dánštině prostě a jednoduše jablečný koláč, nicméně jako koláč moc nevypadá. Jde spíš o takový nákyp podobný anglickému crumblu. Dělává se buď do velké formy, často ale mívá i podobu vrstveného dezertu do skleniček.

Právě tak vypadá původní klasická verze tohoto koláče, název æblekage se ale nyní používá i pro normální koláče s těstem dole a jablky nahoře. Předností té tradiční tak trochu nostalgické verze je, že dezert je velmi snadný na přípravu a uděláte ho opravdu během chvilky. 

Různé verze æblekage

Tato podoba dánského jablečného koláče se objevila již v 19. století. Už tehdy si získal oblibu jako jednoduchý a dostupný dezert, neboť nevyžadoval pečení v troubě. V té době se totiž stále ještě v mnoha domácnostech vařilo na ohništích, tento dezert si tak mohli připravit i tam, kde neměli troubu.

Navíc na něj stačilo jen pár snadno dostupných ingrediencí. I když základní podoba je daná, mnoho Dánů má svůj vlastní rodinný recept na æblekage, takže má koláč mnoho variant. Někteří rádi přidávají makroner (mandlové sušenky), jiní zase strouhanku vylepšují nasekanými ořechy

Jak připravit dánský jablečný koláč

Pokud upřednostňujete ovocné knedlíky posypané osmaženou strouhankou místo tvarohu, tento moučník si určitě zamilujete. Zajímavostí je, že se koláč podává studený, krásně odleželý v lednici, kde se propojí všechny chutě.

K jablkům můžete pro lepší aroma přidat trochu skořice. Celý koláč lze rovněž posypat plátky opražených mandlí, které mu dodají křupavost. Klidně jej ale můžete jen dozdobit strouhankou. A jak tedy æblekage připravíte? 

Budete potřebovat: 925 g (11–12 středně velkých) jablek, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 citron, 30 g másla a 50 g krystalového cukru (záleží na kyselosti jablek). Na strouhanku: 160 g strouhanky (pokud si ji chcete připravit sami, budete potřebovat 5–6 krajíců tvrdšího nebo opečeného chleba), 60 g másla, 3 lžíce krystalového cukru a špetku soli. Na dozdobení: 400 ml smetany ke šlehání, 2–3 lžíce cukru, případně mletou skořici na posypání. 

  1. Jablka omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a jablka nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce, přidejte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, máslo a cukr. Vše promíchejte a jablka duste na mírném stupni doměkka, až se rozvaří téměř na kaši. Trvá to asi 35–45 minut. Pokud by se jablka připalovala, podlijte je trochou vody. Jablka rozmačkejte (pár kousků můžete nechat v celku), dejte do misky a nechte vychladit. 
  2. Mezitím připravte strouhanku. Pokud ji děláte z chleba, nakrájejte jej na kousky a rozmixujte. Pak chléb dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut. Pak chleba rozmixujte ještě víc najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a strouhanku na něm osmahněte dozlatova společně s cukrem a špetkou soli. Nechte směs vychladnout. 
  3. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem, dokud se netvoří měkké špičky. Připravte si skleněnou formu o rozměrech 28 × 18 cm a na dno naneste jablečnou směs. Na ni rozprostřete strouhanku a nakonec vše zakryjte vrstvou šlehačky. Hotový dezert posypte zbylou strouhankou nebo skořicí. Dezert vložte do lednice a nechte ideálně do druhého dne vychladit

Náš tip: Klasický jablečný koláč si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: Denmark.dk, Skandibaking.com, Emmaolsen.dk, Wikipedia.org


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli