Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka z vepřové plece chutná stejně dobře jako z hovězího masa, ale je levnější.
Zdroj: Toprecepty.cz

Když nemáme po ruce hovězí, nemusíme se slavnostního jídla vzdát. Svíčková z vepřového masa je levnější, rychlejší a přitom chuťově velmi blízká originálu. Stačí pohlídat pár detailů, aby maso zůstalo šťavnaté a omáčka sametově jemná. Výsledkem bude výborný pokrm a pochvala strávníků jako bonus.

Svíčková z vepřového masa

Když se řekne svíčková, většině z nás se vybaví slavnostní pokrm z hovězího masa, dlouhé pečení a hustá smetanová omáčka. Jenže ne vždy máme čas, chuť nebo možnost pořídit pravou hovězí svíčkovou. Proto se stále častěji pouštíme do přípravy „svíčkové“ z vepřového masa. Není to sice ta původní verze, ale taková správně připravená vepřová plec dokáže mile překvapit – chuťově i finančně.

Vepřová plec je totiž cenově dostupnější a díky dostatku tuku a kolagenu zvládne dlouhé pečení bez vysušení. Maso zůstane šťavnaté a jemné, navíc se krásně propojí s chutí kořenové zeleniny. Pokud chceme ušetřit, ale přitom si dopřát plnohodnotný pokrm, je to ideální volba.

Nejčastější chyby při použití vepřového na svíčkovou

Příprava svíčkové omáčky s pečení už vyžaduje jisté zkušenosti v kuchyni, ale pokud s vařením teprve začínáme, nebo svíčkovou neděláme tak často, nemusíme se jí vzdávat. Stačí se vyhnout těmto chybám.

  • Vysušené maso. Při jakémkoliv dlouhém pečení je třeba maso zakrýt, buď jiným pekáčem nebo alobalem, aby se nepřipálilo a nevysušilo. Pomůže také pravidelné podlévání výpekem nebo vývarem. Chceme-li dosáhnout krásně hnědé barvy a křupavé kůrky, odkryjeme ho na posledních pár minut.
  • Nahořklá omáčka. Pokud cukr při karamelizaci zeleniny připálíme, výsledná omáčka bude nahořklá. V tento okamžik už ji nezachráníme, proto je třeba dávat pozor a cukr karamelizovat při nižší teplotě delší dobu. Stačí ho nechat lehce zezlátnout.
  • Příliš kyselá omáčka. Zelenina pomalým pečením sládne, maso jí dodává výraznější a masovou chuť. Jejím rozmixováním a promícháním se smetanou vznikne hustá omáčka, kterou je však třeba dochutit. Zpravidla v ní chybí kyselá složka, kterou dodá ocet nebo citronová šťáva. Přidáváme je postupně v malém množství a pokaždé omáčku promícháme a ochutnáme.
  • Kousky koření v omáčce. Hedvábně jemnou omáčku světlé barvy tmavé kuličky pepře, kus bobkového listu nebo nového koření vizuálně a chuťově dost ruší. Vyhneme se tomu, když koření zabalíme předem do plátýnka. Při pečení uvolní svou vůni a chuť, ale bez viditelných stop. 
  • Omáčka chutná moučně. To se stává, když mouku na jíšku dostatečně neprovaříme. Omáčka se potřebuje vařit alespoň 15 minut. Jíšku ihned  rozmícháme, aby nevznikly hrudky. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit svíčkovou z vepřového masa

Na 6 porcí potřebujete: 800 g vepřové plece v celku, 70–100 g špeku, 400 g mrkve, 200 g kořenové petržele, 200 g celeru, 1–2 lžičky cukru krupice, 2 lžíce octa, 500 ml hovězího vývaru (nebo podle potřeby), 250 ml smetany ke šlehání (31–33 %), 50 g másla, 1 lžíci oleje, sůl, 6–8 kuliček černého pepře, 6–8 kuliček nového koření, 3–5 bobkových listů, 25 g hladké mouky, citronovou šťávu (podle chuti) a brusinkový kompot (nebo brusinkový džem) k podávání. 
Jak na to?

  1. Vepřovou plec odblaňte, opláchněte a dobře osušte.
  2. Prošpikujte ji špekem a mírně osolte ze všech stran.
  3. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 180 °C. 
  4. V pánvi rozehřejte polovinu másla s celou lžící oleje. Maso opečte na rozehřátém tuku ze všech stran, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáče. 
  5. Na výpeku v pánvi dozlatova orestujte nakrájenou zeleninu, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilijte ocet a za stálého míchání ho nechte vyvařit. Zeleninu podlijte vývarem a celou směs přelijte do pekáče k masu.
  6. Koření zabalte do plátýnka, aby se po upečení snadněji odstraňovalo, a vložte do pekáče. Přikryjte ho poklicí, druhým pekáčem nebo alobalem.
  7. Přikrytý pekáč vložte do předehřáté trouby. Maso pečte doměkka asi 2 hodiny, podle potřeby podlévejte vývarem.
  8. Hotové maso vyndejte z omáčky, přikryjte ho alobalem a udržujte v teple.
  9. V hrnci rozehřejte zbylých 25 g másla, přidejte hladkou mouku a usmažte jíšku.
  10. Pytlíček s kořením odstraňte a zeleninu i se šťávou přilijte k jíšce. Důkladně promíchejte a podle potřeby přilijte vývar. Rozmixujte dohladka a vařte asi 15 minut, aby se jíška dostatečně provařila.
  11. Omáčku ochuťte citronovou šťávou, dosolte, případně doslaďte. Na závěr ji zjemněte smetanou a krátce prohřejte.
  12. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s houskovým nebo hrnečkovým knedlíkem, omáčkou a brusinkami.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli