Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si usnadnit louskání vlašských ořechů? Tento trik s horkou vodou využívaly už naše babičky a funguje dodnes
Zdroj: Freepik, freepik

Zásoba vlašských ořechů se vždycky hodí. Na podzim je využijeme do štrúdlu nebo třeba do perníku a před Vánoci se bez nich při pečení vánočního cukroví už vůbec neobejdeme. Jen loupat je bývá vždy trochu oříšek. Naštěstí si můžete tuto namáhavou a pro někoho i nudnou činnost trochu usnadnit. 

Vlašáky - symbol podzimu i Vánoc

Vlašské ořechy patří u nás k nejrozšířenějším a rovněž k nejoblíbenějším ořechům vůbec. Pro českou kuchyni jsou typické a už od dávných dob se využívají při přípravě mnoha moučníků.

Kromě toho je považujeme i tak trochu za symbol českých Vánoc – používáme je do těsta na rohlíčky i pracny, celá jádra jsou dokonalou ozdobou různých druhů cukroví a skořápky se svíčkami pouštíme po vodě, abychom si předpověděli budoucnost. Stejně tak jsou vlašáky symbolem podzimu, kdy je sbíráme a sušíme. 

Jak získat jádra z vlašských ořechů?

Nějaký ten čas sice zabere právě sbírání a sušení ořechů, nejnáročnější je ovšem jejich louskání. Ořechy se sice nedoporučuje louskat ve větším množství do zásoby, protože pak mají tendenci rychleji žluknout, ale i menší množství vás může potrápit.

Vzhledem k tomu, že mají ořechy poměrně tvrdou skořápku, je třeba na tuto činnost vynaložit trochu trpělivosti, šikovnosti a hlavně síly. Tvrdá skořápka dokáže odradit i zkušené milovníky ořechů, navíc hrozí, že se vám při louskání jádra rozpadnou a taková už se pak na ozdobu moc nehodí.

Naštěstí existuje pár osvědčených způsobů, jak se k jádrům dostat snadněji a bez zbytečných nervů.

Jak si usnadnit louskání ořechů?

Nejlépe jdou vždy louskat ořechy s drobnou prasklinkou, s nimi je dobré začít a teprve pak se pustit do zbytku. Můžete je také pootevřít nožíkem. A úplně nejlepší je, inspirovat se fígly našich předků. 

Chytré triky našich babiček: 

  • Ořechy jdou hůře louskat, když jsou hodně studené (tedy vyndané z chladné spíže či sklepa), protože jsou tvrdší. Nechte je proto nejdříve pár minut v teple – skořápka se mírně roztáhne a půjde snáze rozlousknout. 
  • Jinou možností je pomoci si horkou vodou. Ořechy vložte do hrnce a zalijte horkou vodou. Zakryjte pokličkou a nechte odstát 15-20 minut. Vodu slijte a jakmile ořechy udržíte v ruce, můžete se pustit do louskání. Půjde to mnohem rychleji, skořápka se nerozpadne a hlavně získáte krásná celá jádra.
  • Další možností je ořechy namočit do studené vody a v ní je povařit asi pět minut. Poté už jen vodu slijete, ořechy osušíte a můžete se pustit do louskání. 
  • Do louskáčku vkládejte ořechy vždy spojem na dno (tedy kolmo k louskáčku). Slupka pak praskne s daleko menším úsilím. 

Ten nejlepší louskáček na ořechy

Pokud se chystáte loupat větší množství ořechů, je třeba si opatřit hlavně kvalitní louskáček. Existuje hned několik typů. 

  • Nejběžnější je ten klešťový, který fungují na principu sevření pomocí dvou spojených ramen, a hodí se i na louskání většího množství ořechů.
  • Podobné jsou kónické louskáčky s kuželovitým otvorem, do něhož se ořech zatlačí a rovnoměrný tlak je vyvolán sevřením ramen. 
  • Větší sílu vyvinete pákovým louskáčkem, jenž má dlouhé rameno a poradí si i s extra tvrdými ořechy. 
  • Nejšetrnější jsou louskáčky se šroubovacím mechanismem. Louskání s nimi je sice pomalejší, ale zase se vám podaří zachovat celá jádra. 
  • Samozřejmě můžete použít i třeba jen obyčejnou paličku nebo kladívko, tady ale riskujete, že se vám skořápka roztříští po celém pokoji. Šetrnější je, když je předtím zakryjete utěrkou a teprve pak do nich budete tlouct. 
  • Do ořechů se dostanete i pomocí ostrého nožíku, vyžaduje to ale již trochu zručnosti a opatrnosti. Potřebujete na to hlavně pevný a tenký nůž – ideálně s úzkou čepelí. Ten pak zasunete do rýhy mezi skořápkami a zakýváte jím. Jakmile skořápka povolí, stačí ji jen lehce pootevřít. 
  • Větší siláci zvládnou ořechy louskat i v dlani. Je třeba si dát do dlaně ořechy dva a ony se rozlousknou o sebe. 

Náš tip: Z vlašských ořechů si můžete upéct třeba bábovku podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku