Holka u plotny radí: Jak domácí bounty kokosové kuličky? Stačí pár surovin a čokoláda na zdobení a hotovo je do 10 minut
19. 12. 2022 Vaření
Vánoce jsou za dveřmi a tak na nějaké velké pečení nezbývá už moc času. A to je ta chvíle, kdy se můžeme pustit do nepečených druhů. Kdo miluje kokos, může vyzkoušet tyhle domácí kuličky, připomínající známou cukrovinku.
Bounty lepší než z obchodu
Do Vánoc zbývá pár dní a tak ideální chvíle začít přemýšlet nad nepečenými druhy cukroví, které lze udělat opravdu na poslední chvíli, některé to kvůli trvanlivosti dokonce vyžadují. U nás doma máme rádi Bounty tyčinky, tak jsem je zkusila doma napodobit, ale ne v podobě tyčinek, nýbrž kuliček, se kterými mohou bez problémů pomáhat i malé děti. A když sem tam nějaká kulička "zmizí", tak se přece nic neděje.
Průmyslově vyráběné tyčinky obsahují 14 ingrediencí, kromě kokosu jsou tam emulgátory nebo zvlhčující látka. Nic z toho doma nepotřebujete a cukrovinku vyrobíte z pouhých 4 nebo 5 surovin. Příprava je velice snadná a chuť výborná. Na přelévání kuliček můžete využít jakoukoliv rozpuštěnou čokoládu, třeba z nadbytečné mikulášské nadílky...
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí bounty kuličky
Budete potřebovat: 200 g salka, 100 g sušeného kokosového mléka nebo kokosové mouky, 90 g strouhaného kokosu, 50 g změklého másla a čokoládu na dozdobení. Jak na to? Smíchejte všechny suroviny kromě čokolády a dejte je do lednice ztuhnout nejméně na dvě hodiny. Pak tvarujte kuličky a dejte vychladit do mrazničky asi na 40 minut. Rozpusťte čokoládu a kuličky polijte. Můžete je polít jednou vrstvou a pak je ještě ozdobně "pocákat" druhou čokoládou. Když využijete čokoládou mléčnou, budou kuličky chutnat skutečně jako známá cukrovinka.
Moje tipy:
- Já jsem kuličky přelévala nadvakrát, takže vznikla dvojitá, různě barevná vrstva čokolády. Použila jsem čokoládu růžovou ruby a čokoládu hořkou. Není to nutné, je to jen na vás.
- Pro perfektní vzhled polevy doporučuji kuličky před vložením do mrazničky napíchnout na špejli a takto nechat zmrznout. Pak se budou kuličky lépe do čokolády namáčet a zároveň můžete hned přebývající čokoládu do misky zpět "oklepávat", tak, aby byla kulička pěkně rovnoměrně obalená.
- Sušené kokosové mléko je k dostání, ale je poměrně drahé. Proto je lepší zvolit kokosovou mouku a smíchat ji se strouhaným kokosem. Lze použít i pouhý strouhaný kokos, ale s jemnou moukou jsou kuličky lepší a mouka se strouhaným kokosem se dobře doplňuje.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39