Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy: Prospěje jim lednička i mrazák a můžeme je také zavařit, pak vydrží déle než rok
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Koncem září a v říjnu dozrávají ořechy. Pojďte si s námi připomenout, jak je správně skladovat, aby vydržely co nejdéle a mohly tak být součástí jídelníčku co nejdelší část roku.

Jak sklízet ořechy

Ořešáky se v našich krajích objevují často. Možná právě takový strom máte u vás na zahrádce. Z velkého stromu bývá v době dobré úrody i několik lísek ořechů. Zdravá a křupavá jádra využíváme nejen v jablečných závinech, ale i dalších jídlech ze sladké i slané kuchyně.

Ořechy se sklízí jinak než ovoce. Čeká se, až spadnou. V tu dobu jsou totiž zralé. Variantou je také to, že později v sezóně ještě nějaké zbytky zůstanou na stromě, ale pokud je slupka popraskaná, můžeme stromem zatřást a takzvaně ořechy „sklátit“. Ořechy zásadně netrháme.
Na sklizeň není potřeba spěchat. Nejdříve padají plody, které nejsou zralé, ty nejspíš poputují do koše, protože je s nimi něco v nepořádku. Bývají třeba černé. První ořechy padají už v létě.
S příchodem podzimu začínají padat ořechy ve větší míře. Může se stát, že ani když přijdou první mrazy, nebudou všechny ořechy na zemi. To nevadí. Vždy po spadnutí je třeba ořechy hned dát vyschnout, jinak by začaly plesnivět.

Jak poznat zralé ořechy

Na podzim ořechy dozrávají a zralé většinou spadnou samy. Jejich zelená slupka praská a brzy začíná hnědnout až černat. Není dobré v této slupce ořechy nechávat, ale jak jsme už psali, je důležité je nechat dobře vyschnout.

Pokud si nechceme hrát na detektiva, který lupou v trávě hledá ořechy, dáme pod strom plachtu. Ořechy na ni spadnou a budou se lépe sbírat.

Co udělat se spadanými ořechy

Sbírat ořechy je ideální v rukavicích, protože slupka velmi barví. Ze spadaných ořechů je třeba dát pryč slupku a špínu ze skořápky. Ořechy dáme do prodyšné bedny nebo síta na místo, kam ideálně svítí slunce a kde dobře vyschnou.

Jak rychle ořechy vyschnou

Ořechy schnou zhruba měsíc. Můžeme je sušit se skořápkou, ale také až po odloupání. V každém případě je sušíme v prodyšné bedýnce, nebo ideálně na sítu v jedné vrstvě na místě, kde je dobrá cirkulace vzduchu a není vlhko. Sušíme je na slunci nebo u topení. 

Dobře vyschlé ořechy můžeme uskladnit. Skladují se jen ořechy, které jsou v pořádku.

Jak poznat žluklé ořechy

Ořechy jsou plné tuků a ty mívají tendenci žluknout. Jestliže jsou na vzduchu, na světle a ve vlhku, jde to ještě mnohem rychleji. Žluklé ořechy poznáte podle zatuchlé vůně a nahořklé chuti. 

Kde skladovat ořechy

Usušené ořechy dáme do bedýnek, případně prodyšných pytlů a necháme je v suchu a temnu. Ořechy můžeme skladovat ve sklepě, hodí se i dobře větraná chladná spíž. Další možností je vyloupané ořechy dát do dobře uzavíratelné nádoby. Všechny skladované ořechy je třeba průběžně sledovat, jestli se nekazí.

Variantou skladování je také mražení. Dobře vyschlé vyloupané ořechy dáme do sáčku nebo do krabičky, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Takto vydrží ořechy až jeden rok. Obecně ořechům prospívá chlad, takže jim bude dobře i v lednici, ale kratší dobu. 

Déle než rok pak vydrží ořechy zavřené. Jak je zavařit, s tím vám pomůže naše názorné video: 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více