Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčné kokosové kostky voní čokoládou a kokosem. Přípravu zvládnete do půlhodinky a moučník ocení i děti
Zdroj: Toprecepty.cz

Kokos v různých podobách patří do české cukrařiny už dlouhá léta. Výborné kokosové kostky si získaly oblibu díky jednoduché přípravě a skvělé kombinaci čokolády a kokosu. Nechte se unést exotickou surovinou a vychutnejte si tuto dobrotu sami, nebo s přáteli.

Šťavnatý kokos

Kokos patří mezi suroviny, které v cukrařině hrají překvapivě širokou roli. Kokos se u nás používá nejčastěji objevuje ve formě strouhané dužiny, ale jeho využití je mnohem širší. Moučníky se dělají i z kokosové mouky, do vaření či krémů se zase dává kokosové mléko či olej. 

Kokosové dezerty se u nás těší oblibě už desítky let. Kokosky na Vánoce, Margot řezy na oslavy nebo kokosová roláda – to jsou příklady, které známe snad všichni. A nesmíme zapomenout na kokos na jablkách v závinu

Kokos je cenově dostupný a dlouho vydrží, což ho činí praktickým pomocníkem do domácí cukrařiny.

Kokosové kostky na oslavu i jen tak na chuť

Jednou z možností, jak využít strouhaný kokos, jsou kokosové kostky (někdo je možná zná jako „dlažební kostky“ či „tvárnice“, recept na ně najdete na konci článku. Jejich příprava je snadná a výsledek vynikající. A to je kombinace, která stojí za vyzkoušení.

Upečeme jednoduchý plát těsta, který následně krájíme, namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme v kokosu. Podobný princip se používá i u jiných dezertů a zákusků. Rozdíl bývá hlavně v druhu polevy a někdy i v náplni mezi jednotlivými vrstvami.

Ale i kokosové kostky mohou mít různé podoby, někdo těsto pokape rumem, někdo ho zase prokrojí a namaže marmeládou... Možností je řada.

Výhodou kokosových kostek je, že se dají dobře skladovat a přepravovat. Poleva a kokos vytvoří ochrannou vrstvu, která udrží vláčnost uvnitř. Pokud je uložíme do uzavíratelné dózy, vydrží několik dní stejně chutné, což se hodí třeba na rodinné oslavy nebo cesty.

Kokos má i jednu praktickou stránku – jemně vysušuje povrch zákusku. Kostky se proto nelepí na ruce a dobře je tak můžeme nabídnout hostům. Hodí se jen tak na mlsání, ale i při různých oslavách a podat je můžeme třeba i návštěvě nejen o víkendu.

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit kokosové kostky

Na plech o velikosti 30 × 20 cm nebo 35 × 25 cm potřebujete: 370 g moučkového cukru, 3 vejce, 2 lžíce medu, 370 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřicího prášku do perníku, 1/2 lžičky jedlé sody a 100 ml mléka. Na polevu: 250 g moučkového cukru, 4 lžíce mléka, 100 g čokolády na vaření a 180 g másla. Na obalováni: 70-100 g kokosu (dle potřeby).
Jak na to? 

  1. Vejce, cukr a med vyšlehejte do pěny. Mouku promíchejte s kypřicím práškem do perníku a sodou. Střídavě s mlékem přidávejte do vyšlehané žloutkové pěny.
  2. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Zkoušejte špejlí, dokud není po vytažení z těsta špejle suchá. Hotový korpus vyjměte a nechte vychladnout. 
  3. Všechny suroviny na polevu vložte do hrnce a zahřívejte do rozpuštění. Dobře promíchejte. Upečené těsto nakrájejte na kostky, položte je na mřížku, pod ní umístěte alobal a kostky ze všech stran polévejte polevou. Kostky nechte okapat a ihned, dokud poleva nezaschne, je posypte ze všech stran kokosem. Nechte ztuhnout.

Náš tip: Milovníci kokosu určitě ocení i kokosové kuličky. Připravte si je podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli