Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 29 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězí oháňky
200 g slaniny
2 cibule
2 mrkve
1 bulva celeru
2 kořeny petržele
100 ml silného červeného vína dle chuti (či bílé)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 větvičky rozmarýnu
2 bobkové listy
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oháňku nasekáme podle obratlů na jednotlivé kousky a asi hodinu necháme naloženou ve studené vodě. Potom vodu osolíme, přidáme jednu rozpůlenou rozkrojenou cibuli, jednu na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a třetinu celeru, osolíme, opepříme a vaříme na nejnižší teplotě asi 3 hodiny. Vyjmeme maso a vývar udržujeme horký.

  2. V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a lžíci másla a dohněda orestujeme kousky slaniny.

  3. Poté přisypeme nasekanou cibuli, opečeme dozlatova a přidáme zbytek nakrájené kořenové zeleniny. Mícháme a opékáme, dokud zelenina nechytne barvu, a potom přilijeme víno. Necháme ho zprudka odpařit, vložíme předvařené maso a opečeme ho.

  4. Zalijeme částí připraveného vývaru, přidáme bobkový list a větvičky rozmarýnu a dusíme na nejnižší teplotě ještě asi dvě hodiny, za průběžného podlévání vývarem. Práci si zjednodušíme, vložíme-li vše do mírně vyhřáté trouby (160°C).

  5. Maso, které již odpadává od kosti, vyjmeme. Výpek se zeleninou zahustíme jíškou, kterou jsme mezitím usmažili z másla a mouky. Směs dobře provaříme, dochutíme a vyjmeme tuhé koření.

Poznámka

Jedná se o recept, který jsem si vytiskla z internetu pod názvem Zadělávaná hovězí oháňka na zelenině dle Šroubka. Během realizace jsem ho upravila a upravenou verzi zde předkládám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 646 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

  • petr somsi petr somsi(neregistrovaný)

    Veronika.Hrozna:zkuste si ji objednat v reznictvi u soukromnika ja to tak delam a za 2 dny ji vetsinou mam.hodne zdaru.





    Veronika.Hrozna:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    janatka: Děkuji za fotečku, jsem ráda, že měl recept úspěch. Nakonec Šroubek, to je pojem...:-K;-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Minulý týden se mi dostala do ruky hov.oháňka a ani na chvilku jsem nazaváhala ji koupit.Dnes ji máme k obědu.Vařila jsem v tlakovém hrnci 1,5hodiny a úplně se rozpadávala.Zbytek postupu jsem už dodělala jen v hrnci na plotně,vše osmahla a dochutila,příloha housk.knedlík a ještě jsem podusila kys.zelí.Možná někdo namítne,že zelí už nemusí být,ale já si ho k tomu dala ráda.Hov.maso miluji na všechny způsoby.;-)Mňamka to byla veliká,přidám poté fotečku.:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Anna Kocikova: Jo kde vzít a nekrást.Já bych i ukradla ,ale nevím kde?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Oháňku jsem neviděla už strašně dlouho:-/Měla jsem nedávno koupený malý kousek na polévku,ale to byly opravdu jen ty konečné špičky ze kterých ani nešlo pomalu nic obrat:-(
    Tohle musí být dobrota:-p+14:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eliza: Není nad domácí kuchyni ,ale já to někde seženu a ukuchtím! V Bratislavě pořád ruší řeznictví,pomalu už jsou jenom ty v super a hyper fujtajblkšeftech ! ;-(:-((

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Holky, já jsem hovězí oháňku znala v dětství od babičky a v dospělosti jsem na ni zapomněla. Není to tak dlouho, co blízko nás otevřeli skvělou restauraci s domácí českou kuchyní (opravdu vycházející z tradice - je to Praha 3, U vodoucha) a jejich kuchyně mně katapultovala zpátky do kuchyně mojí babičky. Spoustu věcí jsem od ní tenkrát moc nejedla a měla jsem raději máminu minutkovou kuchyni. Ale tady se mi to připomnělo a už na ni nedám dopustit. A jsem ráda, že díky chuťové paměti umím vykouzlit stejná jídla i ve svojí kuchyni.
    Ve svém oblíbeném řeznictví jsem tak dlouho "otravovala" s dotazy na oháňku, až ji začali brát, asi aby se mě zbavili...;-):-D Ale nejedu v tom sama, mají ji hned prodanou...:-!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    VeronikaHrozna:oprava má tvuj plynovod. Ale kde vzít takové masíčko,:-?:yes: tak to už tady není /jo řeznické tajemství/.

    Odpovědět

  • VeronikaHrozna VeronikaHrozna(neregistrovaná)

    spagetka:Špagetko,nejsem řezník,takže jsem to nevěděla,já zas vím kolik kPa tvuj plynovod.

    Odpovědět

  • Klara Klara

    dievčatá, Ladka, Veronika, v pohode, už je mi to jasné, je to chvost a bast:-)):-)), ale recept z neho vypadá výborne:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika Hrozna: nemáš tak zcela pravdu, dělení na přední, zadní maso a pod. je podle kvality a zpracování masa, oháňka patří do předního hovězího, ne do svíčkové nebo zadního...
    Klari - jinak oháňka i chvost se v řeznickém slangu běžně používá ;-);-)

    Odpovědět

  • Veronika Hrozna Veronika Hrozna(neregistrovaná)

    Klara:Klárka môžete mi veriť ,že je to chvost! S predným maskom nemá spoločné absolútne nič. Niekedy aj tu píšem česky!

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Veronika.Hrozna: Zaujímavé je, že keď som rozklikla odkaz od špagetky http://vladahadrava.xf.cz/maso.html, tam je zaradené ako hovädzie predné.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    opět nádhera:yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Klara: Oháňka je chvost! V českom jazyku sa používa aj chvost aj oháňka v trošičku inom význame "na chvostě - sa používa častějšie pri športe /na chvostě peletonu / ! A pes má ocas,nebo ocásek !

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí oháňka hovězí ohánka recepty hovězí ohánka recept teleci ohanka recept na hovězí oháňky oháňka recept recept na hovězí oháňku oháňka hovězí ohánka na víně hovězí na zelenině dělení hovězího masa recepty z hovězí oháňky hovězí ocas zadělávaná zelenina hovězí maso dělení obrázek zadelavane hovezí maso oháňka na zelenině vareni hovezi ohanka recepty hovězí oháňka hovězí líčka