Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete tyčinku Margot? Tak si připravte tuhle podle snadného receptu a už nikdy jinou chtít nebudete. Suroviny jsou k dostání všude a postup je velice jednoduchý.

Hvězda Orionu

Kokosová tyčinka, obalená v mléčné čokoládě, patří mezi legendární cukrovinky z dob socialismu. Vyráběla se tehdy v továrně Orion na pražských Vinohradech, kde se zrodila i spousta jiných nezapomenutelných dobrot.

Mezi jinými třeba Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. Margotka byla vynalezena v roce 1944, těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan.

Pamětníci přísahají, že dříve bývala tyčinka lepší, poctivější. Pokud si to myslíte taky, není nic snazšího, než si Margotku vyrobit doma. Je to velice snadné a můžou vám asistovat i děti, bude je to bavit. 

Recept na domácí Margotku 

Na domácí tyčinku Margot smíchejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, kokosový olej a Salko. Přidejte rozinky (asi půl sáčku) namočené v rumu nebo v čaji a rozmixujte.

Poměry surovin záměrně neuvádím, ale těsto musí být takové konzistence, jako když uděláte třeba linecké, nebo jako když si děti hrají s plastelínou. Musí zkrátka vzniknout tvárná hmota. Když bude moc řídká, přisypávejte kokos, když moc hustá, přidávejte Salko nebo rum (čaj).

Z hmoty vytvarujte tyčinky Margot (jako na fotce) a dejte vychladit. Pak vychlazené tyčinky přelévejte rozpuštěnou čokoládou (použila jsem Lindt, velmi dobře se s ní pracuje), nechte ztuhnout a zabalte do pečicího papíru.

Moje tipy:

  • Pro autentičtější chuť se hodí spíš ten rum, já jsem použila čaj, protože byly tyčinky pro děti. 
  • Kokosová mouka (neplést s moučkou!) je běžně k dostání, 250 g stojí zhruba 45 Kč. Jako kokosová moučka se naopak označuje strouhaný kokos. Na Margotky ale potřebujete obojí. 
  • V nouzi se kokosová mouka dá nahradit rozemletými piškoty, ale chuť už bude jiná. 
  • Rozinky namočte do rumu nebo do horkého čaje den předem, Margotka bude šťavnatější. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více