Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice chutná skvěle a příprava není nijak složitá.
Zdroj: Toprecepty.cz

Maso s omáčkou tvoří základní pilíře české kuchyně. Jedním z nich je i oblíbené kuře na paprice, kdy se měkké jemné maso koupe v husté smetanové omáčce s výraznou chutí a vůní papriky. Vypadá luxusně a často zdobí slavnostní tabuli. Příprava přitom může být rychlá a jednoduchá. Prozradíme vám, jak zvládnete uvařit kuře na paprice i ve všedním dni.

Kuře na paprice

Zkuste se zeptat různých lidí, jakou by si dali omáčku. Nejspíš odpoví rajskou, koprovku, svíčkovou… a dříve nebo později také kuře na paprice. Neznalí by si mohli myslet, kde je tedy ta omáčka, ale my víme, že název odkazuje pouze na jednu část a hedvábně jemná, smetanová voňavá omáčka je tím tajným překvapením, proč toto jídlo tak milujeme.

Zatímco některé omáčky vaříme jen při zvláštních příležitostech, toto jídlo potěší i ve všední den. Možná i proto, že je rychlejší na přípravu než mnohé jiné klasiky a přitom chutná dokonale.

Poctivý základ a kreativní obměny 

Když opomeneme, že na paprice se původně připravovala slepice, vedeme debaty, jestli je lepší připravovat kuře na paprice z prsou nebo ze stehen. Prsa jsou „dietnější“, ale stehenní maso dává omáčce šťavnatost a chuť, která se nedá nahradit.

Ať už se přikloníme k jedné nebo druhé variantě, základem je vždy dobře orestovaná cibule a správně přidaná paprika. Pokud ji necháme připálit, místo jemné omáčky získáme nepříjemně nahořklé jídlo.

V poslední době jsme si zvykli kuře na paprice i trochu obměňovat. Někdo zkusí místo vývaru použít i trochu bílého vína. A pak jsou ti, kdo nedají dopustit na klasiku s houskovým knedlíkem. My ale někdy volíme i těstoviny – nejen proto, že je to rychlejší, ale hlavně proto, že omáčka krásně obalí každý kousek těstovin a výsledek chutná možná ještě lépe než s knedlíkem.

Záchrana, když chybí vývar 

Sice je dobré mít doma vývar, třeba v mrazničce, ale i když ho nemáme, není třeba hned sáhnout po kostce bujónu. Ta většinou dodá jídlu spíš umělou chuť a přebytečnou sůl.

Skvělou službu ale udělá obyčejná horká voda, do které přidáme kousek bobkového listu, několik kuliček pepře a třeba i stonek celerové natě nebo petrželovou nať. Pokud máme doma zbytek mrkve, klidně ji nakrájíme na kolečka a povaříme přímo v omáčce – dodá sladkost a chuť se krásně zakulatí. Díky tomu vznikne „rychlý vývar“ přímo během vaření a omáčka nebude nijak ochuzená.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit kuře na paprice

Na čtyři porce potřebujete: 30 g másla (nebo oleje), 1 větší cibuli, 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky, 450 g kuřecích stehenních řízků (nebo prsou), sůl, zhruba 300 ml kuřecího vývaru, 200 ml smetany na vaření (12%) a 3 lžíce jíšky (nebo 2–3 lžíce mouky na záklechtku).
Jak na to? 

  1. Maso nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. 
  2. V hrnci rozpusťte máslo (nebo olej), přidejte cibuli a orestujte ji do lehce zlatavé barvy. 
  3. Odstavte, vmíchejte sladkou papriku, nechte ji velmi krátce zpěnit, jen asi 5 sekund, aby se nespálila a nezhořkla. Pak ihned přidejte maso, osolte a opět na zdroji tepla krátce opečte, aby se maso zatáhlo.
  4. Podlijte horkým vývarem, přiklopte a nechte asi 20–25 minut dusit (podle druhu masa a velikosti).
  5. Omáčku můžete scedit, pokud vám vadí kousky cibule, nebo nikoliv. 
  6. Omáčku zahustěte jíškou nebo moukou rozmíchanou ve vodě a vmíchejte smetanu. Povařte ještě 5 minut mírným varem. 
  7. Pokud jste omáčku přecedili, ke konci přípravy přidejte maso. Konzistenci případně upravte přidáním vývaru, nebo mouky či jíšky.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli